Conversem amb el músic, productor i creador de formats televisius Josep Maria Mainat de com la medicina està trobant la manera d'endarrerir l'envelliment, una qüestió que el preocupa perquè, segons diu, té previst viure fins bastant més enllà dels cent anys. I, com a apassionat i divulgador de la ciència que és, també ens explica desenes d'eines d'intel·ligència artificial per escriure, dissenyar pàgines web o usar les xarxes socials. A la secció "Revolucionats", també parlarem d'aquesta tecnologia amb Ricard Castellet. En concret del que ha passat a l'empresa OpenAI, la creadora del ChatGPT. Amb Lluís Juncà repassem el moment dolç que està vivint a Catalunya el sector de l'anomenat NewSpace. I acabem el programa coneixent i analitzant amb Jonathan Escobar, CEO d'ActioGlobal, conceptes que es repeteixen molt sovint en moltes conferències sobre emprenedors i noves oportunitats laborals, com "agile" o "nous mode" de treball.
ESCOLTA-HO ARAEntrevista al filòsof Francesc Torralba per abordar una qüestió que sovint oblidem quan parlem de revolució tecnològica: l'ètica i la visió humanística. Torralba defensa la creació de comitès d'ètica per valorar fins on han de poder arribar tecnologies com la intel·ligència artificial o la necessitat que els robots no entrin mai a les aules com a substituts dels professors humans. També parlem amb Cristina Valero, una de les fundadores de Cosicosa, una associació creada per dissenyar activitats, instal·lacions i experiències que ajudin nens i nenes a fomentar un pensament crític i reflexiu. En aquest sentit, ens presenta el llibre que acaben de publicar, "Entre màquines intel·ligents". A la secció de Fabián Mohedano rebem la visita de Juan Cañete i Enric Fava per parlar dels estudis de formació professional de Mecànica d'avions i helicòpters. I amb Núria Aymerich i Maria Mora parlem de diverses iniciatives que impulsen l'emprenedoria femenina.
Nova edició de l'"Entrevista X", una secció nova d'aquesta temporada en què la Xantal ha d'identificar el convidat. Aquest cop era Bernat Dedéu! Una entrevista tan divertida com reflexiva. El professor Esteve Almirall ens parla de Seül: de la gran quantitat de càmeres que hi ha al carrer, de l'ús de la IA de manera habitual i de la voluntat de la societat coreana d'eliminar la bretxa digital. En aquesta secció, Almirall també ens parla d'una proposta impulsada per diversos professionals per transformar la universitat a la nova realitat digital. A la secció "Indústria 4.0", de Núria Aymerich, responem una pregunta molt lligada a l'actualitat: Com està afectant la complicadíssima situació geopolítica internacional les empreses catalanes? I acabem el programa coneixent Bernat Ripoll, nomenat per la revista Forbes un dels joves menors de 30 anys més influents. Coneixem la seva exitosa start-up i també dona consells als emprenedors perquè tirin endavant les seves idees.
Entrevista a l'impulsor i gestor d'empreses culturals Jordi Sellas, que ens presenta l'exposició immersiva "Tutankamon", sobre l'antic Egipte. Per Sellas, les exposicions immersives són una mostra més que, com li agrada dir, "el món sencer ja és una pantalla". També parlem de la seva faceta com a productor de grans musicals i de la seva trajectòria com a emprenedor cultural. Amb Laura Gil, a la secció "Connexions", coneixem el workplace digital, una manera de treballar que permet que els empleats duguin a terme les seves tasques de manera col·laborativa. A la secció "Nous camins" coneixem una iniciativa lligada al Festival de Sitges en què més de mil estudiants de formació professional han creat un passatge de terror, el Plató Maleït, per posar en pràctica els seus coneixements. I a la secció "Impacte positiu", amb Sergio Cortés, coneixem què són les teràpies digitals, que revolucionaran el sector de la salut perquè milloren l'atenció als pacients.
Entrevistem el periodista especialitzat en tecnologia Francesc Bracero, que ens presenta el llibre "Bicicletas para la mente", que recorre la història tecnològica de les darreres dècades. Amb Daniel Altimiras parlem del mandat que acaba de començar en el Centre Tecnològic Eurecat i dels reptes de futur que estan encarant les empreses tecnològiques catalanes. Amb Marc Rivero, expert en ciberseguretat i responsable del màster en aquesta qüestió a La Salle, parlem de com es formen els futurs professionals d'aquest sector, què són els hackers ètics i quins són els principals ciberatacs que amenacen les empreses. Acabem amb Eva Rosell, responsable de la plataforma Barcelona Health Hub, sobre el bon moment que passa l'ecosistema d'empreses tecnològiques dedicades al sector de la salut, i amb Javier de Oca parlem del cas concret d'Iomed, una start-up que a través de la intel·ligència artificial millora el tractament de les dades en el sector mèdic.
Entrevistem la pintora Paula Bonet, que parla de la seva trajectòria, del seu compromís feminista i del moment professional i personal en què es troba. Bonet també reflexiona sobre per què cada vegada va deixant més de banda les xarxes socials. Amb Tomàs Roy, director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, parlem, aprofitant que l'octubre és el mes europeu de la ciberseguretat, de la importància de lluitar contra els ciberatacs, que cada vegada són més freqüents. A Revolucionats, Jordi Pi i Ricard Castellet aborden una de les notícies tecnològiques de les darreres setmanes: l'anunci fet per Elon Musk de cobrar 13 euros cada mes als usuaris europeus d'Instagram. Pi i Castellet reflexionen sobre les subscripcions de pagament. I acabem el programa parlant d'art digital amb Antònia Folguera, una aventurera multimèdia, que forma part de l'equip del Festival Sónar; entre altres qüestions, comentem el present i del futur de la cultura i la comunicació digitals.
Entrevistem l'emprenedor Pau Garcia Milà per repassar la seva trajectòria d'emprenedor i docent i escoltem alguns dels seus consells per a les xarxes socials. Continuem amb la master class econòmica de Santiago Niño-Becerra, amb qui parlem de la filosofia YOLO (You only live once), per la qual molts joves decideixen viure el present sense patir pel futur econòmic. També parlem de qüestions com la decisió de continuar sense posar peatges i la reducció constant que estan experimentant els estalvis de la població. Alba González Vilches ens explica que la tecnologia i les xarxes socials estan transformant una activitat que cada dia fan milions de persones: buscar feina. I acabem parlant amb Lourdes Muñoz, de la WomanLiderTIC, una jornada que contribueix al debat i a l'empoderament de les dones directives en l'àmbit de les professions TIC, i que es farà d'aquí poques setmanes.