Estats Units

"Vosaltres m'heu obligat a fer-ho", va deixar en una nota l'autor de la massacre de Virgínia

A mesura que avancen les hores es van sabent els detalls de la matança a la Universitat Politècnica de Virgínia i del presumpte assassí. La policia investiga les causes que van portar Cho Seung Hui, un sud-coreà de 23 anys que estudiava i s'allotjava al campus, a matar dilluns 32 persones i després suïcidar-se. Professors i companys coincideixen a dir que l'agressor era un noi solitari, violent i erràtic. Alguns mitjans de comunicació dels Estats Units apunten que s'haurien trobat notes a l'habitació del jove carregant contra els "nens rics" de la universitat, a qui critica carregat d'ira, i on explicaria també que es va veure obligat a cometre la massacre.

Actualitzat

Els actes de record a les víctimes han acabat aquesta matinada amb una encesa d'espelmes davant de l'escenari dels crims que ha reunit més de 6.000 persones i que ha presidit George Bush. Després de fer una crida a  la fe, el president nord-americà ha dit que és impossible que tingui sentit tanta violència i patiment. "Aquells les vides dels quals van ser preses no van fer res per merèixer el seu destí. Simplement, eren al lloc equivocat en el moment equivocat. Ara, ells se n'han anat i deixen famílies, companys de classe i una nació amb pena", ha continuat Bush.

Mentrestant, la policia investiga les causes que van portar el noi sud-coreà a matar 32 persones i després suïcidar-se a la Universitat de Virgínia Tech. Progressivament, però, es van coneixent més detalls de la vida de Cho Seung Hui i de la seva personalitat. Alguns companys l'han qualificat com un noi solitari, autor de relats pertorbadors que ja havien preocupat els seus professors. De fet, una professora assegura que en alguns dels seus exercicis literaris s'hi impregnava un to pertorbador que fins i tot va motivar algun mestre a recomanar-li ajuda psicològica i que enviessin alguns dels seus relats als terapeutes del centre.

Tot i que es desconeixen els motius que haurien portat Cho a perpetrar la massacre, alguns mitjans de comunicació nord-americans asseguren que va deixar una nota a la seva habitació en què carregava, entre d'altres, contra els estudiants més adinerats de la universitat i en què sentenciava, al final: "Vosaltres m'heu obligat a fer-ho."

La matança es va desenvolupar en dos tirotejos separats per un interval de dues hores. Hi van morir 33 persones, inclòs l'agressor, que es va suïcidar. La policia ha confirmat que es van utilitzar almenys dues pistoles, una de les quals va fer servir en tots dos tirotejos.

Crítiques a l'actuació policial

Durant les dues hores que van transcórrer entre el primer i el segon tiroteig no es va evacuar cap alumne ni se'ls va informar del que havia passat. No va ser fins gairebé les 9.30 quan es va començar a explicar la situació als alumnes, en la majoria de casos a través del correu eletrònic, i se'ls va demanar que es quedessin a les aules, apartats de les finestres.

Enmig de la commoció, molts estudiants i familiars de les víctimes han criticat aquesta actuació de les autoritats del centre i de la policia. Asseguren que si s'hagués evacuat més ràpidament "es podrien haver salvat moltes vides". El director de la universitat ha respost que amb la poca informació de què es diposava es va fer tot el possible.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut