El nou Museu Morera de Lleida és un referent en l'art modern i contemporani del nostre país. L'antiga seu de l'Audiència Provincial s'ha transformat en la seu definitiva del Morera, amb un fons artístic de més de cinc mil obres. El museu s'ha estrenat amb l'exposició "Arrels i horitzons", on es mostren els canvis culturals i artístics dels últims cent anys.
A la comarca de l'Alt Camp hi ha centenars de construccions de pedra seca, de les quals destaquen una quinzena agrupades al municipi del Pla de Santa Maria. Formen part del paisatge i són un exemple de la vida rural que hi havia a la zona. El conjunt es pot visitar a través de la ruta de la Capona, amb un recorregut per fer a peu o en bicicleta de menys de dos quilòmetres. Destaca per les dimensions de les construccions i el seu bon estat de conservació.
Els diferents nuclis del Montmell: la Joncosa, Aiguaviva i Can Ferrer de la Cogullada estan separats per boscos i desnivells, amb un munt de rutes per poder-hi fer excursions. Fins i tot hi ha un poble abandonat, Marmellar, amb l'antic castell, una ermita, i les cases mig enrunades com a testimoni del passat. Des d'aquí es veuen tant els Pirineus com el mar, des de Vilanova fins a Salou, i per això ho han batejat com el "sostre del Baix Penedès".
A més de les esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO, des de l'Alta Ribagorça han engegat la iniciativa "Més Romànic". L'objectiu és treure de l'oblit una dotzena d'ermites, esglésies, i altres construccions que expliquen antigues històries, molt lligades al territori. Hi fem ruta en aquest programa.
El Centre d'Interpretació de Fumanya, al Berguedà, ha estrenat una passarel·la exterior per veure de molt més a prop les petjades d'antics dinosaures. Proposen la Ruta pel Cretaci per gaudir d'un jaciment paleontològic amb més de dues mil petjades de titanosaure, a més de fòssils de plantes i invertebrats de fa 66 milions d'anys.
Girona viu fins al 19 de maig la 69a edició del Temps de Flors, una de les activitats que més visitants porten a la ciutat. El 2023 hi van assistir 360.000 persones. Això fa inevitables les cues en alguns dels monuments del Barri Vell. La mostra està marcada, aquest any, per les restriccions per la sequera, l'ús de molt poca aigua i els guarniments amb flors i plantes seques. Aquest any hi ha 137 muntatges repartits en 109 espais. Una de les instal·lacions, a les escales de la catedral, reprodueix la partitura de la sardana "Girona m'enamora".
El jaciment d'Empúries, a l'Alt Empordà, és un emblema cultural i històric del país que cada any visiten unes 150.000 persones. Els mosaics i paviments del conjunt arqueològic tornen a ser visitables durant la primavera i l'estiu. Els primers grecs hi van arribar al segle VI aC, i encara s'hi fan prospeccions. En aquest reportatge proposem un recorregut guiat per l'antiga Emporion, l'única ciutat de l'època grega conservada a la Península.
El Museu de Ceràmica La Rajoleta és un oasi enmig del brogit metropolità a Esplugues de Llobregat. Seu de l'antiga fàbrica Pujol i Bausis, aquí s'hi amaga l'origen de molts dels trencadissos del modernisme i noucentisme, en obres de Gaudí, Domènech i Montaner, Jujol, o Puig i Cadafalch. La ruta es pot complementar amb una visita a Can Tinturé, el primer museu monogràfic dedicat a la rajola de mostra de tot l'Estat. Hi trobareu peces des del segle XIV fins a l'actualitat.
Al poble de Torrebesses, a 25 quilòmetres de Lleida, hi ha el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, una tècnica de construcció mil·lenària que des del 2018 és patrimoni immaterial de la humanitat. A Catalunya hi ha milers de construccions fetes amb aquesta tècnica, la majoria al segle 19, i al Segrià i les Garrigues en trobem molts exemples.
El Cementiri General de Reus té més de 150 anys d'història, i aquest 2024 l'han declarat com el millor cementiri de l'estat espanyol. A banda de l'activitat funerària, s'hi fan visites guiades que complementen la visita que es pot fer per la ciutat modernista. Entre les més de 13.000 sepultures, hi trobem panteons, capelles i mausoleus que són reflex de la intensa activitat industrial i comercial de la ciutat, a finals del segle XIX i principis del XX.
El Jardí Marimurta de Blanes celebra aquest 2024 el seu centenari amb l'objectiu de superar el rècord de 160 mil visitants de l'any passat. Ple de camins i miradors damunt de les primeres roques de la Costa Brava, s'hi poden veure més de quatre mil espècies diferents de plantes dels cinc continents, des d'un bosc de bambú a un pi australià de més de 20 metres d'alçada que fa pinyes de 4 quilos. Es pot visitar lliurement o amb guia.
Una de les rutes guiades que es poden fer per la ciutat de Barcelona ressegueix durant una hora i mitja alguns dels espais i establiments del barri Gòtic que han estat escenaris de rodatge de pel·lícules tan conegudes com "Vicky Cristina Barcelona", "Salvador" o "El perfum". Ho organitzen des de l'empresa Tradictions, amb una àmplia oferta que es pot consultar a través del seu compte d'Instagram. Funciona com un free tour i el preu a pagar el decideix cada client al final del recorregut.
Tot allò que vulgueu saber sobre la neu a la Vall d'Aran ho trobareu al Museu dera Nhèu, ubicat a l'edifici de Coto Çò Baile, al poble d'Unha. Es parla de les allaus, de l'adaptació de la fauna al territori, i de com la vida al Pirineu ha experimentat un gir de 180 graus els últims 150 anys, sobretot des de l'obertura de l'estació de Baqueira Beret, el 1964.
A Amposta han posat en marxa una iniciativa que connecta el turisme, la cultura, el joc i l'aprenentatge. És un escape room titulat "El crim soterrat", vinculat a una aplicació del mòbil i a una audioguia, ambientat en els fets derivats de l'atracament de la banca Escrivà, el 1936. Volen que serveixi per gaudir de la ciutat mentre se'n repassa la història i el seu patrimoni historic.
Coincidint amb la Setmana Santa, a Olot, a la Garrotxa, es posa en marxa una iniciativa relacionada amb el turisme religiós: el Triangle Sacre. Una experiència turística que inclou tres visites guiades en grups organitzats: a l'església de Sant Esteve, al Santuari del Tura i al Museu dels Sants. Es calcula que la meitat de les escultures i figures religioses que hi ha en esglésies de l'estat espanyol, i que treuen a les processons, estan fetes a Olot. Per això també es farà promoció de la campanya fora de Catalunya i s'ofereix la possibilitat de reservar allotjament.
El Museu Aeronàutic de Catalunya, situat a l'aeroport de Sabadell, organitza una jornada de portes obertes cada tercer diumenge de mes. És lliure i de franc. Es poden veure una cinquantena d'aeronaus a peu de pista i a dins dels hangars, i pujar a alguns dels aparells. Després es fa una exhibició aèria. També hi ha visites guiades al museu. En aquest cas, sí que cal fer reserva.
El Castell del Remei té el seu origen en una antiga colònia agrícola fundada al segle XIX que conserva el celler i que és un enclavament natural molt vinculat al canal d'Urgell. Es pot visitar tant la casa-palau, amb mobiliari de l'època, com el celler, el més antic de Catalunya en l'elaboració dels vins de criança. La finca està situada als afores de Penelles, municipi que s'ha fet conegut, els últims anys, pels grans murals pintats a les façanes i parets de les cases.
El Museu d'Història de Tarragona dona a conèixer la ciutat d'una manera diferent amb activitats tot l'any. Una és el cicle "Històries amagades", que dona l'oportunitat de descobrir aspectes segurament força desconeguts d'indrets de la ciutat com l'aqüeducte romà de les Ferreres, el pont del Diable o el jardí romàntic dels germans Puig i Valls. També en faran, entre d'altres, sobre sant Magí i santa Tecla.
A "Un país per voltar" visitem, aquest hivern, Caldes de Malavella, a la Selva, començant per la font de Sant Narcís. L'aigua termal que hi surt des de fa mil·lennis dota d'identitat aquest municipi. A més d'anar als balnearis modernistes, com el Prats o el Vichy Catalan, per gaudir de les propietats de l'aigua mineralitzada, també es poden visitar les ruïnes de les antigues termes romanes.
Ben a prop de la catedral de Vic s'hi amaga la històrica Casa Pratdesaba, on va viure l'astrònom Josep Pratdesaba. Una joia patrimonial desconeguda pel gran públic, perquè fa poc que s'hi fan visites. La planta noble es conserva intacta, com si el temps s'hagués aturat. I al pis superior ara també es pot visitar la cúpula i el telescopi de principis del segle XX, restaurat fa poc. Només n'hi ha 4 d'iguals a la Península.
L'edifici de la Paeria de Lleida és l'única construcció de l'arquitectura civil romànica que es conserva a la ciutat i un dels edificis més emblemàtics de Catalunya. Té l'origen al segle XIII, al palauet de la família Sahauja. Al saló de plens hi ha una rèplica del privilegi del rei Jaume I que atorga la denominació de Paeria. També hi trobarem la carta de poblament, del 1150, després de la conquesta de la ciutat als sarraïns, i al soterrani, restes de la ilerda romana.
A l'interior del Baix Penedès, terra de vinya, oliveres i pins, hi ha un petit poble que s'ha mantingut inalterat en el temps, i l'amenaça de l'abandonament hi ha estat present, perquè gairebé tots els seus habitants van marxar després de la glaçada del 1956. Es diu Masarbonès, al municipi de Masllorenç. La quinzena de persones que hi viuen tot l'any gaudeixen de l'encant d'un nucli singular, que bé es mereix fer-hi una escapada.
Salvador Dalí va viure la infantesa al carrer Narcís Monturiol de Figueres, un carrer cèntric on el seu pare tenia una notaria. Aquí és on tot va començar. L'Ajuntament va obrir l'edifici al públic el 2023. Es pot visitar amb audioguia en una mostra immersiva, molt visual, en què també se senten fragments d'algunes de les seves entrevistes i declaracions, i on es repassa la seva trajectòria.
El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, a Teià, al Maresme, permet passejar entre vinyes arran del mar i saber com feien el vi els antics romans. A més de visites guiades, adaptades també a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat visual, s'hi fan visites teatralitzades, vermuts musicals i recitals de poesia.
Un 85% del territori del petit poble de Tarrés, a les Garrigues, és bosc, i això facilita el senderisme i les rutes en bicicleta de muntanya. Ara s'aprofiten les antigues construccions de pedra seca, amb cabanes, forns de calç i cisternes, per promoure diferents rutes per la zona per redescobrir aquest patrimoni i, a la vegada, gaudir de la natura. La iniciativa porta el nom "Camins de pedra".
L'Any Rector de Vallfogona ha suposat un gran revulsiu per fer divulgació de la figura, la vida i l'obra de Francesc Vicent Garcia, nascut el 1586 a Saragossa i mort el 1623 a Vallfogona, fa 400 anys. A més de conèixer la seva figura, ha estat també una manera efectiva per atreure l'atenció dels visitants sobre aquest petit poble de la Conca de Barberà. Hi fem visita turística en aquest reportatge de Clara Chavarria.
La priora del monestir de Sant Daniel de Girona, Maria Assumpció Piferrer, i l'arxivera del recinte, Núria Tura, ens acompanyen en una visita pel monestir mil·lenari. Un recorregut per l'església romànica, el claustre o l'antic celler, que fa evident que darrere de l'austeritat exterior s'hi amaga un recinte de gran bellesa i tranquil·litat. Hi ha visites guiades el primer dissabte de cada mes. El claustre està obert a tothom cada dijous al matí.
Tota l'obra de Gaudí, amb una Sagrada Família que es construeix al mateix ritme que l'original, el massís de Montserrat, el romànic de Boí o l'última adquisició: el castell de Miravet. Voltem per espais, pobles, edificis i monuments, reproduïts en 140 maquetes que es poden veure al parc Catalunya en Miniatura, a Torrelles de Llobregat, que celebra el 40è aniversari.
Voltar per la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà, permet retrobar-nos amb un passat gloriós. La ruta comença al poble de Cellers i voreja el llac de Terradets fins a arribar a aquesta vall immensa, plena d'oliveres. Mentre passem pels nuclis de Sant Cristòfol, Sant Miquel de la Vall o Sant Martí de Barcedana, hi trobarem l'ermita de les cent corbes, l'antic castell de Sant Gervàs, un moli d'oli o l'antiga casa del baró.