Ens visita Ricard Rofes, enòleg de Scala Dei, un celler que aquest any celebra el 50è aniversari. Amb ell tastem un vi del 1975, una de les primeres anyades d'aquest celler. També ens acompanya Roc Gramona, director tècnic i sisena generació del celler Gramona. Amb ells dos parlem sobre la verema d'aquest 2024, que es presenta com una de les pitjors que es recorden, especialment a la zona del Priorat i el Montsant, a causa de la sequera. També recollim els testimonis de Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i presidenta del celler Sant Rafel, i de Delfí Sanahuja, enòleg de Perelada. Com sempre, la Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola dels pròxims dies. I convidem a una copa el realitzador del "Tot gira", David Clupés, i la guionista del "Sense fronteres" Gemma Safont-Tria.
ESCOLTA-HO ARAPoldo Pomés i Marcel Fernández són dos amics que viatgen en cerca de gastronomia. En Marcel va obrir el blog "Morro fi", que després es va convertir en una cadena de bars de la quall ell n'és l'amo. En Poldo, durant molt de temps, va ser el "relacions públiques" del restautant Il Giardinetto. Són dos dels oients del "Tast vertical", que convidem a explicar-nos on han anat a menjar i beure. En aquest cas, se'n van a Rota.
Comencem la temporada fent una reflexió sobre com és, i com hauria de ser, la feina dels comunicadors sobre el món del vi i de la gastronomia en general. Si un vi, o un plat, o un restaurant, no ens agrada, ho hem de dir? És lícit cobrar a canvi de parlar d'un determinat producte i no dir-ho? Un periodista gastronòmic ha de pagar quan va a un restaurant, o se l'hauria de convidar? Se li haurien d'enviar ampolles de vi per Nadal? En parlem amb Sole G. Insua, col·laboradora del programa i directora de l'agència PCats Comunicació, especialitzada en el sector gastronòmic; amb Paula Molés, realitzadora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", de Catalunya Ràdio; amb David Jobé, cofundador del portal Enoturista, i amb Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels. També ens visita Adolf Beltran, guionista de "Ciutat Maragda", de Catalunya Ràdio, i "L'irradiador", d'iCat, que ens parla de les referències vinícoles del llibre "La tentación del fracaso", de Julio Ramón Ribeyro.
David Seijas va ser sommelier d'El Bulli, fa vi, amb el seu projecte Gallina de Piel Wines. Però ha deixat la beguda. I ens ho explica, despullant-se, a "Confesiones de un sommelier". Volem parlar, també, d'una iniciativa que ens encanta: la sommelier Clara Dalmau fa tastos de vi de la DO Catalunya als supermercats PlusFresc.
Pilar Salillas, dels cellers Lagravera, és una cellerista que ens encanta. Ens ve a explicar els seus vins. El Cíclic Blanc, entre ells. Ramon Roqueta és la cinquena generació de la família Roqueta, del celler que fa un dels vins més icònics del Bages: l'Abadal. Però ell té també un projecte a la Terra Alta, que ens admira i ens agrada molt, Lafou.
El dia que vam gravar aquesta entrevista, Miguel Torres, artífex de Bodegas Torres, anava a l'últim servei del cuiner Fermí Puig, que aquest estiu ens ha deixat. Ens parla d'ell, també del seu pare, del futur del celler i de canvi climàtic. Li acompanyem la conversa amb la música de Joan Manuel Serrat.
Ens visita Guillem Parres, enòleg d'Ecocci Vi, un projecte molt especial. El vi es diu Ca l'Elsa. I l'Elsa va ser model, dissenyadora de joies a Tyffani's¿ Va arribar a Catalunya, la va fotografiar la Colita. I va decidir fer vi. I el vi de la DO Catalunya d'aquesta edició és el Ciriac, de Celler Domenys.
És l'Ester Nin, del celler Nin-Ortiz, qui ens presenta els seus vins (és el primer cop que aconseguim arrossegar-la al programa), i és la Sílvia Puig la que ens en parla. L'una i l'altra són viticultores plenes de talent. I ho complementem amb l'Òscar Sendra, de Bodegues Visendra.
La viticultora del Priorat Sílvia Puig, propietària del celler En Números Vermells, ve al programa acompanyada de la viticultora Esther Nin a presentar-nos les seves meravelloses novetats vinícoles. L'Esther tria què destapem. I l'endemà ho farem al revés. Hi ha, també, en Jaume Martí, de la Cooperativa de Bot, que ens porta un vi que ens encanta: el vi de cooperativa.
El cantant Cesk Freixas ens va enviar un whatsapp. Ens escoltava quan tornava de bolo i ens volia proposar un celler ¿amics seus¿ perquè vinguessin al programa: descobrireu qui són. I ens acompanya l'Adolf Bertran, periodista de Catalunya Ràdio, del "Ciutat Maragda", que ens porta un llibre on es parla de vi.
Tenim una entrevista a fons amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pie. La DO ha fet moltes coses, aquest any, i entre elles, impulsar una distinció per als viticultors, a la qual hem donat molt de suport des del programa: "Catalunya Vinyeró".També tenim ganes de parlar del vi en llauna. Podria algun tipus de vi ser comprat en llauna, com la cervesa? En molts països és tendència. Aquí se'n fa. Però quant val? A cegues podríem dir que és de llauna? En volem parlar amb un dels productors a Catalunya.
L'Assís Suriol, de la boteria Torner, a la Terra Alta, ve al programa a fer un experiment. Tastem un xarel·lo, el mateix, amb quatre botes de fustes catalanes diferents. Coneixeu el bocoi? És una bota de castanyer, avui pràcticament en desús. La que tenia quatre braços per poder-la carregar al carro. Aquesta és una de les fustes que tastarem. En Xavi Nolla, que fa els "vins de la memòria" (vins de terres que el seu avi durant la batalla de l'Ebre va trepitjar), és un dels sommeliers que estan recuperant el bocoi. Què fa el castanyer? Què aporta que no aporti el roure francès? Hi ha roure català? Amb el maridatge de música d'Àlex Torío, les notícies del món del vi, de la periodista i directora de PCatS Comunicació i la sommelier Míriam Clotet.