El jove Heman Bekele, després de guanyar el premi (Andy King/Discovery Education)

Premien un estudiant de 14 anys per idear un sabó que podria ajudar a combatre el melanoma

Heman Bekele ha guanyat el premi al millor científic jove dels EUA amb la seva proposta, inspirada en la idea de poder protegir les persones que estan tot el dia treballant sota un sol de justícia sense cap mena de protecció

RedaccióActualitzat

Un estudiant nord-americà de només 14 anys, Heman Bekele, ha guanyat el premi al millor científic jove dels Estats Units amb el projecte d'una pastilla de sabó que podria ajudar a combatre el càncer de pell en les primeres etapes.

Bekele va superar la resta de propostes finalistes d'aquesta competició anual, coneguda amb el nom de 3M Young Scientist Challenge, on es convida els joves estudiants a "canviar el seu món amb una idea innovadora". 

El jove de Virgínia va presentar-hi la seva: fer un sabó amb compostos que podrien estimular i reactivar les cèl·lules dendrítiques --que tenen un paper protector de la pell--, cosa que permetria combatre les cèl·lules canceroses.

La innovadora proposta es va anar fent realitat i, amb l'ajuda d'un mentor de l'organització del certamen, el jove va desenvolupar un prototip basat en la relació entre la prevenció del càncer de pell i la simple acció de rentar-se les mans

"No importa on visquis. Tothom coneix i confia en el sabó, en comparació amb altres medicaments." 


Conscienciat des de ben petit

El jove, que va viure a Etiòpia fins que tenia 4 anys, es va inspirar en la idea de poder protegir les persones que estan tot el dia treballant sota un sol de justícia sense cap mena de protecció i que ni tan sols són conscients del risc que això comporta.

Posteriorment, Bekele va quedar impressionat per la gran diferència en les taxes de recuperació del melanoma entre els afectats dels Estats Units i els de l'Àfrica subsahariana

A partir d'aquí va decidir centrar la seva investigació en el càncer de pell i començar a desenvolupar el seu projecte.

"Volia fer de la meva idea una cosa que no només fos fantàstica en termes de ciència, sinó que també pogués ser accessible per a tantes persones com fos possible."

Aquesta accessibilitat també és bàsica en la seva proposta guanyadora, que Bekele assegura que es podria limitar a un cost de menys deu dòlars per unitat

El jove, que ha guanyat 25.000 dòlars amb el premi, ha dit que "encara queda molta feina per fer" en aquest àmbit i ha avançat que, durant els pròxims anys, li agradaria anar perfeccionant la seva idea i crear una ONG per poder distribuir el seu sabó als països i comunitats que més ho necessitessin.


El melanoma, el càncer de pell més agressiu

Segons la Societat Americana del Càncer (ACA), el càncer de pell és el més comú de tots els càncers i, tot i que el melanoma només representa un 1%, és el que té un índex de mortalitat més alt.

A més, al llarg de les últimes dècades, les taxes de melanoma han pujat de manera considerable, especialment entre les dones de més de 50 anys, i afecta més les persones de pell més clara que les de pell més fosca.

Al mateix temps, però, les taxes de mortalitat per melanoma han disminuït durant l'última dècada a causa dels avenços mèdics en el seu tractament.

 

ARXIVAT A:
CàncerCiènciaEstats UnitsRecerca científica
Anar al contingut