Sabeu que Fèlix Martínez i Comín tenia tendència a ampliar la cobla? Parlarem de dues peces d'aquest compositor en què els 11 instruments van necessitar un reforç per al que volia crear. També ens aturarem en les primeres composicions per a cobla d'autors com Joaquim Serra, Rafel Ferrer, Salvador Brotons i Marc Timón. I apuntarem un subgènere de la sardana com són les sardanes revesses.
ESCOLTA-HO ARAHi ha discos que en serveixen per retrobar-nos amb referents. En el cas de les cobles, quan són aquestes que lideren el projecte, solem trobar enregistraments d'una gran qualitat de composicions que cal revisitar. És el cas del treball que avui us presentem: "Antoni Botey i contemporanis". Botey, un dels compositors catalans de renom del primer terç del segle XX, va ser un músic reconegut i apreciat arreu del país. Després de la seva prematura mort, el 1939, les seves composicions van caure a poc a poc en l'oblit. Avui el volem rescatar d'aquest oblit.
Visita de primer ordre aquesta setmana al "So de cobla". El compositor i mestre Xavier Boliart. Un pont entre els compositors de la talla de Joaquim Zamacois o Manel Oltra i mestres intèrprets contemporanis com Jaume Vilà o Jordi Figaró. Boliart és una de les figures que més lliure ha escrit per a cobla, sense pressions ni prejudicis, obrint nous camins i noves estètiques en aquest camp. Un savi amb moltes coses per explicar.
Visitem el Liceu, en un dels concerts més recordats dels últims temps. Va ser amb motiu dels 60 anys de la Colla Sardanista Violetes del Bosc, el maig del 2006. Hi van prendre part la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, la Principal del Llobregat, la Principal de la Bisbal, el Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor Vivaldi, sota la direcció de Salvador Brotons. Un concert que posava sobre l'escenari obres de Morera, Oltra, Serra, Jesús Ventura, Francesc Cassú o el mateix Salvador Brotons. Un imperdible de la discoteca de Catalunya Música.
Al "So de cobla" repassem, aquesta setmana, alguns intèrprets històrics (i fins i tot els sentim) que van excel·lir en l'art de la interpretació i que també van deixar composicions on es van deixar lluir. La influència de la música grega sobre l'obra de Josep Maria Ruera i (en una línia més contemporània) el nou treball del col·lectiu GASP (Gasulla, Alcalà, Santiago i Paulí) sonaran, també, en l'antena en aquesta nova entrega.
Encetem al "So de cobla" un viatge a través d'enregistraments discogràfics de la música per a cobla. Avui amb parada i fonda al treball "La Llobregat i els compositors actuals". En aquest cas un enregistrament del 2013 de La Principal del Llobregat sota la direcció d'Alfred Cañamero, i que repassa obres d'autors com Jean Baptiste Arban, Joan Josep Blay, Jordi León, Carles Guinovart, Joan Lluís Moraleda, Manuel Oltra o Xavier Montsalvatge.
Aquest cap de setmana ens visita el tenora i flabiolaire Jordi Figaró. Tenora, flabiolaire, mestre, director... Un músic que, més enllà de la interpretació (excel·lent), ha estat capaç de donar vida a nous projectes musicals, de saber transmetre la passió a l'alumnat i de convertir-se en referent. Ho repassem amb ell, i parlem sense embuts.
Avui us oferim un concert de primer ordre. Concretament amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, al voltant de sardanes dedicades a l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Un concert dirigit per Marcel Sabaté i que s'engloba en el centenari de l'entitat i en el cicle de concerts al Casino L'Aliança del Poblenou, a Barcelona. Repassarem obres d'autors que han estat vinculats a l'entitat, com ara Martí Teixidor, Borgunyó, Serra o ja més recents com Jesús Ventura.
Tornem a la graella de Catalunya Música amb una primera entrega del "So de cobla" farcida de bona música. La relació entre Josep Pla i la música de Juli Garreta. Seguirem el rastre de la música garretiana i d'aquest homenot en l'obra del prolífic i controvertit escriptor de Palafrugell. També ens fixarem en dos germans separats per 25 anys i per dues obres ben diferenciades: Josep i Manel Saderra. Unes obres que van de la sardana mesurada i de melodia enganxosa del gran a les composicions exageradament monumentals del més jove. I també us parlarem de la nova proposta de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.
Avui 10 compositores i compositors ens presenten una sardana seva. Autors molt joves, en algun dels casos, o que formen part del repertori habitual de la música per a cobla. Ells mateixos, un per un, ens explicaran una composició i la podrem sentir en aquest programa coral que tanca la temporada.
Si hi ha una família particularment afectada per la música per a cobla en el nostre país són els Vizentini, de Perpinyà. La Mariel·la Finet, l'Aurore i en Lluc Vizentini, tots tres, han begut, de ben petits, aquesta sonoritat com un element més de la seva convivència. Els tres componen i, entre d'altres, toquen el flabiol. I ho fan amb una estima envejable. Avui ens acompanyen al "So de cobla".
Repertori totalment estiuenc. En aquesta matinal de Sant Joan, us portem un reguitzell de propostes musicals que vinculen la cobla a l'estiu, a les cales i al mar. Entre les quals, un repertori que va d'Albert Guinovart a Conrad Saló o d'Antoni Ros-Marbà a Josep Cassú. Per començar la temporada estiuenca amb bona sintonia.
Juli Garreta és un dels grans, no us ho descobrirem ara. El que sí que us volem fer conèixer és el seu repertori menys conegut, però també reeixit. Avui ens centrarem en la seva aproximació a la música popular i de tradició. Temes de l'imaginari col·lectiu com "El testament de n'Amèlia", "La donzella de la costa" i el mateix "Cant dels aucells" també van servir de font d'inspiració al rellotger de Sant Feliu de Guíxols. Al programa d'avui, farcit de música i conitngut, també abordem el lied amb cobla i un concurs molt peculiar destinat a joves compositors.
Els músics de cobla són un pou d'experiències. Aquest programa en volem fer ressò amb un dels intèrprets que més ha deixat marca amb la tenora. És Josep Gispert, qui ha estat una bona colla d'anys a les files de cobles com la Principal de la Bisbal, entre d'altres. Les seves preferències, la seva visió del sardanisme o bé la seva faceta de compositor, seran algunes de les qüestions de les que parlarem.
Aquesta setmana repassem les sardanes premiades a l'última edició del concurs a la popularitat sardanista de La Sardana de l'Any. Carles Santiago, Marc Timon i Anna Abad són els noms que s'han emportat els guardons de l'edició d'enguany. Musicalment, a més de sentir les tres sardanes premiades amb la cobla la Selvatana, ens centrarem en la segona part del concert, on la Banda Municipal de Barcelona va oferir un repertori al voltant de la figura de Joan Lluís Moraleda i la seva obra, així com una estrena de Dani Gasulla.
En aquest programa tenim tres ingredients, i un ens sap fins i tot greu. I és que, després de 25 anys, el projecte de La Principal d'Amsterdam, l'única cobla de fora els Països Catalans, deixa l'activitat. Tot i això, ha sigut una vida intensa i interessant, amb propostes musicals i enregistraments originals que han establert un estil propi. En parlem amb el seu fundador, Rolf Van Kreveld. I també glossem la figura de Josep Maria Vilà i Gandol, i us parlem del concurs musical de la Festa de la Música Catalana, un certamen històric i amb deliberacions molt complicades.
Al "So de cobla" d'avui ens centrem en el concert al Palau de la Música Catalana del Centenari de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, a càrrec de les cobles Mediterrània, La Principal del Llobregat i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Un concert recent que s'ha emmarcat en el cicle Tardes al Palau i on podreu sentir la interpretació conjunta per part de les tres cobles d'obres de Manuel Oltra, Joaquim Serra, Francesc Pujol, Josep Solà, Eduard Toldrà i Xavier González "Pendon", sota les batutes de Bernat Castillejo, Xavier Puig i Marc Timón. D'aquells de col·leccionista, vaja.