El CF Badalona Futur ha estat campió de la Copa Federació després de viure alguns dels mesos més surrealistes del futbol català. El club es va desvincular del Badalona al juliol, però va quedar-se amb la categoria i el nom. Cinc mesos més tard, aixeca un títol i és en zona de play-off d'ascens a Segona Federació.
ESCOLTA-HO ARAL'Hèctor i el Robert Massanet són dos germans a qui la feina va obligar a penjar els guants i les botes. Treballadors del món de la música i de l'oci nocturn, les seves carreres futbolístiques i professionals van viure etapes en què va ser difícil compaginar-ho. L'Hèctor Massanet va canviar els guants de la porteria del CE L'Hospitalet per la cabina de DJ. Va ser "una decisió econòmica, ja que guanyava més fent música que jugant a futbol", explica el que actualment s'ha convertit en DJ resident a Las Vegas sota el nom d'Hektor Mass. El seu germà, el Robert Massanet, ha viscut curiosament una carrera molt semblant, tant futbolísticament com professionalment. En el seu cas, actualment és el director de la discoteca Sutton de Barcelona, i les moltes hores que exigeix treballar de nit fan que li sigui "gairebé impossible" seguir jugant a futbol.
Descobrim les històries de diferents futbolistes que juguen al futbol català i són internacionals amb els seus països. És poc conegut que en el nostre futbol hi tenim un internacional per les Maldives, un altre per la República Dominicana i una jugadora que va disputar el Mundial amb el Marroc. Com sempre, amb el Marc Marbà i, aquesta setmana, també amb l'Àlex Jiménez, internacional de la República Dominicana i jugador del Tona, a la Tercera Federació; la Fatima Gharbi, jugadora de l'Europa que va anar al Mundial amb el Marroc, i el Miraash Imthiyaz, internacional per les Maldives i futbolistes de la UE Llefià.
La Universitat Ramon Llull es converteix en la primera universitat catalana de la història que participa en un Mundial Universitari. El Mundial s'ha fet a la Xina, a la Univesitat de Xiamen, del 21 d'octubre a l'1 de novembre, i el combinat català ha acabat cinquè.
La Queens League ha canviat el panorama del futbol femení català. I sobretot, a diferència del futbol català masculí, amb una gran diferència econòmica. La major part de les jugadores del futbol català no cobren i, en canvi, a la Queens League cobren totes.
Celebrem els 100 pòdcasts de "Futbol català" en una setmana gran. Arriba la Copa del Rei per als equips no professionals: la UE Rubí rebrà l'Athletic Club a Can Rosés, el Badalona Futur al Cadis, el Manresa a l'Oviedo, l'Europa a l'Elx i el Terrassa a l'Albacete.
Adeus prematurs a Terrassa i Sabadell. Els entrenadors de les banquetes del CE Sabadell i del Terrassa FC han acabat la seva trajectòria abans del mes de novembre a causa dels mals resultats. Miki Lladó, entrenador dels arlequinats a 1a RFEF, ha sigut acomiadat després de 8 jornades aquesta temporada. Gerard Bofill, qui ha sigut el segon entrenador, agafa les regnes del primer equip, i manté la majoria del cos tècnic.
Naila Calderón és entrenadora d'un equip de Quarta catalana, l'amateur B de l'Escola de Futbol Base Ripollet. No és el primer cas d'una dona que entrena un equip masculí, però aquest tipus de situacions, per desgràcia encara, són més aviat una excepció.
La UE Rubí jugarà el dijous 12 d'octubre a les 5 de la tarda un partit històric. Serà a casa, al Municipal de Can Rosés, contra la UD Rotlet Molinar, i amb el premi de ser al bombo final de la Copa del Rei i enfrontar-se ni més ni menys que a un Primera Divisió. La UE Rubí, que juga actualment a la Lliga Elit, la sisena divisió del futbol espanyol, té l'oportunitat d'enfrontar-se a un equip de la màxima categoria del futbol espanyol, ja que la temporada passada va ser segon en el grup 2 de la Primera Catalana, un fet que li va donar accés a jugar aquest partit. El rival, la UD Rotlet Molinar, procedent de Palma, és un equip també amateur de la Preferent Balear, i amb el mateix somni que els catalans. El fet de ser partit únic i que els rubinencs juguin a casa, els dona inevitablement més opcions.
La figura de l'àrbitra al futbol català encara és una anomalia. Tot i que en els últims anys hi ha un ascens de dones xiulant als terrenys de joc, segueix costant veure-les impartir justícia en un terreny de joc. "Fa més de nou anys que soc àrbitra", ens explica Irene López Brustenga, de 23 anys, que és àrbitra de la Primera RFEF femenina i xiula fins a la Primera Catalana masculina. "M'he trobat de tot", confessa, després que hagi passat per la majoria de categories del futbol català base i categories territorials. El paternalisme amb què se la tracta quan arriba als clubs, els comentaris que rep des de la graderia o els moments incòmodes que ha viscut i que explica són un exemple de com la figura femenina de l'arbitratge encara té un llarg camí per recórrer.
Neix una nova categoria en el futbol català, que serà la categoria reina del nostre futbol. Es conformarà en un únic grup i serà l'avantsala de la Tercera Federació. Per sobre la Primera Catalana, neix la Lliga Elit, una categoria amb 16 equips d'arreu del territori. Kuku, davanter del CF Palamós; Raúl Capitán, golejador del CF Can Vidalet; i Luis Gallego, entrenador de l'EE Guineueta, coincideixen que és una lliga amb "moltes incògnites".
L'Europa i el Sant Andreu es tornen a trobar al Nou Sardenya en aquest inici de temporada. Ara, a Segona RFEF. La polèmica de la temporada passada encara és latent? Ho descobrim a la primera entrega del podcast de futbol català de Catalunya Ràdio.
S'ha acabat la temporada al futbol de casa nostra, i el seu mercat de fitxatges bull. En parlem amb alguns dels protagonistes que han canviat d'aires: Javi Eslava (CE Europa), Antonio Pelegrín (UE Sant Andreu), i Xavi Civil (Fundació Esportiva Gramanet).
Sergi Arranz ha penjat les botes després de marcar més de 200 gols en la seva trajectòria esportiva en el futbol català. Nascut a Figueres, Arranz ha deixat marca amb els seus gols en tots els equips per on ha passat. A la ciutat comtal, des d'Horta fins a Sant Andreu, passant per Terrassa, Olot o Peralada. El gol com a marca de la casa, Arranz penja les botes amb un últim partit memorable: l'ascens amb la UE Sant Andreu, al camp del Salamanca, on va ser l'artífex de la jugada que va donar l'ascens a l'equip a 2a Federació. Arranz es retira per la porta gran. "Un final somniat", confessa.
Els equips de futbol aturen les seves rutines d'entrenaments, de la mateixa manera que els i les futbolistes. Com s'ha de preparar aquest temps d'aturada esportiva? Quina és l'alimentació adequada, quan s'ha de reprendre l'activitat? La nutricionista del CE Europa, Maria Abad, que ha treballat amb el primer equip masculí i femení, i tots dos han pujat de categoria; i el preparador físic Nacho Lusardi, amb experiència a diferents equips del futbol català, ens expliquen com preparar aquest moment de la temporada. "Hi ha un període que es coneix amb el terme anglosaxó de 'Off season' que és on ens trobem ara", explica Lusardi. La preparació dels futbolistes ha de ser prèvia a la pretemporada, per arribar a un nivell òptim quan els entrenadors et convoquen. "Ha d'haver-hi una pretemporada prèvia personal a la pretemporada amb el club."
El futbol català s'uneix amb la iniciativa solidària Champions for Pedrito aquest cap de setmana a favor de Pedro Amantini, el fill del conegut jugador de Futbol Català Juan Pablo Amantini. El Pedro té la síndrome de Coffin Siris, que no li permet desenvolupar la seva vida amb normalitat amb quatre anys. Dissabte es farà una jornada de diversitat solidària des de les 10 del matí al camp de CE L'Hospitalet amb una clausura a les 18 h de la tarda d'un partit benèfic amb jugadors del futbol català.
El Sant Andreu aconsegueix l'ascens a 2a Federació després d'un play-off històric i de guanyar contra la UD Salamanca a El Helmántico. La celebració multitudinària al barri de Sant Andreu, en especial a la plaça Orfila, serà recordada durant molts anys. La temporada vinent es repetirà el derbi Sant Andreu-Europa a 2a RFEF, després que els dos equips hagin aconseguit l'ascens.