El selectiu espanyol, l'Ibex-35, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El selectiu espanyol, l'Ibex-35, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

L'Ibex tanca amb pèrdues moderades i desaprofita l'impuls de Wall Street

El pànic causat per la rebaixa de la qualificació del deute dels Estats Units sembla que es va difuminant. Les principals borses europees han tancat amb guanys després d'una sessió vertiginosa i de dies de pèrdues acumulades. L'excepció ha estat l'Ibex-35 que no s'ha deixat arrossegar per l'impuls de Wall Street i ha tancat amb un retrocés del 0,36% amb unes pèrdues acumulades en aquest exercici d'un 14,5%. La prima de risc ha tingut un respir aquest dilluns i ha baixat fins als 226 punts bàsics. L'or, considerat un valor segur per als inversors, ha assolit un nou rècord i s'ha situat a prop dels 1.780 dòlars.

Actualitzat
Després d'un dilluns negre per la caiguda d'un 5,5% de Wall Street, les cotitzacions d'aquest dimarts han estat marcades per la por d'una nova recessió. Els primers a reaccionar han estat els mercats asiàtics, que han tornat a tancar amb pèrdues, tot i que Tòquio, Xangai i Seül han aconseguir moderar-les.

Les borses europees han viscut una jornada de gran volatilitat. Tot i haver començat el dia en positiu per l'anunci del BCE de comprar deute espanyol i italià, l'Ibex-35 ha tancat amb pèrdues del 0,36%. Ha arribat a perdre un 4%, però el bon comportament de diversos grans valors, sobretot dels bancs, ha suavitzat la caiguda.

En canvi, els principals parquets del Vell Continent han acabat la jornada amb guanys. Els millors resultats han tingut lloc a la Borsa de Londres que ha tancat amb un 1,89% positiu. El segueix el mercat de París amb un 1,63% de guanys. La Borsa de Milà ha rebut optimista la compra de bons de deute italià i després d'uns dies de fortes caigudes ha tancat la cotització amb una pujada del 0,52%. La Borsa de Frankfurt ha tingut els resultats més tímids i ha tancat pràcticament plana, tot i que ha aconseguit remuntar una sessió amb caigudes que han arribat al 7%.

La borsa de Wall Street ha respost a la mostra de confiança del president, Barack Obama, i a l'anunci de la Reserva Federal de mantenir els tipus d'interés entre el 0 i el quart de punt fins al 2013. Després de pujades i baixades, el Dow Jones ha acabat la sessió amb una pujada de prop del 4% i ha recuperat els 11.000 punts. El tecnològic Nasdaq ha tancat en positiu amb 5,2% de guanys.

El preu del barril Brent, el de referència a Europa, ha baixat fins als 100 dòlars. Al mercat de divises, l'euro guanya posicions respecte al dòlar. El canvi de moneda ha quedat fixat en 1,42 dòlars. El petroli Texas va caure i es va quedar per sota de la barrera psicològica dels 80 dòlars, el seu nivell més baix des de l'octubre passat, influenciat per la difusió de les conclusions de la reunió de la Reserva Federal dels Estats Units.

Dilluns negre

La sessió borsària de dilluns era la primera després que l'agència Standard & Poor's rebaixés la qualificació del deute dels Estats Units. Wall Street es va desplomar. El Dow Jones d'Industrials va registrar la sisena pitjor caiguda en punts de la seva història, va perdre la barrera psicològica dels 11.000 punts, i va caure un 5,5% El comportament del Nasdaq encara va ser pitjor, i es va desplomar un 7%.

Les borses europees van resistir durant les primeres hores de cotització per l'anunci del Banc Central Europeu de comprar bons espanyols i italians. L'obertura de Wall Street amb números vermells va arrossegar els mercats europeus a les pèrdues generalitzades: Londres va caure més d'un 3%; París, més d'un 4,5, i Frankfurt, més d'un 5%. Els parquets espanyols i italià van moderar les caigudes fins al 2,5%.

Anar al contingut