Les formes naturals són una de les essències de l'obra de Lluc Crusellas (ACN/Lourdes Casademont)
Pastisseria

Lluc Crusellas, un osonenc de 25 anys, es prepara per ser el millor xocolater del món

Crusellas guanya la final de millor xocolater d'Espanya i obté una plaça a la final internacional de la World Chocolate Masters a París

Lluc Crusellas, cap de pastisseria del Carme de Vic, s'ha proclamat millor xocolater d'Espanya. La competició es va fer a Gurb amb representants de tot l'Estat i la victòria dona accés a la competició xocolatera internacional de més renom, la World Chocolate Masters.

Crusellas, de 25 anys, ja es prepara per a la final de l'any vinent, a París, on concursaran els millors pastissers del món de 18 països diferents. Diu que no hi anirà gaudir, sinó que vol guanyar anant "a totes". El respecte als seus rivals, molts dels quals són els seus referents, suposa una motivació extra.

No hi ha un premi econòmic, però això no atura el jove de Santa Eulàlia de Riuprimer, que té molt clar que és una gran oportunitat professional. El prestigi del concurs obre portes professionals i permet continuar creixent i aprenent de la mà de grans professionals.

A l'estat espanyol, el concursant compta amb el suport de Chocolate Academy de Barcelona i d'Enric Monzonís, xef Cacao Barry i professor de l'Academy.


La unió entre disciplines fa la força

"Aquí no hi arribes sol", diu Crusellas. La col·laboració amb el seu equip de la pastisseria Carme de Vic és la raó del seu èxit.

El treball competitiu no se centra només en l'art pastisser i en la presentació del dolç. Hi ha molts aspectes com ara el disseny i la comunicació que necessiten una col·laboració experta, segons afirma Crusellas.

"Cada prova és com si llancessis un producte a la venda, amb el seu packaging, disseny, vaixella..."

Per aquest motiu, també ha treballat amb un equip de dissenyadors gastronòmics del Barcelona Makeat amb qui ha dissenyat les creacions en 3D que li han permès guanyar la final.

La seva última obra és una escultura de xocolata que s'inspira en la forma d'espiral de l'ADN i motius florals. Va haver-la d'aixecar 18 cops i una dotzena de vegades es va trencar mentre buscava la màxima fragilitat: "El que fem és prova i error, buscant el límit amb cada creació."

L'equip de la pastisseria Carme de Vic és una de les claus d'èxit de Lluc Crusellas (ACN/Lourdes Casademont)

Una cursa de llarg recorregut

La competició va néixer el 2005 i s'organitza cada tres anys, tot i que l'edició del 2020 s'ha endarrerit per motius de la Covid. L'objectiu és reivindicar l'artesania combinada amb la ciència, el disseny i la tecnologia, i pretén ser un aparador de les noves creacions i tendències.

Les bases de la prova final no sortiran fins al gener, però Crusellas creu que serà similar a altres anys i ja han començat a treballar pensant en París. La preparació és essencial pel millor xocolater de l'Estat, i s'ha de mostrar a la final.

"En vuit hores has d'ensenyar el que has estat preparant durant vuit mesos."

Pendent encara del que passi a París, aquest any de treball ha sigut una experiència molt important de "creixement" personal i laboral per a Crusellas: "En un concurs ho portes tot al límit i aprens molt."

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut