40 anys de l'assassinat del jesuïta català Lluís Espinal
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Entrevista a l'artista Josep Minguell, pintor de frescos i un referent a nivell mundial. La seva obra magna són les pintures de l'església barroca de Santa Maria de l'Alba, de Tàrrega, el seu poble. Els frescos plasmen la "llum de l'Alba" a través d'una tècnica mil·lenària, i recreen els colors ocres i terrosos del paisatge de l'Urgell. Enguany ha rebut la Medalla d'Or de Tàrrega i ha estat escollit membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
Entrevista a Eduard Sala, nou director de Càritas Diocesana de Barcelona. Creix el nombre de famílies que van a rentar la roba i a dutxar-se als centres polivalents de Càritas a la diòcesi de Barcelona. Sala també parla del recent informe de Càritas i la Fundació Foessa, que alerta que a Espanya hi ha 3 milions de llars que viuen en la pobresa. I de les traves que posen alguns ajuntaments de Catalunya per no empadronar persones en situació de vulnerabilitat. Aprofitem per conèixer Eduard Sala, que ha treballat tota la vida acompanyant les persones que viuen al marge de la societat. Ara es publicarà la 4a edició del seu llibre "Va de vida" (Plataforma Editorial).
Presentem una selecció de pel·lícules de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, de la ma de Peio Sánchez, director de continguts de la Mostra. I parlem de la revista Cavall Fort, amb la seva directora Monica Estruch. Una revista de qualitat i en català que va néixer amb el suport d'un grup de persones i de 3 bisbats catalans. L'objectiu era que els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en català. Amb més onze mil subscriptors, la revista es manté forta en un món digitalitzat.
Entrevista al missioner salesià Rafel Sabé. Nascut a Banyoles, fa més de 30 anys que treballa a l'Àfrica. Primer va estar a la Costa d'Ivori, on durant la guerra el van segrestar els rebels. Allà va convertir la parròquia en una escola, sota la bandera de l'Unicef. Després, a Togo, va acollir els infants del carrer, anomenats "bruixots". I ara dirigeix una escola de FP de fusteria i mecànica per a nois i noies a Kankan, Guinea Conakry. D'altra banda, l'epidèmia d'ebola va matar milers de persones a Guinea, Libèria i Sierra Leone entre el 2014 i el 2016. Aleshores, Sabé va ser membre del Grup de Prevenció Anti-Ebola. Les mesures de protecció van ajudar, també, a combatre el còlera
El mural "Criança", de grans dimensions, llueix a l'absis de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona. És la imatge d'una dona amb un nen en braços. Una iniciativa que trenca motlles, perquè és el primer cop que veiem art urbà en una església de la ciutat. Conversem amb l'artista que l'ha fet, Octavi Serra, reconegut internacionalment com a Aryz, i amb Jordi Sacasas, conservador de la basílica del Pi, que explica com s'ha arribat a aquesta entesa, i quina acollida ha tingut.
Entrevista a Carles Armengol, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Parlem de les confessions religioses establertes al país. Quin pes té el català en l'acompanyament espiritual dels malalts? I en el culte? Prohibir l'abaia a les escoles públiques a França vulnera les llibertats individuals? I ens fixem en l'assignatura de religió a l'escola pública.
Visitem la Casa Misericòrdia de Reus, que fa 25 anys que acull persones sense llar. La majoria ho han perdut tot a la vida, la casa, la família, els amics i la feina. Entrevistem Teresa Maria Masdeu, religiosa de la Consolació i directora d'aquesta casa. I veurem el testimoni de tres persones acollides. La María Ángeles va ser víctima de violència de gènere, vivia al carrer i ara s'està formant per trobar feina, el Josep Maria, que es recupera d'una depressió, i el Joan, que té una discapacitat i viurà sempre en aquesta llar.
Fa gairebé 30 anys que la Fundació Comtal acompanya infants, adolescents i joves en risc d'exclusió social i les seves famílies. És una entitat social dels Germans de La Salle que treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària a Ciutat Vella, Barcelona. El suport a l'escolarització, la formació i la inserció laboral son indispensables per crear oportunitats de futur. Entrevista a Jordi Jover, director de la Fundació Comtal. I un reportatge que dona veu als nens i nenes, i posa en valor el treball de l'educació en el lleure.
Entrevista a Francesc Roig, director de Càritas Catalunya. Segons l'informe FOESSA de Càritas, dues de cada sis famílies amb infants o adolescents tenen pobresa crònica. Les crisis consecutives, l'encariment continuat del preus, la falta d'habitatge social i les dificultats per tenir un contracte laboral digne fan incrementar les desigualtats i l'exclusió. Francesc Roig reivindica els drets bàsics per a les famílies i diu que Càritas aposta per la formació i la inserció. Les deu Càritas dels bisbats catalans tenen 11 empreses d'inserció social, que donen feina a 2.000 persones. El 2022 Càritas va atendre prop de 250.000 persones a Catalunya.
Entrevista al periodista Xavier Graset, director i presentador del "Més324" (TV3). Viu immers en l'actualitat, i encara que sembli una ironia ha escrit "La pausa dels dies" (La Campana). És catòlic i comparteix els valors cristians i la solidaritat amb la seva dona i els seus dos fills. Apassionat de la política i la cultura, Graset parla també de celebrar la vida, respectar les tradicions, reivindicar la pagesia, l'oli nou i l'escudella catalana. I, sobretot, sap valorar la felicitat de les petites coses i conservar el sentit de l'humor.
Entrevista a Moisès Sala, fundador i director de The Gospel Viu Choir, un dels cors de referència a Catalunya. De petit, les cartes de la seva tieta, missionera al Brasil, li van encomanar les ganes d'ajudar la gent. Economista de professió, i pianista i compositor per vocació, viatja pel món amb el gòspel a la maleta. Va començar a ensenyar a cantar nenes víctimes de la prostitució a Madagascar, després els infants del carrer al Perú i els que tenen lepra a l'Índia, etc. Ara ha tornat de Malawi, devastat per un cicló, on ha cantat amb més de 200 dones d'una comunitat rural. A Catalunya fa tallers solidaris pels col·lectius més vulnerables.
El cas de l'adolescent de Sallent que es va suïcidar, i que era víctima de bullying, destapa una realitat silenciada. Els infants i adolescents víctimes d'assetjament a l'escola o al barri viuen tancats en un infern. Com pots saber si el teu fill o filla és víctima d'assetjament? Quina formació tenen mestres i professors per detectar i erradicar aquesta xacra de les aules? I la resta d'institucions i la societat, què hi poden fer? Entrevista a Carmen Cabestany, docent, presidenta de l'associació NACE. Acaba de publicar "El bullying es cosa de todos". I un reportatge sobre el projecte educatiu de l'Associació ATIL a Tetuan. Un projecte cofinançat per l'ONG Mans Unides, per prevenir la radicalització dels joves en risc d'exclusió.
Ajudar les famílies que vivien a les barraques de Montjuïc, can Tunis i la Mina. Visitar als interns i internes de les presons i els malalts a l'hospital. Acollir i cuidar els joves que vivien al carrer i van morir a causa de la sida. Tot això, i més, ho va fer sor Genoveva Masip i Torner, Filla de la Caritat. En el centenari del seu naixement, entrevistem la seva amiga, Maria Mulet, de la mateixa congregació. I veurem un reportatge de l'Obra Social Lluïsa de Marillac, que va començar sor Genoveva al barri barceloní de la Barceloneta. Amb el testimoni del Jaume i del Francisco i l'aportació de Laura Garcia, Filla de la Caritat, que també va conèixer sor Genoveva.
Com podem connectar amb la natura a través de l'espiritualitat? Com tenir cura de la terra? Josep Maria Mallarach, doctor en biologia ambiental respon en aquesta entrevista a Montserrat Esteve Què hem de fer per connectar amb la natura, per pregar, meditar, contemplar? "Les hores que dediquem a reconnectar en profunditat amb la natura, hem de deixar de banda els cotxes, els mòbils i tots els enginys tecnològics. I després buscar la solitud, la tranquil·litat i la bellesa. I tenir en compte que la preparació per la contemplació és la pregària", explica Mallarach. A més, recorda que l'encíclica "Laudato Si" acaba "amb una pregària per la natura i una pregària amb la natura. El repte és aprendre a relacionar-nos sagramentalment amb la natura". I destaca que l'exemple de Jesús és pregar a la natura, i que tots els moments claus de la seva vida van passar a plena natura. El programa també dona a conèixer quins deures i quines responsabilitats tenim els humans amb la natura, que ens sosté i alimenta. I també parlarà de l'impacte que té la nostra petjada ecològica. Mallarach explica que, a Catalunya, "més del noranta per cent de l'energia que consumim és importada, i també ho són més del seixanta per cent dels aliments. Per contra, exportem gran part de residus i deixalles. I els impactes provocats van a parar molt lluny. I no veiem les jungles que destruïm ni els pobles indígenes que desplacem." Tot això demana una conversió, prendre consciència i fer les paus amb la natura. "Però anar a contracorrent costa", diu Mallarach.
Testimoni de la infermera de Vic Núria Pagespetit, cofundadora de l'ONG Insolafrica. Ha creat una escola d'infermeria i un hospital a Camerun. Mans Unides l'ajuda en els seus projectes. I entrevista al sociòleg Joan Gómez i Segalà. És autor del llibre "Laïcitat, religions i prejudicis" (Fragmenta Editorial). Coneixem la diversitat religiosa? Com es tracta aquesta diversitat a les escoles i instituts? Quins estereotips tenim dels creients i les religions?
Entrevista al pare Ángel García, fundador de l'ONG Missatgers de la Pau, que treballa en una setantena de països. És també el responsable de l'església de San Antón de Madrid, oberta dia i nit. Una església convertida en hospital de campanya, que acull les persones sense llar. Cada dia serveixen 200 esmorzars, a més de temps per l'escolta i amistat. Ara el pare Ángel i sor Lucía Caram lluiten per fer un hospital de campanya a Ucraïna, per atendre els ferits de la guerra.
Entrevista a la teòloga argentina Emilce Cuda, secretària de la Pontifícia Comissió per a l'Amèrica Llatina. Casada i mare de dos fills, treballa al Vaticà i és la primera dona que ocupa aquest alt càrrec. Parla del nou model econòmic que impulsa el papa Francesc, basat en l'ecologia socioambiental. Diu que l'economia dominant mata, perquè es basa en un sistema de relacions productives que no garanteix una vida digna per a tothom. "El futur laboral passa per reconèixer com un treball les feines que milions de persones fan per sobreviure, i dotar-los de drets socials."