Cada vegada més cementiris, com el de la Ràpita, tenen espais habilitats pel dol gestacional (Ajuntament La Ràpita)

Un permís per dol gestacional, entre les noves condicions laborals de la Generalitat

En cas de regla o menopausa amb afectació en la salut n'hi haurà prou amb una declaració responsable per absentar-se vuit hores mensuals, recuperables durant quatre mesos

RedaccióActualitzat

Acord de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya per ampliar les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar.

Hi haurà dues noves mesures: un permís per dol gestacional, i el règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa que tingui afectació sobre la salut i el benestar.

Així, la Generalitat afegirà un nou supòsit en els permisos retribuïts perquè els progenitors i les progenitores --al marge del seu estat civil-- que hagin patit una pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de la gestació tinguin dret a un permís de 3 dies hàbils per contribuir a la recuperació del seu procés de dol.

Aquest permís s'aplica en casos de pèrdues que es produeixen entre la sisena setmana i els sis mesos d'embaràs i que no estaven cobertes, fins ara, amb els permisos ja existents.

La Generalitat ha destacat que es tracta d'una mesura pionera al món i que, per ara, només Nova Zelanda ha reconegut un permís per pèrdua gestacional, també de tres dies.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat el compromís del govern amb el reconeixement d'un dol molt invisibilitzat i silenciat:

"És hora de trencar el silenci d'un procés tan dolorós com és una pèrdua gestacional pel qual passen moltes famílies."

Menstruació i menopausa

D'altra banda, en el supòsit de menstruació o climateri (menopausa) amb afectació a la salut i el benestar, la mesa ha acordat permetre absències d'un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts.

Les absències que es produeixin per aquest motiu s'hauran de justificar únicament mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà telemàticament.

La finalitat d'aquesta mesura, explica Verge, és "garantir el dret del treball en condicions d'igualtat", segons ha explicat Verge, que considera que "és hora de trencar tabús" i estigmes:

"Si no tenim en compte els processos naturals que afecten els cossos de les dones, estem aplicant polítiques de salut laboral cegues al gènere i, per tant, discriminatòries."

Arreu de Catalunya, hi ha com a mínim una vintena de municipis que han introduït permisos laborals, per dolors i problemes derivats del cicle menstrual o de la menopausa, iniciatives pioneres tant a l'estat espanyol com als països occidentals.

 

ARXIVAT A:
SalutFeminismeGeneralitat de CatalunyaDrets laborals
Anar al contingut