Barcelona

Zapatero anuncia que parlarà amb ETA sobre la seva dissolució i sobre el futur dels seus integrants

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que parlarà amb la banda terrorista ETA sobre la seva dissolució i també sobre el futur dels seus integrants. En una entrevista a Catalunya Ràdio, José Luis Rodríguez Zapatero, a més, ha demanat al PP que canviï d'actitud i que li doni suport incondicional en el procés de pau amb ETA. Zapatero ha lamentat l'actitud d'alguns sectors del PP i ha reclamat que el Debat de Política General -que comença demà- es faci en clau de col·laboració i no de confrontació.

Actualitzat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha avançat que en el diàleg que l'executiu preveu mantenir amb ETA es parlarà de la dissolució de la banda terrorista i "del futur dels seus integrants".

En aquest context, Zapatero ha reclamat al PP un "suport tancat, sense condicions, crítiques ni exigències" a l'executiu espanyol a l'hora d'afrontar el procés de pau al País Basc, ha considerat que els populars "han de donar una explicació per la seva actitud" bel·ligerant i ha advertit que "els ciutadans ens observen i de manera més intensa en qüestions d'aquest tipus".

Zapatero ha reclamat al líder del PP, Mariano Rajoy, una actitud basada "en el principi de cooperació i no confrontació", encara que ha admès que té una "sensació estranya". Davant del primer alto el foc permanent d'ETA i després de tres anys sense víctimes, Zapatero ha manifestat que té "la sensació que tots els comportaments d'ajuda i suport al govern que haurien de marcar l'actuació de la majoria de forces polítiques no es produeixen com s'haurien de produir".

Així, ha assegurat: "jo estaria donant un suport tancat, sense condicions, sense crítiques ni exigències", i ha recordat que "ho vaig fer des de l'oposició" amb un suport "ple, constant i continu". "Alguns haurien de tenir aquesta actitud", ha dit. Zapatero s'ha referit a "sectors del PP i veus del PP que haurien de tenir una actitud diferent", i ha assegurat que està "convençut" que "la majoria de ciutadans pensa" el mateix. El president ha recordat que "la tasca de posar fi a ETA" exigeix "molta feina i molta intel·ligència" i "transcendeix a qualsevol govern", per la qual cosa "els que més responsabilitat tenen haurien d'estar a l'altura". 

Eleccions catalanes

Zapatero ha evitat pronunciar-se sobre si és partidari que el president català, Pasqual Maragall, es presenti a la reelecció, després d'admetre divergències polítiques entre tots dos. El president espanyol ha deixat en mans del PSC aquesta decisió i ha assegurat que els socialistes catalans tenen més d'un candidat. En aquest sentit, Zapatero s'ha referit a un dels noms que sonen com a possibles substituts de Maragall. Es tracta de l'actual ministre d'Indústria, José Montilla, de qui ha dit que és molt bon ministre.

En tot cas, Zapatero ha assegurat que el PSC prendrà "lliurement" la decisió sobre el seu candidat a la presidència de la Generalitat i ha assegurat que l'elecció es farà "pensant en Catalunya i el que suposa que, si el 18 de juny es dóna el 'sí' a l'Estatut, comença una nova Catalunya".

Pel que fa a possibles pactes postelectorals a Catalunya, Zapatero s'ha limitat a assenyalar que "els electors marquen el camí" i "no hi haurà dubtes quan s'hagin de llegir els resultats".

Zapatero també ha negat que en el pacte amb Artur Mas sobre l'Estatut es plantegés la retirada de Pasqual Maragall com a condició al suport de CiU i ha assegurat que es va parlar "exclusivament" de la reforma estatutària.

El president espanyol ha destacat la "passió" de Maragall per l'Estatut i ha confessat sentir, "no només passió" cap al president català, sinó "una relació entranyable", al marge de desacords puntuals.

Sense retrets cap als republicans

Zapatero ha justificat la fi del tripartit per la situació "difícil" que suposava el "no" d'ERC a l'Estatut, però ha assegurat "no tenir cap retret" en la col·laboració amb els republicans, "el que ha estat i és al Congrés". "Compto amb ells", ha declarat el president, que ha assegurat que "hi ha terreny per a

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut