Xavier Novell en una imatge del 2010, quan el van nomenar bisbe (ACN/Pere Gendrau)

Xavier Novell ja no pot exercir oficialment com a bisbe, tot i que ho continua sent

El bisbat de Solsona ha informat que li ha retirat els drets eclesiàstics perquè es va casar el mes passat

Actualitzat

Tot i mantenir la condició de bisbe per a l'Església, Xavier Novell no pot exercir oficialment, segons ha confirmat el bisbat de Solsona en un comunicat.

El bisbat explica que "tal com és públic i notori", Novell es va casar pel civil amb Sílvia Caballol, el 22 de novembre d'aquest any a Súria, un "fet greu" que comporta que no pot exercir cap de les funcions pròpies d'un bisbe i, per tant, "té prohibida l'administració dels sagraments i qualsevol activitat magisterial, tant en públic como en privat".

Xavier Novell, casat i suspès definitivament com a bisbe
Xavier Novell i Sílvia Caballol es van casar a Súria (TV3/Planta baixa)

En aquest pronunciament oficial, la diòcesi de Solsona cita el cànon 1394.1 del Codi de Dret Canònic de l'Església Catòlica, que diu que "el clergue que atempti matrimoni, encara que sigui només civilment, incorre en suspensió 'latae sententiae'".

El casament comporta automàticament que no pugui exercir.

El dret canònic també preveu que "pot ser castigat gradualment amb privacions o també amb l'expulsió de l'estat clerical".

La renúncia del bisbe de Solsona va ser a l'agost, justificada per "raons estrictament personals", i des de llavors Xavier Novell ha mantingut silenci per imposició del Vaticà.

ARXIVAT A:
ReligióEsglésia
Anar al contingut