Les emocions epistèmiques, sobretot les positives, són una arma contra la desafecció escolar.
ESCOLTA-HO ARACreix l'interès per altres formes de "fer família", com la coparentalitat: parelles no sentimentals unides per la voluntat de tenir un fill que sumen esforços per compartir la criança des de l'amistat i la complicitat. Separar la relació de parella del projecte de tenir fills, quines conseqüències té per a la parella que cria? I per als fills? I per a les futures parelles sentimentals? A "L'ofici d'educar" parlem dels pros i contres de la coparentalitat: amb Carme Balaguer, antropòloga i creadora de copaternitat.com; Bruna Álvarez, antropòloga del grup de recerca AFIN de la UAB, i la psicòloga Sílvia Guillamon. I sentirem també el testimoni de la Lídia. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.
Són joves seleccionats del projecte Recerca, Creació i Servei del Departament d'Educació, que fem "L'ofici d'educar" i Catalunya Ràdio amb 10 instituts d'arreu de Catalunya. I l'objectiu és que es facin seva la ràdio i donar-los veu. Què els motiva i emociona? De què tenen por i què els enrabia? Com s'imaginen el seu futur? Com els agradaria que els tractéssim? Què tenen a dir-nos? Què canviarien del món? Estrenem tertúlia amb cinc joves PRO: Ariadna Martínez, de 1r de batxillerat de l'Institut La Plana (Vic); Roger Vilaredes, de 1r de batxillerat de l'Institut Guillem de Berguedà (Berga): Clèlia Mei, de 1r de Dret a la Universitat de Barcelona; Asier Àlvarez, de 4t d'ESO de l'Institut Josep Tapiró (Reus), i Esther Espinosa, de 4t d'ESO de l'Institut Escola Daniel Mangrané (Tortosa). I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
Tres mil infants necessitarien cures pal·liatives pediàtriques a Catalunya, però l'any passat només en van rebre prop de nou-cents. El diagnòstic d'una malaltia greu infantil que amenaça o limita la vida de manera crònica és un tsunami per a una família, que ha d'assumir el rol de cuidadors 24 hores al dia, i que s'enfronta a un fet antinatural i devastador, com és la mort d'un fill o filla. En parlem a "L'ofici d'educar" amb Sergi Navarro, pediatre, responsable de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l'Hospital de Sant Joan de Déu i coordinador de les cures pal·liatives pediàtriques a Catalunya; Anna Varderi, llicenciada en Psicologia i gerent de la Fundació Enriqueta Villavecchia; Gemma Gómez, infermera de la Unitat de Pal·liatius Pediàtrics de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, i els testimonis de la Paola i la Karinna. I acabarem amb el concurs dels llibres per somiar del Jaume Centelles.
"The talk" és la xerrada que fan moltes famílies racialitzades als seus fills als Estats Units per evitar que acabin detinguts o morts a mans de la policia. I no només es fa als Estats Units, "la xerrada", perquè això també passa a Europa i a casa nostra. Com podem protegir els fills racialitzats del racisme? Vivim en un sistema racista? També a l'escola hi ha racisme? Emmalalteix, el racisme? Què és la pedagogia antiracista? En parlem a "L'ofici d'educar", amb Desirée Bela-Lobedde, activista compromesa amb el feminisme i l'antiracisme, autora de "Color carn" i "Ponte a punto para el antirracismo"; Lídia Casanovas, educadora i facilitadora de la cooperativa Filalagulla; Fatiha El Mouali, tècnica d'acollida, llicenciada en Econòmiques i doctora en Ciències de l'Educació, activista antiracista, investigadora en temes d'immigració, educació i racisme, i coautora de "Combatir la islamofobia", i el periodista Marc Almodóvar, autor d'"Els nostres George Floyd". I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
"Desaccelerar l'escola", demanen a la consellera Anna Simó cinc savis docents. I no només això, també potenciar "el bon mestre" i afavorir el treball en equip; fer de l'escola una "casa d'acollida" i combatre la segregació; abaixar ràtios i cuidar i estimar l'alumnat i els docents; reforçar l'aprenentatge de continguts acompanyant les emocions i mirar l'alumnat als ulls. Quatre docents de referència, ara ja jubilats, ens comparteixen la seva expertesa d'anys a les aules i les seves dèries per millorar l'educació. Estrenem tertúlia a "L'ofici d'educar" amb els mestres i professors jubilats Jaume Cela, Coral Regí, Joan Maria Girona, Susanna Soler Sabanés i Agnès Barba. Acabarem amb el "Manual pràctic per afrontar el conflicte familiar", amb la terapeuta Gestalt Marta Butjosa, i el concurs dels "Llibres per somiar", amb Jaume Centelles.
La primera ejaculació, l'espermarquia, s'associa encara amb alguna cosa bruta, que s'ha d'amagar, una barreja de culpa, por i plaer. Ens costa posar-hi paraules i hi ha vergonya a l'hora d'acompanyar la sexualitat dels nens des de petits. I ens posem les mans al cap quan busquen informació a internet, i fan del porno la seva escola, amb tots els riscos que comporta. Del sa despertar sexual dels nois en parlem a "L'ofici d'educar" amb Anna Salvia, psicòloga i escriptora, autora d'"El semen mola", una guia amena i didàctica per acompanyar la sexualitat dels nois; Ignasi Puig Rodas, psicòleg i sexòleg; Xavi Ybeas, terapeuta integrador humanista, que acompanya el despertar sexual dels nois; el psicoterapeuta Rai Crespi, i el terapeuta sistèmic Ruben Rodriguez. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
La baixa comprensió lectora és una de les assignatures pendents d'un curs que ha començat amb vaga de docents. Un de cada set infants finalitza la primària a Catalunya amb un baix nivell de comprensió lectora i amb risc de patir fracàs escolar. Som a la cua a 4t de primària a Espanya en comprensió lectora segons l'informe PIRLS, només davant de Ceuta i Melilla, i gairebé 20 punts menys que la mitjana europea. Què falla i quines solucions hi ha? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Héctor Ruiz, investigador i divulgador científic, autor de "Com aprenem?"; Marta López, directora del programa Lecxit de la Fundació Bofill; Mar Esteve Ràfols, doctora en Pedagogia i autora de "L'escola, casa de lectura" i el professor i filòleg Gerard Furest, autor del llibre "Decàleg irreverent per a la defensa del català". I acabarem amb el concurs dels llibres per somiar amb el Jaume Centelles
S'ha fet molt per empoderar les dones, però treballar amb nens, adolescents i homes és bàsic per acabar amb la violència masclista. Com es pot deconstruir la masculinitat tòxica dominant? Com es pot educar per una masculinitat sana? I com es poden afavorir les paternitats saludables? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Rai Crespi, psicoterapeuta especialista en masculinitats, creador "d'EntreHomes"; Rubén Rodríguez, educador, terapeuta sistèmic i especialista en criança i paternitat i creador de "Papadreando"; Joan Roa, psicòleg i investigador de psicologia social; i l'antropòleg Ritxar Bacete, autor d'"El poder dels nois" i "Nuevos hombres buenos". I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles
Cada vegada més parelles aposten per formes de relació més enllà de la parella convencional, fruit de sentir atracció amorosa, sexual o intel·lectual per altres persones. És compatible la no monogàmia amb la criança? Quines són les condicions i acords per obrir amb èxit una relació de parella? Com s'explica als fills, si és que s'ha d'explicar, que tenim una relació no monògama? Què són la parella híbrida i l'anarquia relacional? I quines estratègies hi ha per reconnectar amb la nostra parella, si no la volem obrir? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Nuria Jorba, psicòloga clínica, sexòloga, terapeuta i autora del llibre "Parejas imperfectas y felices"; la psicòloga i sexòloga Marina Castro i la també psicòloga i sexòloga Elena Crespi, autora de "Sortir de mare". I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
Quan s'acaba l'escola obren les escoles d'estiu de mestres per compartir experiències, recuperar-se, descobrir noves eines i refermar la vocació docent. Millorar la formació docent repercuteix en l'educació de l'alumnat, però les dades apunten que només tres de cada deu mestres fan formació a l'estiu. Per conèixer les oportunitats de les escoles d'estiu parlem a "L'ofici d'educar" amb Eva Sargatal, secretària de la comissió executiva de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, que organitza la 58a Escola d'estiu Rosa Sensat; Montse Montanyà, mestra, psicòloga i presidenta del Moviment Educatiu de l'Alt Camp, que fa la 3a escola d'estiu; Mercè Lopez, mestra i impulsora de l'escola de formació online desigdaprendre.cat; Pilar Picas, artista i divulgadora d'alfabetització visual, i Teresa Garcia, presidenta de l'Associació de Mestres Alexandre Galí, que fa la 44a Escola d'Estiu del Vallès Occidental. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.