A Granada han tingut lloc els únics incidents, amb un desallotjament. (Foto: EFE)
A Granada han tingut lloc els únics incidents, amb un desallotjament. (Foto: EFE)
Barcelona

La tercera nit d'indignació aplega 700 persones a Barcelona i s'estén a Lleida i Tarragona

La tercera nit d'indignació contra el sistema polític i econòmic ha aplegat unes 700 persones a la plaça Catalunya de Barcelona. De moment, els concentrats han acordat en assemblea fer una cassolada cada dia a les nou del vespre. Les acampades s'han estès a més municipis, com a la plaça Ricard Vinyes de Lleida i a la plaça de la Font de Tarragona. A Girona, les protestes començaran aquesta tarda. I a Madrid, milers de persones han desafiat la prohibició de la Junta Electoral i tornen a omplir la Puerta del Sol.

Actualitzat
Unes 700 persones han passat una tercera nit acampats a la plaça Catalunya de Barcelona en protesta pel sistema polític i econòmic actual. Fins a les cinc de la matinada han estat reunits en assemblea per intentar consensuar un manifest, però sense èxit. Els indignats, però, sí que han decidit fer una cassolada cada dia a les nou del vespre fins diumenge.

L'acampada barcelonina, que ahir va arribar a aplegar unes 2.00 persones, es manté aquest matí sense incidents i amb noves reunions. Ara, però, tothom està pendent de la Junta Electoral Central, que avui decidirà si prohibeix o no la concentració a Barcelona i les de la resta de ciutats on encara no s'ha desautoritzat. La junta es reunirà per unificar criteris sobre totes les protestes sorgides arran del 15-M. 

A Lleida i Tarragona, també

Les acampades s'estenen a més municipis a mida que passen les hores. Desenes de persones han dormit al ras a la plaça Ricard Vinyes de Lleida. Avui continuen les protestes i esperen anar sumant més indignats disposats a mobilitzar-se. Els concentrats en aquesta cèntrica plaça reben el suport de veïns i vianants. Per a les vuit d'aquest vespre han convocat una nova assemblea i tenen previst quedar's-hi fins diumenge.

Una situació semblant és la que es viu a la plaça de la Font de Tarragona, on les convocatòria a través de les xarxes socials han aplegat desenes de tarragonins indignats per reivindicar un canvi en el sistema. A Girona, es preveu que les protestes comencin aquesta tarda.

A Madrid desafien la prohibició

Milers de persones han tornat a la Puerta del Sol, tot i la prohibició. Es tracta d'un gest que desafia la Junta Electoral Provincial de Madrid, que ha prohibit oficialment la concentració perquè diu que pot "afectar la campanya" i "la llibertat de vot".

Aquesta decisió, però, no ha fet canviar d'opinió els organitzadors de la protesta, que han mantingut la seva agenda de concentracions i que pretenen allargar-la fins al diumenge 22 de maig, dia de les eleccions municipals i autonòmiques a bona part del territori espanyol. I és que, segons afirmen els organitzadors, no es concentren per demanar el vot, sinó que només volen manifestar el seu malestar i indignació.

Des de l'anunci de prohibició de la Junta Electoral la policia ha intensificat la pressió al voltant de la Puerta del Sol amb escorcolls i controls de documentació a tothom que hi volia accedir. Les persones que hi havia a la plaça madrilenya han assegurat que en cas que es produeixi un desallotjament oferiran una resistència pacífica i hi tornaran tan aviat com sigui possible.


El mapa de les acampades

El mapa de les acampades s'ha ampliat i ja són més d'una quarantena les ciutats on s'han fet protestes o se n'estan fent. A més, els organitzadors han creat un mapa interactiu on es pot veure a temps real on hi ha protestes, i sota quina etiqueta tuitegen els concentrats en cada indret.

A banda de les etiquetes locals, com #acampadabcn, #acampadasol, o #acampadagranada, entre d'altres, els participants difonen missatges sota #spanishrevolution, #15M, #yeswecamp o #nonosvamos.

La ciutat on hi ha més activitat telemàtica és Madrid, seguida de Granada i Barcelona. Només aquest dimecres, en tres hores, han circulat per la xarxa més de 10.000 tuits que han arribat a més d'un milió de persones.





Els "indignats"

Els impulsors de les acampades formen un moviment heterogeni, com la xarxa social que els dóna suport. De moment, ni banderes, ni sindicats ni partits polítics. S'autodenominen "ciutadans indignats".  

La iniciativa ha quallat després de les protestes que van tenir lloc el diumenge 15 de maig, que va sorgir arran de la crida de la plataforma Democràcia Real, Ja!. Reconeixen que s'emmirallen en les protestes del nord de l'Àfrica. A aquesta hora, encara continuen sent els temes més comentats en xarxes com Twitter.
Anar al contingut