Rússia bombardeja la històrica catedral ortodoxa d'Odessa, patrimoni mundial de la Unesco

En els atacs ha mort almenys una persona i una vintena més han resultat ferides, en una basílica que ja va ser bombardejada el 1936 per Stalin

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit de Putin no n'ha tingut prou amb els bombardejos diaris sobre el port ucraïnès d'Odessa o els atacs en zones civils. Aquesta vegada ha bombardejat també la històrica catedral de la ciutat, anomenada catedral de la Transfiguració, que ha resultat molt malmesa, segons ha informat l'administració militar d'Odessa.

Situada al centre històric de la ciutat, data del segle XIX, és l'edifici religiós més alt d'Odessa i forma part del Patrimoni Mundial de la Unesco. El subrector de l'església, el pare Miroslav, ha valorat els danys a la infraestructura.

"La catedral està molt malmesa a l'interior. Totes les decoracions estan pràcticament destruïdes."

Algunes parts de l'edifici han quedat destruïdes, amb els pisos coberts de runa. També s'han arrencat trossos de les parets ornamentades de la catedral. Els veïns de la zona han acudit a ajudar a netejar la runa.

El Ministeri de Defensa rus ha reconegut els bombardejos a la zona, però ha negat haver bombardejat la catedral, i ho ha atribuït a un míssil antiaeri ucraïnès.

Rússia ha atacat Odessa amb míssils i drons pràcticament cada dia al llarg de la setmana. Més concretament, ha focalitzat els atacs en les instal·lacions d'exportació d'aliments d'Ucraïna, arran del trencament per part del Kremlin de l'acord per l'exportació de gra, mediat per Turquia i l'ONU. Els d'Odessa eren els ports de sortida del gra, mitjançant l'acord.

Algunes parts de l'edifici han quedat destruïdes, amb els pisos coberts de runa, i també s'han arrencat trossos de les parets ornamentades de la catedral (Reuters)

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha condemnat l'atac i ha promès venjança. "No hi pot haver cap excusa per al mal rus. Com sempre, aquest mal perdrà. I sens dubte hi haurà una represàlia contra els terroristes russos per Odessa. Sentiran aquesta represàlia", ha dit a Twitter.

Una catedral destrossada per Stalin el 1936

El Ministeri de Defensa ucraïnès ha dit que la catedral ha estat ara "destrossada dues vegades". Es refereix al fet que, més enllà de l'atac d'avui de les tropes de Putin, la basílica ja va ser impactada el 1936 per ordres del líder soviètic Ióssif Stalin, com a part de la seva campanya antireligiosa. Posteriorment, va ser reconstruïda quan Ucraïna va obtenir la independència amb la desfeta de la URSS, el 1991.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut