Félix Bolaños diu que la voluntat de socialistes i populars és que la reforma del text de la Constitució entri en vigor com més aviat millor
Félix Bolaños diu que la voluntat de socialistes i populars és que la reforma del text de la Constitució entri en vigor com més aviat millor (Marcos Villaoslada / Europa Press)

PSOE i PP pacten reformar el punt 49 de la Constitució i eliminar el terme "disminuïts"

El Congrés dels Diputats farà un ple monotemàtic per aquesta modificació del text de la Carta Magna i el ministre Bolaños confia que s'aprovarà amb el suport de tots els diputats

RedaccióActualitzat

Els grups parlamentaris del PP i el PSOE al Congrés dels Diputats han registrat aquest divendres a la tarda la Proposició de Reforma de l'article 49 de la Constitució espanyola per eliminar el terme "disminuïts" i per actualitzar la protecció dels drets de les persones amb discapacitat.

Els dos grups parlamentaris demanen fer el canvi pel procediment d'urgència i lectura única i han acordat modificar el redactat de la Carta Magna en un ple monotemàtic el mes de gener.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo van acordar aplicar aquesta modificació a la reunió que van tenir a Madrid el 22 de desembre.

L'exemplar de la Constitució que hi ha al Congrés dels Diputats
L'exemplar de la Constitució que hi ha al Congrés dels Diputats (EFE/Mariscal)


Així quedarà el redactat de l'article 49

La proposta planteja que l'article 49 quedi redactat amb dos epígrafs. Al primer es reconeix que "les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives" i afegeix que "es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici".

L'epígraf segon estableix que els poders públics "impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles". També "fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi". "S'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat", conclou.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha apuntat que la voluntat de tots dos grups és que la reforma entri en vigor com més aviat millor, aquest mes de gener, i aspiren que s'aprovi amb el suport de tota la cambra. Bolaños, que ha qualificat de "transcendental" aquest acord, recorda que es tracta de "la primera reforma de contingut social de la Constitució". Segons el ministre, aquest canvi en el redactat de la Constitució "salda un deute amb les persones amb discapacitat, que veien com la Constitució utilitzava un llenguatge inacceptable per a ells, i també els garantim dignitat i igualtat".

ARXIVAT A:
Constitució espanyola
Anar al contingut