Mas i Rodríguez Zapatero, diumenge, al programa "Salvados", de Jordi Évole
Mas i Rodríguez Zapatero, diumenge, al programa "Salvados", de Jordi Évole

Mas admet que el termini per a la independència era "impossible d'administrar"

En un cara a cara amb Rodríguez Zapatero al programa "Salvados", de La Sexta, Artur Mas ha dit que es tractava d'un "assumpte d'una enorme complexitat" que "potser" s'hauria d'haver pres "d'una manera més pausada"

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha admès que els 18 mesos que es van fixar com a termini del full de ruta independentista, després de les eleccions del 27-S, eren pràcticament "impossibles" perquè s'apliquessin amb garanties. Ho va dir al programa de Jordi Évole, "Salvados", a La Sexta:

 

"Nosaltres crec que hem posat en un projecte d'una enorme complexitat, això és veritat, uns terminis que de vegades són terminis que són impossibles d'administrar d'una manera correcta i positiva."

 

Mas va fer aquesta autocrítica en un cara a cara amb l'expresident espanyol, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero. L'expresident català explica quina va ser la seva estratègia:

 

"Jo vaig posar en el seu moment un termini de 18 mesos per preparar unes estructures d'Estat, i el vaig posar perquè també tenia pressions, la veritat és aquesta, però al final el vaig posar i, per tant, la responsabilitat va ser meva. I reconec que posar terminis t'incita a moure't i a fer els deures, però al mateix temps, en un assumpte d'una enorme complexitat i transcendència, també t'obliga de vegades a prendre decisions que potser, d'una manera més pausada, es poden portar més bé."

 

Un dels motius d'enganxada al debat va ser la denúncia de Mas pel que considera incapacitat del govern espanyol per moure fitxa, els últims anys, davant les demandes d'una bona part dels catalans. Rodríguez Zapatero ha defensat la necessitat que s'arribi a un acord sota el paraigua de la Constitució.

 

Rodríguez Zapatero: "La reacció majoritària dels espanyols ha estat la de donar suport a la Constitució i totes les enquestes diuen que volen un acord entre les forces polítiques catalanes."

Mas: "Doncs no han fet res per arribar a un acord."

Rodríguez Zapatero: "Els espanyols és el que volen."

Mas: "No han fet res."

Rodríguez Zapatero: "Qui no ha fet res, qui ha fet el pitjor que podia fer, ha estat el govern de Catalunya, que és trencar tota la legalitat. Aquest govern ja estaria invalidat per haver negat i trencat la legalitat."

Mas: "No és veritat. Els governs catalans s'han passat tres anys, tres anys sencers intenta parlar d'aquest tema amb el govern espanyol. I la resposta del govern espanyol ha estat sistemàticament: 'D'això, no hi ha res a parlar'. I això l'hi diu algú que durant molts anys no va apostar per la independència de Catalunya."

 

En un dels moments del cara a cara, Artur Mas ha assegurat que "el Tribunal Constitucional ens va expulsar de la Constitució".

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut