Pancarta contra l'especulació immobiliària amb la llegenda "Els inversors t'escanyen", en una manifestació el 2019 a Berlín (Reuters)

La justícia tomba el límit del preu dels lloguers a Berlín, que s'han doblat en 10 anys

El Constitucional alemany sentencia que és una competència federal, i el govern de la ciutat-estat reclama una solució al govern d'Angela Merkel
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alemanya

El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha sentenciat que la llei de Berlín que va congelar els lloguers a la ciutat és contrària a la Constitució.

La sentència, feta pública aquest dijous, afirma que els estats federats només poden legislar sobre competències federals si no existeix una llei federal prèvia, cosa que no és el cas:

"No hi ha marge per al poder legislatiu dels estats degut a l'efecte de bloqueig de la llei federal."

Per tant, i com que la llei federal ja regula els lloguers, la llei de Berlín és "nul·la en general".


9,80 euros per metre quadrat màxim

Aquesta llei va aprovar-la fa poc més d'un any el tripartit format pels socialistes, els Verds i Die Linke (L'Esquerra) d'aquesta ciutat-estat per l'enorme pujada dels lloguers en les últimes dècades.

Va congelar els preus dels lloguers existents i va fixar un màxim de 9,80 euros per metre quadrat als habitatges anteriors al 2014, tot per un període de 5 anys.

Això afectava el voltant d'un milió i mig d'arrendataris, i preveia multes de fins 500.000 euros per als propietaris que la vulneressin.

Va entrar en vigor el febrer del 2020, després d'un llarg procés amb l'oposició de democratacristians, liberals i l'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya.

La torre de Berlín, enmig dels edificis (EFE/Felipe Trueba)

Berlín demana la competència

Sebastian Scheel, membre del Senat de Berlín responsable del desenvolupament urbà i habitatge, ha dit a Twitter que esperava "una decisió diferent".

Scheel ha afegit que havien "obert nous camins" i ha reclamat al govern d'Angela Merkel que resolgui la situació:

"Ara és feina del govern federal crear una llei de lloguer efectiva que garanteixi una barreja social a les ciutats o, si no,  transferir la competència als estats."


"El límit del lloguer no era adequat"

En canvi, la decisió ha estat celebrada pels grans propietaris, com és el cas del grup immobiliari alemany Vonovia, que té 400.000 habitatges al país, a Suècia i a Àustria.

El seu president, Rolf Buch, ha dit que no reclamaran als llogaters la diferència en els lloguers que s'han cobrat fins ara, i ha qualificat la decisió del tribunal de "lògica":

"La decisió del Tribunal Constitucional és lògica i el límit del lloguer no era adequat per resoldre els problemes del mercat immobiliari de Berlín."

 

Cartells contra l'especulació en uns pisos de la Karl Marx Allee, a Berlín (Reuters/Joachim Hermann)

Preus el doble de cars en 10 anys

Administrativament, la ciutat de Berlín és un estat al mateix nivell dels altres 15 que formen Alemanya, i des que va tornar a ser capital federal ha vist com els lloguers no han parat de pujar.

La pujada ha estat enorme durant l'última dècada, en què es calcula que cada any unes 40.000 persones s'han afegit al cens d'una ciutat en què el 85% dels habitatges són de lloguer.

Entre el 2011 i el 2016 els preus van pujar un 40% i els últims anys el ritme ha augmentat un 20% anual. En total, els preus s'han doblat en menys d'una dècada.

La llei es va aprovar després que s'incrementessin molt els conflictes entre propietaris i llogaters i de grans manifestacions en protesta contra l'especulació immobiliària.

Ara, la resolució judicial torna a obrir la porta a la desregulació dels lloguers i els veïns estan molestos. De fet, quan no han passat ni 24 dores de la resolució del Constitucional alemany, molts ciutadans s'han mobilitzat al carrer en senyal de ptotesta.

 

 


El PSOE se'n desdiu

A Espanya el pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem incloïa també la regulació del preu dels lloguers, compromís que es va refermar en la presentació dels pressupostos a l'octubre.

Però fa un mes el PSOE se'n va desdir i va anunciar que preferien incentivar la baixada a través de bonificar els propietaris.

L'anunci el va fer el ministre José Luis Ábalos, i Unides Podem es va queixar, acusant el PSOE d'haver "sucumbit a les pressions de la patronal."

 

Manifestació contra l'especulació immobiliària, el 2019 a Berlín (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Alemanya Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut