Montse Pineda, vicepresidenta segona del Consell de les Dones, intervé en el ple sobre els drets de les dones (ACN/Bernat Vilaró)

"Tenim una emergència: abolir el patriarcat", la crida del ple de les dones al Parlament

Per primera vegada, la cambra acull un debat monogràfic sobre els drets de les dones, en què el govern es compromet a reforçar la llei contra la violència masclista
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Feminisme

Han calgut 39 anys perquè al Parlament de Catalunya s'hagi fet un debat monogràfic sobre els drets de les dones. La cita ha estat aquest dimarts i la cambra ha escoltat la crida del Consell Nacional de les Dones a afrontar una situació que qualifiquen d'"emergència":

"Tenim una emergència, abolir el patriarcat, que no necessita retòrica, sinó prioritats polítiques clares, amb pressupostos ben dotats per combatre la desigualtat".

Amb aquestes paraules, la vicepresidenta segona del Consell, Montse Pineda, ha exigit als parlamentaris uns pressupostos amb perspectiva de gènere, tot advertint-los que "no els ho perdonarem" si, en comptes d'actuar, es dediquen a fer "retòrica".

La representant del Consell de Dones ha reclamat al ple -on hi havia alguns escons buits- unitat d'acció i no pas lluites partidistes amb el feminisme de rerefons:

"Agafin les pedres que generalment es tiren en els debats entre vostès i posin-les juntes per construir el camí cap a la igualtat".

 

El ple monogràfic ha arribat sis mesos després del simbòlic Parlament de les Dones. Pineda, que ha parlat en nom de les més de 400 entitats de Catalunya que treballen pels drets de les dones, ha destacat que es mantindran dretes contra el patriarcat:

"No farem ni un pas enrere, perquè el patriarcat ens discrimina, fa que cobrem menys per fer el mateix, que no puguem parir ni avortar com volem, que no tinguem les mateixes possibilitats, genera models de parella i familiars que ens oprimeixen, ens viola, ens deixa arraconades en la pobresa, ens mata. I per això som aquí, perquè és necessari transformar totes les institucions".

Entre les mesures que ha demanat, el desplegament complet de la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista, que tingui dotació econòmica i una "coeducació real" per fer de la igualtat una "prioritat política i una línia estratègica".

Al final de la seva intervenció, Pineda ha recitat els versos de l'himne feminista xilè "El violador ets tu".
 

 

Torra insta els homes a "entrar en acció" en la lluita feminista

En el debat, el govern ha anunciat canvis en la llei catalana per erradicar la violència masclista. S'ha compromès a incloure-hi els termes de "violència institucional" i "violència digital", i a fer una reforma per definir el consentiment sexual que només inclogui un sí explícit.
 

El president Torra, en el debat sobre els drets de les dones (ACN/Mariona Puig)


"En la lluita no esteu soles", ha afirmat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reivindicat les "masculinitats justes i equitatives" i la contribució dels homes per "transformar els rols de gènere":

"No n'hi ha prou amb totes les lleis, polítiques públiques o accions que puguem fer per la igualtat efectiva. Perquè, mentre la meitat de la nostra població lluita per aconseguir el seu lloc legítim, on és, l'altra meitat? (...)

Hi ha un rebot d'aquells que no volen canviar les coses, que volen imposar el fals relat que les dones ja tenen les mateixes possibilitats o que han de tenir un paper diferent del de l'home. Moviments als quals els mou la por, la por de perdre privilegis, de l'ús de privilegis no legítims.

Torra ha promès inversions en polítiques pels drets de les dones en els pròxims pressupostos.
 

Les reivindicacions de les diputades

Diverses diputades que han intervingut en el debat han exigit al govern més recursos d'atenció a les víctimes de la violència masclista.

La socialista Eva Granados ha reclamat un pacte contra la violència masclista a Catalunya. "No hi ha cap excusa per no tenir-lo", ha afirmat, alhora que s'ha mostrat esperançada que un govern de Pedro Sánchez recuperi el dret de les menors de 16 i 17 anys d'avortar sense el consentiment patern.

Lorena Roldán, de Cs, ha proclamat que "no hi ha una única forma de sentir-se feminista" i ha clamat contra un feminisme "excloent": "Les dones no ens hem espolsat la tutela dels homes per caure en la tutela d'altres dones que volen parlar en nom nostre".

Elsa Artadi, de JxCat, ha advertit de l'auge de partits d'extrema dreta. Ha recordat que, al continent europeu, "només hi ha 4 parlaments nacionals sense presència de la ultradreta" i que les dones "veiem que estan en perill drets que ja havíem conquerit".
 

Susanna Segovia, dels comuns, ha lluït una samarreta amb el lema "FCK V*X"


També la republicana Anna Caula ha instat a protegir els drets, i no només els de les dones, davant el discurs ultraconservador: "El seu discurs d'odi és una oportunitat per fer una tasca decidida de cohesió social i salvaguarda de tots els drets".

La diputada dels comuns Susanna Segovia ha demanat "passar de les paraules als fets", però, en plenes negociacions dels pressupostos amb el govern, ha mostrat un "acte de confiança que el govern aplicarà les propostes de resolució" que s'aprovin al ple.

La cupaire Natàlia Sànchez ha reclamat la retirada de l'anomenada "llei Aragonès" "perquè debilita i feminitza encara més la pobresa" ja que, segons diu, obre la porta a "la privatització dels treballs de cures".

I la diputada del PP Esperanza García ha reclamat "avançar sense desplaçar l'home".

Els grups tenen temps fins aquest dimecres al matí de presentar propostes de resolució, que es votaran dijous a la tarda.
 

 

 

ARXIVAT A:
8M Feminisme Igualtat de gènere Violència masclista Masclisme Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut