El pic de calor més important de l'estiu

Serà un episodi de curta durada, intens, però lluny de rècords de temperatura a casa nostra

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquests pròxims dies tindrem un assaig de la calor canicular que sol venir a partir de mitjans de juliol: una entrada d'aire africà que provocarà un pic de calor entre diumenge i dilluns, i que després es retirarà. Per la breu durada, no parlem d'onada de calor. En tot cas, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat avisos per calor en algunes comarques.


Punta de calor

Mireu com es veu perfectament aquesta entrada d'aire càlid en el meteograma del nivell de referència de 850 hPa de la ciutat de Barcelona. La línia verda representa la temperatura en aquest nivell d'uns 1.500 metres d'alçada: superarà els 27 ºC. La línia vermella representa la temperatura mitjana. La línia negra calcula la diferència entre totes dues: en el punt màxim, dilluns al migdia, estarem 11 ºC per sobre de la mitjana.

(TV3)

Pel que fa a les temperatures de superfície, ja veieu que no són excepcionals. Aquest és el mapa de màxima prevista per a diumenge. Potser caurà el primer valor de 40 ºC de la temporada per ponent. Això sí, la nit de diumenge a dilluns serà de difícil dormir.

Temperatura màxima per a diumenge (WRF/TVC)

Per tant, parlem d'un pic de calor, però cap situació alarmant ni extraordinària a Catalunya, més enllà dels perills habituals de les temperatures d'aquesta magnitud.

No parlem de cap "bèstia africana", "bomba" o "cúpula". Només cal recordar alguns dels nostres rècords de calor per veure que en quedarem lluny.

Rècords de calor a Catalunya (Meteocat)

El pic de calor al sud peninsular

Lògicament, l'entrada d'aire càlid agafarà més de ple el sud peninsular, on sí que passaran amb claredat dels 40 ºC. Cap a la vall del Guadalquivir arribaran als 43-44 ºC. L'episodi també provocarà mínimes tropicals o, fins i tot, tòrrides, a molts indrets.

Temperatura màxima per a diumenge (WRF/TVC)

Compte perquè, a banda del desplaçament de la massa d'aire fred en alçada, dilluns entrarà un ponent reescalfat que provocarà una pujada sobtada cap a l'est d'Andalusia, Múrcia i, fins i tot, el País Valencià, on també superaran els 40 ºC.

Així canviarà la temperatura màxima de diumenge a dilluns, amb un descens molt notable cap al nord i oest, i la pujada localment significativa cap al sud-est i el País Valencià.

Evolució de la Tº prevista per a dilluns a les 14 UTC (WRF / TVC)

 

L'Agència Estatal de Meteorologia ha fet un avís especial per temperatures altes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut