La UAB alerta que la falta de finançament públic en posa el perill el funcionament
Tres noves línies d'autobús milloren la mobilitat fins a la UAB
Cerdanyola del Vallès

La UAB alerta que la falta de finançament públic en posa en perill el funcionament

La rectora de l'Autònoma avisa que la universitat es troba en una situació "límit i insostenible"

Actualitzat

El rectorat, el professorat i l'alumnat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fan front comú per exigir a la Generalitat i l'Estat espanyol que millorin el finançament del centre. Han subscrit un manifest conjunt i s'han posat en contacte amb la resta d'universitats públiques de Catalunya perquè s'afegeixin a la reivindicació. 

En una sessió extraordinària, el claustre de la UAB denuncia que des del 2011 tenen el pressupost congelat. La rectora, Margarita Arboix, sosté que la UAB "no pot retenir el talent que genera i no pot captar-ne de nou". A més, denuncia que el professorat, format per 1.500 docents, s'envelleix i ja arriba a 56 anys d'edat mitjana:
 

"Tenim dificultats per tenir professorat preparat i suficient per poder fer recerca i docència i això tindrà un cost. Ja veurem com van aquests rànquings perquè començarem a flaquejar."


Margarita Arboix, molt crítica amb el model de finançament de les universitats, denuncia que es va aplicar al mateix temps que les retallades en educació del 2011 i el pressupost de la UAB, segons Arboix, va passar de 360 a 300 milions d'euros. "Això va anar acompanyat d'un increment de les taxes que va implicar que una part dels diners que rebíem de forma directa també desaparegués perquè les subvencions també es van rebaixar", apunta la rectora.

 

La rectora de l'Autònoma, Margarita Arboix, durant el claustre extraordinari d'aquest dijous (ACN)

 

La Universitat Autònoma va tancar l'any 2018 amb un dèficit de 3,2 milions d'euros. Tot i que Arboix no considera la xifra alarmant, sí alerta que és "una tendència" i apunta que "renunciar" a la Universitat és "renunciar al progrés":
 

"Les universitats són el motor fonamental de l'evolució, de la innovació, de la riquesa social i de les millores en la sanitat, per tant són un sector imprescindible per qualsevol país."


​El claustre demana un increment de finançament que garanteixi el manteniment dels edificis docents i de recerca del centre. Tot i que la UAB estima que caldria invertir prop de 8 milions d'euros anuals per disposar d'unes infraestructures adequades, actualment només se'n poden destinar dos.

Per tot plegat el claustre de la UAB reclama al govern i a l'Estat que treballin per aprovar uns nous pressupostos. Pel que fa als de la Generalitat, exigeix que la partida destinada a universitats torni a situar-se en els nivells de l'OCDE, el que suposa un 2% del total enfront l'1,5% actual. "L'any 2010 el balanç total que el Govern dedicava a universitats era de 950 MEUR i ara estem en 750 MEUR", recorda la rectora, que ha considerat que després de l'esforç que s'ha fet per millorar la sanitat i l'educació primària i secundària "ara li toca a l'ensenyament superior".

 

El claustre extraordinari d'aquest dijous a la Universitat Autònoma (ACN)

ARXIVAT A:
UniversitatEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut