Cartell que anuncia els carrers afectats per Dia sense Cotxes
Cartell que anuncia els carrers afectats per Dia sense Cotxes
Barcelona

Setmana de la Mobilitat Sostenible, a tot Catalunya

260 municipis catalans s'han adherit a la Setmana de la Mobilitat Sostenible amb activitats que s'allarguen tota la setmana

RedaccióActualitzat

Cada municipi fa propostes diferents amb la intenció d'incentivar que es deixi el cotxe a favor de sistemes de mobilitat alternatius com ara el transport públic o la bicicleta. Són 260 els municipis catalans s'ha adherit a la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que arriba aquest dijous al punt culminant amb la celebració del Dia Mundial sense Cotxes.

A Barcelona es tallaran 58 carrers de la ciutat, alguns dels quals són artèries importants com la Via Laietana o Gran de Gràcia. La resta són trams d'arreu de la ciutat com el Passeig Marítim, trams del carrer Mallorca o la Rambla Fabra i Puig. A l'Hospitalet de Llobregat es tallarà el carrer Enric Prat de la Riba. Molts municipis fan activitats per fomentar el transport alternatiu, sobretot la bicicleta.

Els ajuntaments com els de Sant Cugat del Vallès, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Viladecavalls, Esparreguera, Gurb, o Sant Vicenç dels Horts, entre d'altres, han organitzat activitats vinculades amb la promoció de l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual el dia a dia.

Els consistoris de Montgat, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Mar, Roda de Ter i l'Ametlla del Vallès han organitzat 'biciletades' populars, fires i tallers d'inspecció tècnica de bicicletes, mentre que set municipis de la comarca del Baix Llobregat han organitzat aquest diumenge la passejada popular en bicicleta 'BaixCicletada'.

A Tarragona s'ha fet una prova comparativa entre diferents sistemes de mobilitat. S'ha fet una activitat per demostrar que l'oferta de transport públic encara ha de millorar. Diverses persones, unes amb vehicle privat i altres amb transport públic, han anat des de diversos punts fins a la ciutat de Tarragona. La comparativa en termes de temps, cost i impacte ambiental ha deixat clar que l'ús del vehicle privat és, de mitjana, set vegades més car i és , també, el més contaminant.

A Girona els escolars seran els protagonistes amb moltes activitats als carrers. Es tallarà la circulació al voltant de diverses escoles i instituts i les classes es traslladaran al carrer per fer veure als alumnes la necessitat d'anar a peu tant per fer exercici com per evitar la contaminació. Hi haurà una desena de carrers afectats entre les nou del matí i la una de la tarda.

Lleida també celebra el Dia sense Cotxes amb els centres educatius del barri de Cappont. S'organitzarà un foto muntatge al·legòric a l'ús de l'espai públic i de les diferències entre les emissions de CO2 dels diferents mitjans de transport en cotxe privat, en bus o a peu.

La celebració del Dia sense Cotxes genera unanimitat en els objectius, reduir la contaminació o el soroll a les ciutats, però no tothom coincideix en els mètodes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut