Ian Wilmut i el seu equip va possibilitar el naixement de l'ovella Dolly (Universitat d'Edimburg)

Mor el "pare" de l'ovella Dolly, primer mamífer clonat a partir d'una cèl·lula adulta

Ian Wilmut va liderar el desenvolupament d'una tècnica pionera en clonació que va permetre el naixement de la coneguda ovella, el 1996

RedaccióActualitzat

El científic britànic Ian Wilmut, considerat "pare" de l'ovella Dolly, ha mort als 79 anys. La Universitat d'Edimburg, on Wilmut va treballar, ha confirmat la seva mort després d'una llarga malaltia de Parkinson.

El científic va dirigir un equip a l'Institut Roslin i PPL Therapeutics i la seva investigació va ser clau per al naixement del primer mamífer clonat a partir d'una cèl·lula adulta

I és que, segons el comunicat de la Universitat d'Edimburg, Wilmut va liderar el desenvolupament d'una tècnica pionera que va possibilitar la clonació d'ovelles modificades genèticament. I aquests esforços van portar el 1996, al naixement de Dolly.

La coneguda ovella, que porta el nom de la cantant de country Dolly Parton, va ser clonat mitjançant un procés anomenat de transferència nuclear de cèl·lules somàtiques.

Una tècnica que va transformar el pensament científic de l'època i va demostrar que es podien utilitzar cèl·lules especialitzades per crear una còpia exacta de l'animal del qual provenien. 

Reproducció de l'ovella Dolly al Museu Nacional d'Escòcia
L'ovella Dolly, nascuda el 1996 (Flickr)


"Un dels pioners de la ciència"

Bruce Whitelaw, director de l'Institut Roslin de la Universitat d'Edimburg, ha definit Wilmut com "un dels pioners de la ciència més coneguts". Així mateix, el director i vicerector de la Universitat d'Edimburg, Peter Mathieson, ha assegurat que va ser "un tità del món científic".

Després de l'èxit de la investigació sobre la clonació, Wilmut va centrar-se a utilitzar la tècnica per produir cèl·lules mare que es podrien fer servir en medicina regenerativa. Així, el 2005 es va traslladar a la Universitat d'Edimburg, convertint-se en el primer director del Centre MRC de Medicina Regenerativa.

En aquest sentit, segons Mathieson, les investigacions de Wilmut continuen alimentant "molts dels avenços que s'han fet en el camp de la medicina regenerativa que veiem avui dia".

El conegut com "pare" de l'ovella Dolly va ser nomenat cavaller el 2008 i es va retirar de la Universitat d'Edimburg el 2012. Més tard, va donar suport a una iniciativa per abordar el Parkinson, després que li diagnostiquessin la malaltia.
 

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut