Terreny cremat per l'incendi (EFE)

L'incendi de la Ribera d'Ebre avança sense control cap a les Garrigues i el Segrià

Protecció Civil ordena confinaments a Bovera i Maials a causa del foc, que ja ha cremat 4.000 hectàrees

Actualitzat

L'incendi que crema sense control des d'aquest dimecres a la Ribera d'Ebre, continua actiu i avança en direcció nord-oest cap a les comarques lleidatanes de les Garrigues i el Segrià.

Davant l'amenaça de les flames, Protecció Civil ha ordenat a primera hora de la tarda el confinament a casa seva de tota la població de Bovera, a les Garrigues, i de les persones més vulnerables de Maials, al Segrià, com ara gent gran o dones embarassades. 

 

 

Els Agents Rurals especifiquen que prop d'una tercera part de les hectàrees són conreus i, per tant, la superfície cremada seria de 4.000 hectàrees dins d'un perímetre d'afectació de 5.500.

Per fer-se una idea de l'extensió, l'àrea afectada seria com la meitat del terme municipal de Barcelona, que té unes 10.200 hectàrees de superfície.

Durant el matí, els Bombers tenen 350 persones treballant a la zona amb 42 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris disponibles.

 

 

 

El foc s'ha revifat, 24 hores després que comencés, a la zona on es va originar, la Torre de l'Espanyol. Els Agents Rurals han restringit, per precaució, els accessos als parcs natural del Montsec, el Montsant i els Ports de Tortosa

Protecció Civil ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per la situació d'incendis a Catalunya.

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'ha desplaçat a la zona, ha explicat que el foc té forma de llengua, amb dos flancs actius. El que més preocupa és el flanc dret, que avança cap al Segrià, les Garrigues i el Priorat, per una zona amb una orografia complexa i amb molts barrancs.

Els bombers es concentren a controlar el flanc esquerre que, de moment, ha quedat aturat a la C-12, que ha fet de tallafoc.

 

 

Preocupa la calor

Els equips d'extinció depenen de les condicions meteorològiques, que avui es preveuen més favorables pel que fa al vent, però amb temperatures que arribaran als 40 graus.

El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha volgut seguir de prop l'evolució de l'incendi, s'ha afegit a l'equip d'efectius desplaçats a la zona per controlar l'incendi. El president ha fet una crida a la ciutadania perquè s'atenguin els requeriments dels bombers i Agents Rurals en un moment en què cal "màxima prudència".

"No ens podem permetre un segon incendi, en aquests moments. Demanarem que determinades activitats d'oci no es puguin fer."

 

 

També s'ha produït la visita de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, al centre de comandament de l'incendi. L'equip dels bombers està especialment preocupat per l'orografia i la dispersió de les flames.

 

 

 

 

Pel que fa a la potencialitat del foc, es calcula que podria arribar a cremar 20.000 hectàrees. En cas que no es pugui controlar, es tractaria del segon incendi més important de la història de Catalunya. Les 4.000 hectàrees cremades equivaldrien a tota la superfície del terme municipal de Girona.

Carreteres tallades

S'han tallat diverses carreteres de la zona per evitar situacions de risc i no entorpir la mobilitat de les dotacions de bombers que treballen en les feines d'extinció. Es tracta de la C-12, l'eix de l'Ebre, entre Maials i Flix, i les carreteres locals T-714 a la Torre de l'Espanyol, la T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, la T-703 a la Palma d'Ebre i la C-233 entre Bovera i Flix.

 

 

Pel que fa les persones desallotjades, un total de 53, la majoria han pogut dormir a casa de familiars i amics, i tardaran a poder tornar a les seves llars.

 

A més, la Unitat Militar d'Emergències ampliarà els efectius fins als 250 a l'incendi. A més de les de Saragossa, es desplaçaran unitats des de la base de València.

L'incendi ja ha cremat més hectàrees que tots els incendis dels anys 2018, 2017 i 2016 junts. L'any més negre en matèria de focs forestals del segle va ser el 2012, amb 15.000 hectàrees cremades, seguit de l'any 2003, amb prop de 10.000 hectàrees, i el 2005, amb 5.000 hectàrees.

L'any passat, el 2018, va ser el més tranquil en la lluita contra els incendis forestals, amb unes 150 hectàrees cremades.

ARXIVAT A:
Incendis
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut