Luis Argüello en al roda de premsa després de ser elegit president de la Conferència Episcopal Espanyola
Luis Argüello ha ofert una roda de premsa després de ser elegit (A. Pérez Meca/Europa Press)

Luis Argüello substitueix Joan Josep Omella com a president de la Conferència Episcopal Espanyola

El prelat, que és l'arquebisbe de Valladolid, serà al càrrec els pròxims quatre anys

RedaccióActualitzat

Luis Argüello, actual arquebisbe de Valladolid, és el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), en substitució del cardenal Joan Josep Omella.

Ha estat elegit per la majoria absoluta dels bisbes que han participat en l'Assemblea Plenària aquest dimarts, amb 48 vots dels 78 totals. S'ha imposat a altres noms que sonaven com a favorits per al càrrec, com el de l'arquebisbe d'Oviedo, Jesús Sanz, o el cardenal arquebisbe de Madrid, José Cobo, qui finalment s'ha imposat com a vicepresident de la CEE.

Omella es va acomiadar aquest dilluns del càrrec en un discurs que alertava de l'avenç de la "polarització i la desigualtat" i reiterava el suport dels bisbes espanyols al papa Francesc.

Argüello, de 70 anys i natural de Meneses de Campos (Palència), serà el president de la CEE els pròxims quatre anys.

Ordenat sacerdot el 1986, és arquebisbe de Valladolid des del juny del 2022. Anteriorment, el 2016, el papa Francesc el va nomenar bisbe auxiliar d'aquesta mateixa diòcesi.

No s'ha referit als casos d'abusos sexuals

Un dels reptes que tindrà Argüello serà la posada en marxa del pla de reparació integral de les víctimes dels abusos. El nou president no ha concretat, però, quina serà la seva línia d'actuació en la gestió dels casos d'abusos sexuals en el si de l'Església.

I s'ha limitat, just després de ser elegit, a saludar un grup de víctimes que s'havien concentrat a la porta de la CEE a Madrid, en el que alguns interpreten com un gest.

 

Opinions sobre el procés

Llicenciat en Dret Civil, ha exercit de secretari general entre el 2018 i el 2022, època en què va haver de pronunciar-se sobre assumptes de l'actualitat espanyola, com els indults als presos del procés. En aquell moment, va mostrar-se alineat amb el president de la CEE i els bisbes catalans, favorables a la mesura.

"Nosaltres, com els bisbes catalans, estem pel diàleg, per l'aplicació de la llei, pel respecte a la justícia i la divisió de poders, i perquè no hi hagi actituds inamovibles i es generi un clima d'amistat civil i fraternitat que faci possible abordar una qüestió enquistada, que ha anat creixent i s'ha fet un problema", va dir aleshores.

Argüello va defensar en aquell moment que el "diàleg" per al "retrobament" havia de produir-se des del respecte a l'ordenament jurídic i dins dels marcs de la Constitució.

Recentment s'ha mostrat contrari a la llei d'amnistia. En un missatge a X, publicat al novembre, afirmava que "podria ser valuosa si fos recíproca i els amnistiats renunciessin a un procés il·legal i unilateral, si fos fruit d'un acord amb majoria qualificada, si no emparés la violència contra les persones. Si no és així, amenaça la convivència a què diu servir".

José Cobo, cardenal arquebisbe de Madrid, nou vicepresident

D'altra banda, el cardenal arquebisbe de Madrid José Cobo ha estat elegit vicepresident de la CEE. És considerat de perfil progressista i molt proper al papa Francesc.

De 58 anys i natural de Jaén, va ser nomenat el juny del 2023 arquebisbe de Madrid, en substitució de Carlos Osoro, i creat cardenal el setembre d'aquell any. Abans va ser bisbe auxiliar de Madrid, des del 2017.

És llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid i va ser ordenat sacerdot el 1994.

L'únic càrrec rellevant que no serà triat aquest dimarts és el de portaveu i secretari general, que continuarà ocupat per César García Magán fins al 2027.

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut