Caldes de Montbui

Una mare denuncia la desaparició del fill: "El pare està il·localitzable i no en sé res"

En Marc, d'11 anys, havia de tornar amb la seva mare el 6 de setembre, però només ho va fer la seva germana i la mare tem que el pare se l'hagi endut a Ucraïna

RedaccióActualitzat

"Des del 31 d'agost que no sé res del meu fill. Fa més de sis setmanes que no en sé res, no he tingut cap contacte amb ell". Qui ho denuncia és la Marta Ramos, una veïna de Caldes de Montbui que tem que la seva exparella se n'hagi anat a l'estranger amb el nen, que té 11 anys. És el petit dels seus tres fills i es diu Marc.

La Marta ha explicat el cas a Instagram, des d'on demana "una llei de protecció a les dones i els menors":

 

La sospita de la mare és que el progenitor, també de Caldes, s'ha endut el nen a Ucraïna, d'on és la seva parella actual, però no en té cap confirmació. "El pare m'informa a través d'una demanda, al juny, que marxa a viure a Ucraïna, llavors aquesta és la sospita principal", explica.

El conveni de la parella estableix que tenen la custòdia compartida i els nens s'estan una setmana amb cada un.

El 31 d'agost, en Marc i la seva germana començaven el torn del pare i havien de fer el canvi el 6 de setembre. "Només se'm retorna la nena, la meva filla mitjana", explica la Marta.

Com que la comunicació entre els progenitors es fa via mails i advocats, la mare contacta per correu electrònic amb el pare, però no obté resposta.
 

L'avi li va dir: "Dilluns ja t'ho trobaràs"

Habitualment, el retorn dels menors es fa a través de l'avi patern. I és amb ell amb qui la Marta va a parlar després que, el 4 de setembre, una persona del poble la va avisar que li havia arribat que l'home havia marxat a l'estranger.

Primer va anar a casa del pare, on ho va trobar "tot tancat". Va adreçar-se a casa l'avi, on va veure que hi havia la nena, de 13 anys. Li va demanar que vingués amb ella, però l'avi va respondre que l'hi tornaria el dilluns, com deia el conveni. Quan li va preguntar per en Marc, comenta, la resposta va ser "dilluns ja ho veuràs, ja t'ho trobaràs".

En no tornar-li en Marc, la Marta va anar a comissaria per posar la denúncia als Mossos d'Esquadra i també va activar la via judicial, però es queixa de la "poca coordinació". "Com a mare fa la sensació que no s'està fent prou en un cas de desaparició d'un nen d'11 anys", lamenta.

Els investigadors han contactat amb l'avi patern i tenen previst parlar-hi properament.

La Marta no s'ha pogut comunicar amb el seu fill des que el va lliurar al pare, el 31 d'agost
La Marta no s'ha pogut comunicar amb el seu fill des que el va lliurar al pare, el 31 d'agost

L'advocada de la mare, Verónica Tallón, ha informat que estan "esperant notícies de la Interpol, que localitzin tant el menor com el pare". El problema, destaca, "és que realment no sabem on és el menor ni si està bé".  

La Marta viu la situació amb l'angoixa de no saber ni on és ni com està el nen. "La incertesa és el pitjor. Vull confiar que està bé i que aviat podrà estar aquí amb nosaltres", diu. Sobre per què creu que s'hauria endut el fill, però no la filla, planteja que la nena és "més gran i menys manipulable", tot i que és difícil de dir.

Un altre exemple de violència vicària?

La mare denuncia violència psicològica per part de l'exparella. Tot i que ha respectat les setmanes alternes, admet "desavinences" i que li havia impedit veure els fills una estona, encara que estigués estipulat que ho podia fer, el dia del seu aniversari.

A més, l'home li enviava "mails constants" qüestionant l'atenció donada als fills i acusant-la de ser mala mare.

Els segrestos internacionals de menors --com podria ser, si es confirma, aquest cas-- per part d'un dels progenitors poden encaixar en l'anomenada "violència vicària", que és una forma més de violència masclista.

"Comprèn diferents formes de violència a les criatures, des d'una més psicològica, que es pot evidenciar amb la manipulació, a parlar malament de la mare, però també per una situació com el segrest d'aquesta criatura", indica Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència sexual.

ARXIVAT A:
PolicialMenorsFamília Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut