El secretari general de l'OTAN dona la benvinguda al cap de la diplomàcia de Montenegro a la reunió que s'ha fet a Brussel·les (Reuters)
El secretari general de l'OTAN dona la benvinguda al cap de la diplomàcia de Montenegro a la reunió que s'ha fet a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

L'OTAN convida Montenegro a unir-se a l'Aliança, desafiant Rússia

Ara, els països membres hauran de ratificar individualment l'entrada d'aquesta república balcànica, un procés que pot durar més de mig any

RedaccióActualitzat

Els ministres d'Afers Estrangers dels països membres de l'OTAN han acordat convidar oficialment Montenegro a integrar-se a l'Aliança Atlàntica. Montenegro, que va pactar la seva independència de Sèrbia el 2006, ha de negociar ara el protocol d'adhesió. I els països membres hauran de ratificar individualment la seva entrada, un procés que pot durar més de mig any.

Aquesta petita república balcànica es convertirà en el soci número 29. L'última incorporació va ser fa sis anys, amb l'entrada de Croàcia i Albània. Rússia considera que l'entrada de Montenegro a l'Aliança és una provocació i ha enviat una carta a alguns dels socis de l'OTAN advertint-los que perjudicaran les seves relacions i farà més insegura Europa.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, creu en canvi que l'adhesió de Montenegro significa un pas important en la integració euroatlàntica de tota la regió dels Balcans Occidentals i completarà, segons ell, la visió de l'Aliança d'una Europa sencera lliure i en pau. Geòrgia, Bòsnia i Hercegovina, i Macedònia també aspiren a formar part de l'OTAN.

Anar al contingut