El cantant Cesk Freixas ens va enviar un whatsapp. Ens escoltava quan tornava de bolo i ens volia proposar un celler ¿amics seus¿ perquè vinguessin al programa: descobrireu qui són. I ens acompanya l'Adolf Bertran, periodista de Catalunya Ràdio, del "Ciutat Maragda", que ens porta un llibre on es parla de vi.
ESCOLTA-HO ARATenim una entrevista a fons amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pie. La DO ha fet moltes coses, aquest any, i entre elles, impulsar una distinció per als viticultors, a la qual hem donat molt de suport des del programa: "Catalunya Vinyeró".També tenim ganes de parlar del vi en llauna. Podria algun tipus de vi ser comprat en llauna, com la cervesa? En molts països és tendència. Aquí se'n fa. Però quant val? A cegues podríem dir que és de llauna? En volem parlar amb un dels productors a Catalunya.
L'Assís Suriol, de la boteria Torner, a la Terra Alta, ve al programa a fer un experiment. Tastem un xarel·lo, el mateix, amb quatre botes de fustes catalanes diferents. Coneixeu el bocoi? És una bota de castanyer, avui pràcticament en desús. La que tenia quatre braços per poder-la carregar al carro. Aquesta és una de les fustes que tastarem. En Xavi Nolla, que fa els "vins de la memòria" (vins de terres que el seu avi durant la batalla de l'Ebre va trepitjar), és un dels sommeliers que estan recuperant el bocoi. Què fa el castanyer? Què aporta que no aporti el roure francès? Hi ha roure català? Amb el maridatge de música d'Àlex Torío, les notícies del món del vi, de la periodista i directora de PCatS Comunicació i la sommelier Míriam Clotet.
Per començar el "Tast vertical" d'estiu tenim Ton Mata, l'artífex de Recaredo. El seu Corpinnat Enoteca 2001 ha aconseguit els mítics 100 punts Parker. És el primer cop que un escumós fora de Xampany, en tot el món, aconsegueix els 100 punts. I és un escumós català. El tenen xampanys de renom com Selosse, Krug (en dues ocasions) Roederer... Per parlar-ne tenim -i ens emociona- Luis Gutiérrez, el tastador de Parker, el que ha donat els cent punts a aquest brillant escumós, i que ens explica com tasta. A l'estudi, les periodistes gastronòmiques Trini Gilbert i Margalida Ripoll i la sommelier Míriam Clotet.
Ens fa molta il·lusió tenir amb nosaltres l'Albert Costa, enòleg de Vall Llach, perquè ens expliqui, a part de la seva trajectòria, quines novetats hi ha al seu celler i ens parli d'aquella famosa ampolla que l'NBA li va regalar a Lebron James. El vi de la DO Catalunya, que no us podeu perdre en aquesta ocasió, és el Marrec blanc, del grup Oliveda de Campmany.
Viticultors de fora de Catalunya han ajudat a millorar el prestigi dels vins catalans. Acabem la temporada parlant-ne amb Marc Picanyol, autor del llibre "Arraigados. Historias de viticultores foráneos afincados en España". Ell ve presentat per l'amiga del programa i periodista, també especialitzada en vi, Margalida Ripoll. I amb els apunts del sommelier de guàrdia Fredi Bassal descobrim qui són aquests viticultors que van venir de fora, quins vins han creat i quines històries s'hi amaguen.
Avui us descobrim tres veus reconegudes del vi. Si el restaurant Disfrutar és ara el número 1 del món, hi té molt a veure la feina del seu sommelier en cap, Rodrigo Briseño, que ens visita avui. Què dirà de l'excepcional Finca Garbet 2016, l'ampolla de vi que encetarem? Ens l'ha dut Delfí Sanahuja, l'enòleg del Celler Perelada que ha rebut el premi Enòleg de Prestigi en la recent Nit de l'Enologia. Uns guardons que també ens han esquitxat al programa! I és que la nostra col·laboradora Sole García Insua ha rebut el premi al mèrit periodístic amb la seva agència. Escolteu-los a tots tres, perquè val molt la pena.
Bruno Xavier, sommelier i expert en copes Riedel, és el convidat d'aquesta nit. Tastem un escumós en quatre tipus de copa diferents. Com s'expressa en cadascuna? Com cal rentar una copa de vi? Com podem evitar que se'ns trenquin? Consells útils per a demà, revetlla de Sant Joan i nit d'escumosos. Quatre elaboradors ens envien les seves recomanacions, que sentim i comentem amb la periodista Sole Garcia Insua i el sommelier Fredi Bassal, acompanyats de les melodies que ens proposa l'Àlex Torío. Que tingueu una revetlla plena de bombolles!
És el primer cop que fem seure al "Tast vertical" de Catalunya Ràdio en Pitu Roca, un cambrer de vins --li agrada dir-se així-- molt estimat pel sector. Guardonat com a millor sommelier del món el 2022, és un dels tres germans Roca d'El Celler de Can Roca, un dels millors restaurants --també-- del món. Per ajudar en la conversa hi haurà la Trini Gilbert, periodista gastronòmica, Premi Mos com a millor ambaixadora de la gastronomia catalana; la Sole García Insúa, periodista, Premi al Mèrit Periodístic pels enòlegs de Catalunya, i també la Míriam Clotet, sommelier del programa. Un programa d'aquells que no es destapen cada dia.
Ens visita la guardonada sommelier Anna Casabona, una experta del vi amb estudis d'enologia que va decidir que li "agrada més buidar ampolles que omplir-les", cosa que posem en pràctica amb un tast d'escumós. Com sempre, la periodista Sole Garcia Insua ens porta l'actualitat del vi i, amb els sommeliers Miriam Clotet i Fredi Bassal, descobrim què passa -i que hem de fer- quan al restaurant ens obren un vi que no està en condicions. Arrodonim el programa amb el periodista i editor de VadeVi, Salvador Cot, per parlar dels premis Vinari i amb un repte en forma de vi: un tast a cegues. Quedeu-vos fins al final i admireu-vos de tot el que n'endevina la nostra convidada.
Aquest cap de setmana fem el programa des de la Fira del Vi de la Denominació d'Origen Tarragona. Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO, i Marta Lafuerza, presidenta de l'Associació de Concessionaris del Mercat, ens expliquen com han unit forces per aquesta fira. Descobrim i tastem els vins guanyadors de la 30a edició del seu concurs. I amb quines propostes gastronòmiques els podem maridar? Ens hi ajuden l'enòloga Noemí Poquet i el paradista Oriol Ribot, entre d'altres. Amb els apunts i la companyia, això sí, del sommelier Fredi Bassal i de la periodista Sole Garcia Insua... No us ho perdeu!
L'Associació Catalana d'Enòlegs està a punt de celebrar els 40 anys, i en parlem amb el seu president, Pere Campos. També ho fem amb el vocal de l'associació Joaquim Bielsa, que ens porta el vi guanyador del Premi Terra Alta Garnatxa Blanca d'enguany: Músic de Carrer 2022. L'altre tast del dia és a cegues. Jordi Grau, propietari de Vins i Licors Grau, ens en porta un de l'Empordà... Quin deu ser? Juguem amb els nostres sommeliers, Fredi Bassal i Míriam Clotet; la periodista Sole García Insua ens parla de l'agenda del món del vi i de moltes altres coses, i l'Àlex Torío ens proposa maridar-ho tot plegat amb música de Sting. Salut!
Aquesta setmana, la nostra ànima s'envola cap al Priorat. A Falset, s'hi fa un original tast per als productors amb biquinis. Sí, biquinis. Ens ho expliquen Joan Gurguí i Andreu Balasch, de La Bikineria. A la vora, a Porrera, hi ha el celler Vall Llach. Amb el seu propietari, Albert Costa, tastem el blanc de la parcel·la Horta Colomer. Quin serà el veredicte? La Maria Francesc visita Gratallops, el celler Clos Pachem. Saludem el millor sommelier d'Espanya, de la mà de la periodista Sole García Insua. Amb el permís, és clar, del nostre sommelier Fredi Bassal i també de Jordi Ayuso, sommelier d'El Petit Celler, on som tots plegats, i que ens resol un misteri: per què una ampolla de màgnum és més cara que dues ampolles normals? Escolteu el programa i ho sabreu.
La Ricofa és una vinya situada a la Conca de Barberà de la varietat macabeu, plantada l'any 1967. Els propietaris l'han estat arrendant, i el gener d'aquest any la van oferir al Nacho Vicente i al Fredi Bassal, col·laborador del programa. Tots dos han vingut a "Tast vertical" per presentar-nos el seu resultat: un màgnum de la primera anyada d'aquest vi artesanal que recupera la tradició de la Ricofa. Quina valoració en farà, la sommelier de guàrdia del programa, Míriam Clotet? Coneixerem també el llibre de l'Àlex Torío, al control de les músiques, que ha aprofitat l'estrena del vi per acompanyar el programa amb unes cançons molt particulars. I, com sempre, la Sole G. Insua ens actualitza l'agenda d'actes del món del vi.
Fa més de deu anys, una desena de cellers de la zona sud de la DO Qualificada Priorat es van unir per formar l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, amb l'objectiu de reivindicar l'especificitat del vi que es produeix en aquest territori, que té unes característiques pròpies que el distingeixen de la resta de la DO. Coincidint amb la Fira del Vi de Falset, els productors d'aquesta entitat organitzen cada any el Tast de les Mines, un tast professional que té lloc al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. En parlem amb la coordinadora d'aquesta activitat, Gisela Mira; amb el president de l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, Jordi Alentorn, i amb els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal. A més, la Sole G. Insua destaca alguns altres dels actes principals de la Fira del Vi de Falset. I la Maria Francesc ens explica com va anar la presentació de la col·laboració de Vilarnau amb el Trofeu Comte de Godó.
Ens instal·lem al convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan, un dels escenaris que aquest cap de setmana acull el festival Primavera DO Terra Alta. Ens hi acompanyen tres representants d'aquesta denominació d'origen: Marc Paladella, membre de la cooperativa Viticultors Bateans; Ramon Roqueta, propietari del celler La Fou, i Jordi Rius, secretari de la DO. Amb ells i amb el Fredi Bassal parlem dels vins que es produeixen a la comarca i de la importància d'unes jornades com aquestes per donar-los a conèixer. I amb la Sole G. Insua repassem el programa d'actes del cap de setmana. També ens visiten David Mora, coordinador del Màster de Turisme Gastronòmic del Basque Culinary Center, i Stefano Tulli, expert en màrqueting, innovació i enoturisme, amb qui conversem sobre el turisme vinculat al vi. I com que estem en plena Setmana de la Llengua, la Maria Prieto, lingüista de Catalunya Ràdio, ens parla del nom Terra Alta i de l'etimologia del seu raïm més característic, la garnatxa.
Hi ha qui es pensa que es fa barrejant vi blanc i vi negre, qui creu que és únicament per a l'estiu i qui el considera una beguda només per a dones. Però el vi rosat també té grans adeptes, que s'han unit per reivindicar-lo en el SomRosats, el primer festival de vins rosats de Catalunya. La seva impulsora és la Sara J. Rubio, que ens visita acompanyada de dos altres amants del rosat: Chus Brion, sommelier i membre de la taula d'experts del festival, i Pol Aluja, enòleg, comunicador i guia del circuit d'aromes del SomRosats, que ens proposa un joc d'endevinar olors. Amb el Fredi Bassal tastem dos rosats completament diferents, i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, ens explica com va descobrir aquest tipus de vins en una sessió de tast. La Sole G. Insua ens acosta l'actualitat de la setmana del món del vi i estrenem un nou espai, "El passadís", en què dues companyes de la ràdio, la Paula Molés i la Montse Barcon, ens fan propostes gastronòmiques i culturals.