Cercador

S'han trobat 11592 resultats per qui.

  • Bassas: "A diferència de les eleccions basques, aquí sabem qui guanyarà però no qui governarà"
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Bassas: "A diferència de les eleccions basques, aquí sabem qui guanyarà però no qui governarà"

    Aquest dijous a la mitjanit comença la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12 de maig. El periodista Antoni Bassas diu que el gran repte d'aquests quinze dies és que els polítics encertin la pregunta que necessiten respondre els ciutadans i, per tant, sàpiguen donar-los la resposta que necessiten. Bassas vaticina que a diferència de les eleccions basques en què "la gran incògnita era saber qui guanyaria, però ja sabíem qui governaria, a Catalunya passa al revés".

  • La reacció de Pedro Sánchez a la primera investigació judicial a la seva dona
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    La reacció de Pedro Sánchez a la primera investigació judicial a la seva dona

    Sessió de control al Congrés després de saber-se que un jutge de Madrid ha obert la primera investigació contra Begoña Gómez per uns suposats delictes de tràfic d'influències i corrupció. Es vol aclarir el paper que va jugar en el rescat públic d'Air Europa, empresa amb qui mantenia una relació professional. En parlem amb Jofre Llombart, Gemma Calvet, Pere Rusiñol i Itziar González.

  • Laia de Ahumada: "Per moltes barreres que es posin, qui busca una vida millor no desistirà"
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Laia de Ahumada: "Per moltes barreres que es posin, qui busca una vida millor no desistirà"

    664 menors migrants no acompanyats han arribat a Catalunya els dos primers mesos del 2024, la xifra més alta mai registrada. El govern ha obert i ampliat una desena de punts amb certa oposició d'alguns ajuntaments. La immigració genera controvèrsia mentre entitats diverses com Càritas, Migra Studium, Bayt al-Thaqafa o Open Cultural Center, entre d'altres, treballen per ajudar i integrar aquests nouvinguts. Però, què passaria si aquestes organitzacions deixessin de fer la seva feina? Laia de Ahumada, autora del llibre "Hem hagut de marxar", explica sis històries de superació de tres nois i tres noies que viuen a Catalunya.

  • Recordant Lord Byron
    Escolta àudio
    El gran tour

    Recordant Lord Byron

    Avui, en el nostre particular tour, entre altres destins ens hem volgut acostar al poeta anglès, viatger i polític Lord Byron. Mort el 19 d'abril d'ara ha fet 200 anys, hi hem arribat a través d'un dels seus poemes, "Maid of Athens" (Donzella d'Atenes). El poema parla d'un jove de 12 anys a qui el poeta va conèixer a Grècia i de la qual es va enamorar bojament. Amb el temps, molts compositors l'han musicat, però la versió que us porto avui no us deixarà indiferent. És d'una compositora catalana, cantant, violinista, de 17 anys, Pyrene Pelayo-Domingo. És el seu primer treball audiovisual, fet per recordar l'aniversari de la mort de Byron. Un petita joia d'una compositora de qui sentirem a parlar!

  • Herrmann, Hitchcock, i més enllà (1/5)
    Escolta àudio
    El compositor de la setmana

    Herrmann, Hitchcock, i més enllà (1/5)

    En aquest capítol podeu escoltar: fragments de les bandes sonores de les pel·lícules "Però, qui ha mort en Harry?", "Fals culpable", "L'home que sabia massa", "Els set viatges de Simbad" i "Vertigen". Als anys cinquanta i ja consagrat, Bernard Herrmann (1911-1975) va conèixer Alfred Hitchcock. La col·laboració entre aquests dos genis va arribar en el moment més brillant i inspirat de tots dos, i les magistrals pel·lícules del director van tenir un suport musical excepcional compost per Herrmann. La col·laboració va durar deu anys, en van sortir vuit bandes sonores, però la relació es va deteriorar pel difícil caràcter de tots dos, i es va acabar abruptament l'any 1966. Herrmann va seguir escrivint música per a pel·lícules d'aventures, d'intriga i de misteri, i va col·laborar amb directors com Brian De Palma, François Truffaut o Martin Scorsese. Les seves creacions s'han convertit en un referent i un model per a molts autors posteriors.

  • Joan Margarit ja té la Medalla d'Or del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
    Escolta àudio
    Perspectiva

    Joan Margarit ja té la Medalla d'Or del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

    El 16 de febrer de 2021 ens deixava l'arquitecte i poeta Joan Margarit i, d'aleshores ençà, qualsevol excusa és perfecta per recordar-lo i compartir alguns dels seus poemes. Durant aquest abril de 2024 ha estat el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya qui ha trobat l'ocasió, i ha estat per atorgar-li la Medalla d'Or de la institució. Una peça, però, molt especial i que té poc a veure amb les que al seu dia van rebre arquitectes com Oscar Niemeyer, Manuel de Solà-Morales, Oriol Bohigas, Rafael Moneo, Enric Miralles, Josep Antoni Coderch, Alejandro de la Sota o Francisco Sáenz de Oiza, molts d'ells a títol pòstum, també. La particularitat de la medalla de Joan Margarit és que, de fet, en són dos. Ens ho explica en aquest pòdcast la seva autora, l'arquitecta i escultora Stella Rahola.

  • Marc Heredia, pianista (1/5)
    Escolta àudio
    Molt personal

    Marc Heredia, pianista (1/5)

    El pianista Marc Heredia dedica la primera llista de recomanacions musicals per al "Molt personal" a un compositor cabdal en la història de la música amb qui té una relació molt especial per causes força sorprenents.

  • Felice Romani (2/5): la relació amb Bellini
    Escolta àudio
    Els homes clàssics

    Felice Romani (2/5): la relació amb Bellini

    Felice Romani va escriure llibrets d'òpera per a molts compositors, però va ser amb Bellini amb qui va tenir una de les relacions més intenses. Tant és així que no tot va acabar bé. "Els homes clàssics" t'ho expliquen.

  • Qui és la protagonista de la sardana "Maria de les Trenes"?
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Qui és la protagonista de la sardana "Maria de les Trenes"?

    "Maria de les Trenes" és una sardana del 1949 de Josep Saderra i amb lletra de Ramon Ribera. Gràcies a l'ajuda dels oients, l'equip de "La nit dels ignorants" ha trobat qui va inspirar aquesta melodia, la senyora Maria Pagès, la Maria de les Trenes. Avui té 93 anys i viu a Banyoles, la ciutat on va néixer l'1 de desembre del 1930. Coneixem la seva història amb la seva filla Anna Maria. També ens acompanya Rosa Maria Ribera, filla del lletrista de la sardana "Maria de les Trenes".

  • "Eufòria" arriba a l'equador: l'expulsió de la Bita va ser justa?
    Escolta àudio
    La tarda de Catalunya Ràdio

    "Eufòria" arriba a l'equador: l'expulsió de la Bita va ser justa?

    Ester Vallès, Sònia Oleart i Aleix Manzano repassen l'última gala d'"Eufòria", la setena: quins són els seus favorits i a qui expulsarien avui mateix?

  • Qui hi havia darrere la màscara?
    Escolta àudio
    Set de sons

    Qui hi havia darrere la màscara?

    A la pel·lícula "Amadeus", de Milos Forman, l'home emmascarat que encarrega a Mozart escriure un rèquiem és el compositor Antonio Salieri. L'objectiu fosc de Salieri -a la pel·lícula- és fer treballar de manera incansable Mozart perquè emmalalteixi i mori. Per estrany que sembli, part d'aquesta història és real. Un home emmascarat va encarregar compondre un rèquiem a Mozart però no era en cap cas Antonio Salieri. Es tractava d'un criat del comte Franz von Walsegg, un noble que es feia passar pel compositor de les obres que encarregava a músics professionals.

  • Una atzarosa història de la vida
    Escolta àudio
    El suplement

    Una atzarosa història de la vida

    Som a les portes de Sant Jordi i aprofitem, amb el Joan Anton Català, per parlar del seu nou llibre: "Una atzarosa història de la vida". Una reimaginació per a nens del seu llibre anterior que explica als més menuts --i també als més grans de la casa-- per què els humans som on som i qui som.

  • Visitem el Primavera DO Terra Alta
    Escolta àudio
    Tast vertical

    Visitem el Primavera DO Terra Alta

    Ens instal·lem al convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan, un dels escenaris que aquest cap de setmana acull el festival Primavera DO Terra Alta. Ens hi acompanyen tres representants d'aquesta denominació d'origen: Marc Paladella, membre de la cooperativa Viticultors Bateans; Ramon Roqueta, propietari del celler La Fou, i Jordi Rius, secretari de la DO. Amb ells i amb el Fredi Bassal parlem dels vins que es produeixen a la comarca i de la importància d'unes jornades com aquestes per donar-los a conèixer. I amb la Sole G. Insua repassem el programa d'actes del cap de setmana. També ens visiten David Mora, coordinador del Màster de Turisme Gastronòmic del Basque Culinary Center, i Stefano Tulli, expert en màrqueting, innovació i enoturisme, amb qui conversem sobre el turisme vinculat al vi. I com que estem en plena Setmana de la Llengua, la Maria Prieto, lingüista de Catalunya Ràdio, ens parla del nom Terra Alta i de l'etimologia del seu raïm més característic, la garnatxa.

  • "El Massagran és un personatge molt emblemàtic i ja teníem ganes de revifar-lo"
    Escolta àudio
    Kids XS

    "El Massagran és un personatge molt emblemàtic i ja teníem ganes de revifar-lo"

    Amb Sant Jordi a la cantonada recuperem un personatge clàssic que va formar part de moltes infàncies. Les seves aventures ens van acompanyar per còmic i pantalla i ara l'editorial Combel n'ha recuperat les històries amb l'edició de tres volums de còmic per tornar-ne a gaudir. A "Per primer cop", amb la Txell Bonet, parlem de la nova edició d'en Massagran amb la Noemí Mercadé, de l'editorial Combel. Tenim un cap de setmana ple de propostes per a tota la família i per anar escalfant motors per Sant Jordi! L'espectacle "Peti qui peti" a l'Hospitalet de Llobregat i dos espectacles a Barcelona: "La Llegenda de Sant Jordi" i "Euphoria! Per Sant Jordi, cantem!" Obrim la línia de salut mental i amb en Grasset reflexionen sobre el consum d'ansiolítics en els adolescents i com s'ha disparat en els últims anys. L'Alba Carreres ens parla de la tasca de pares i mares, sovint infravalorada, i quines emocions els desperta aquesta cursa d'obstacles que suposa poder arribar a tot.

  • Música i llegendes per Sant Jordi
    Escolta àudio
    Kids XS

    Música i llegendes per Sant Jordi

    Tenim un cap de setmana ple de propostes per a tota la família i per anar escalfant motors per Sant Jordi! Si teniu ganes de ballar teniu l'espectacle "Peti qui peti" al Centre Cívic Santa Eulàlia a l'Hospitalet de Llobregat i per anar preparant Sant Jordi, dos espectacles a Barcelona: "La llegenda de Sant Jordi" al Jove teatre Regina" i "Euphoria! Per Sant Jordi Cantem!" al Sat Teatre!

Anar al contingut