"Els ranxos de la Gessa", el nou llibre de la calera Gessamí Caramés que recull 62 receptes de cuina marinera, algunes de tradicionals i d'altres reinventades i atrevides, com el secret de tonyina marinat amb salsa de iogurt o l'ensaladilla de cranc blau del Delta.
El blat de moro escairat és un producte típic de la comarca del Berguedà. El seu conreu es remunta al segle XVIII. A l'hivern, se'n fa una escudella barrejada i també es poden incorporar a l'olla del caldo de Nadal. En parlem amb la Maria Costa, productora de cereals antics i responsable de l'empresa L'Escairador, i amb el Pep Nogué!
Ens visita l'influencer gastronòmic més famós i estimat d'Instagram, en Rafuel, que acaba de publicar el segon llibre, "Grans èxits d'en Rafuel. Les millors receptes de cada dia", amb 70 receptes de cuina diària per a la gent que li agrada molt cuinar, però que no té gaire temps.
Quines carns hi barregem? Poc feta, al punt o molt feta? Formatge suau o fort? Quins pans combinen bé amb l'hamburguesa? En parlem amb en Pep Nogué i la Maria José Sánchez, fundadora de la cadena de xarcuteries Los Extremeños i membre del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques.
La mel és bàsicament sucre amb alguns minerals. Aquesta concentració de fructosa i glucosa evita de manera natural la contaminació i manté allunyats els microorganismes. En podem prendre cada dia, però en una quantitat inferior a una cullerada de cafè. Al mercat podem trobar mels monoflorals i mels pluriflorals. En parlem amb la Isabel Vert Carbó, apicultora de Mel La Calma i en Pep Nogué!
Rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran. És el pa més tradicional a Catalunya i té indicació geogràfica protegida des de l'any 2013. Com es fa el pa? Per què és millor de massa mare? Com sabem si és artesà o congelat? En parlem amb en Pep Nogué, l'Ester Martí, fornera del Forn Cal Castellets de Tàrrega, i Antoni Figuera, president de la IGP Pa de Pagès Català.
A Catalunya llencem 35 quilos de menjar per persona a l'any. Dit d'una altra manera, un de cada 3 aliments acaba a les escombraries. Avui, des de Terra i Gust, amb en Pep Nogué, la Chiara Bombardi de Slow Food Barcelona i en Marc Pérez de La Sosenga, consells i receptes per aprendre a elaborar plats amb les restes d'altres àpats i aprofitar la part dels aliments que habitualment llencem.
La dietista-nutricionista Anna Paré i el cuiner Pep Nogué han publicat "La cuina de la memòria. Aliments i receptes per cuidar el teu cervell", un llibre teòric i pràctic que explica com d'important és l'alimentació per a la memòria. Avui ens el presenten a "El suplement".
Escollir un meló i que surti bo no és fàcil. Hi ha més de 850 espècies de melons i a l'estiu pagaríem el que fos per tenir el més dolç a les nostres mans. En Pep Nogué, la Marta Rovira, paradista del mercat del Ninot, i en Lluís Fisas, pagès ecològic, ens guien per encertar-ho.
Receptes fàcils i consells pràctics per omplir la carmanyola si anem a passar el dia a la platja o d'excursió a la muntanya amb en Pep Nogué i l'Amanda Barba, nutricionista de la Fundació Alícia.
Parlem de com afecta el consum d'edulcorants no ensucrats els nostres organismes, si hi ha riscos reals i quines alternatives saludables tenim per edulcorar, com per exemple el moniato, la carbassa o el plàtan, amb la Marta Vergés, experta en nutrició i cuina saludable, i el Pep Nogué.
Pocs productes tenen la fama i el prestigi de la gamba de Palamós. A més, el llenguado, el bacallà, el lluç, la tonyina, la sardina i el verat són altres peixos protagonistes de les cartes dels restaurants de la Costa Brava. En parlem amb en Pep Nogué; la Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós, i la Glòria Ñaco, tècnica d'Educació i Acció Cultural del Museu de la Pesca de Palamós.
Conèixer un país pel que menja és una altra manera de viatjar. Holanda no destaca per la seva gastronomia basada en la patata, els pèsols, les arengades i les salsitxes, però sí són molt apreciats els seus formatges. Ens ho explica en Pep Nogué!
La cirera arriba amb el bon temps primaveral i és la primera fruita de pinyol de l'any. En Pep Nogué i l'Imma Tugas, productora del Parc Agrari del Baix Llobregat, ens expliquen les varietats de cireres que trobem al mercat, amb què ens hem de fixar per escollir-les i com conservar-les perquè aguantin més dies.
Qui no ha passat per aquest moment si heu renovat o esteu pensant de renovar la cuina. Amb en Pep Nogué i la Montse Robinat Català, directora general de Culinarium, parlem de per què el gas és la cuina preferida dels professionals, i dels avantatges i inconvenients dels sistemes elèctrics.