Eclipsi solar total del 21 d'agost del 2017

Arriba el primer eclipsi solar del 2024: serà total i visible a l'Amèrica del Nord

A casa nostra caldrà esperar fins al 2025 per veure un eclipsi solar parcial, i fins al 2026 per veure'n un de gairebé total

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dilluns 8 d'abril es produirà el primer eclipsi solar de l'any. Serà un eclipsi solar total que, malauradament, no podrem veure des de Catalunya.

Eclipsi total

Els espectadors més privilegiats podran gaudir d'un eclipsi total: la Lluna està prou a prop de la Terra per tapar completament el disc solar.

On es veurà?

En aquest cas, la franja de l'eclipsi total anirà des de Mèxic fins a Terranova, a l'extrem oriental del Canadà, i, traçant una diagonal pels Estats Units, des de l'estat de Texas fins a Maine. Per als nord-americans serà un esdeveniment especial, perquè serà l'últim eclipsi solar total visible des dels 48 estats continentals fins a l'any 2044.

 

 

A la franja de totalitat, el cel s'enfosquirà i els observadors podran veure l'atmosfera exterior del Sol, la corona solar. També veuran efectes típics d'aquest tipus d'eclipsi com les anomenades perles de Baily o l'efecte anell de diamants.

 

 

Els observadors situats fora de la trajectòria de la totalitat podran veure un eclipsi parcial. L'eclipsi total començarà per la costa mexicana del Pacífic, a les 11.07 am hora local, poc després de les 20 hores a casa nostra. La durada màxima de la totalitat serà de 4 minuts i 28 segons. El fenomen complet durarà una mica més de 5 hores.

No el veurem des de Catalunya

Com ja hem comentat, aquest fenomen no serà visible des de Catalunya. A tot estirar, podrem seguir el fenomen en la retransmissió en directe que farà la NASA

Sí que el podran veure, de manera parcial, des d'Islàndia, les Açores, Madeira i l'oest del Regne Unit. També, tot i que de manera molt feble, des de l'oest de Galícia i a les illes Canàries més occidentals, segons informa l'Observatori Astronòmic Nacional.

El pròxim eclipsi solar visible des de Catalunya serà el 29 de març del 2025. Serà un eclipsi parcial de Sol, amb una ocultació del 13%. El 12 d'agost del 2026 veurem un eclipsi solar total al sud de Catalunya, el nord del País Valencià i de les Illes.  Abans, però, veurem dos eclipsis parcials de Lluna: el 18 de setembre d'enguany i el 14 de març del 2025.

Anar al contingut