Un pis de Madrid, en lloguer (Europa Press / Marta Fernández)
Un pis de Madrid, en lloguer (Europa Press / Marta Fernández)

El PSOE no vol limitar el preu del lloguer, sinó bonificar els propietaris que l'abaixin

Unides Podem considera que la proposta del ministeri de José Luis Ábalos "incompleix flagrantment" l'acord de govern

RedaccióActualitzat

Dos dies després de l'anunci de la sortida de Pablo Iglesias del govern espanyol, els dos socis han tornat a topar sobre com abordar la qüestió del preu del lloguer. Després de dos mesos de negociacions, la regulació dels preus dels lloguers continua sent el principal escull entre el PSOE i Unides Podem.

El PSOE rebutja limitar els preus de lloguer de l'habitatge habitual i, en canvi, proposa incentius als propietaris perquè rebaixin les quotes. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, encapçalat pel socialista José Luis Ábalos, ha presentat un document al de Drets Socials, en mans d'Unides Podem, per intentar desencallar la negociació entre tots dos partits per a la nova llei de l'habitatge.

Segons la proposta del ministeri d'Ábalos, els propietaris que rebaixin el lloguer d'un habitatge podran tenir una reducció de fins al 90% en la declaració de renda. També tindran rebaixes els propietaris que incorporin pisos al mercat de lloguer. I, al contrari, la proposta preveu penalitzar els grans tenidors que tinguin pisos buits amb un increment de l'IBI.

 

Cartell de lloguer al balcó d'un habitatge
Cartell de lloguer al balcó d'un habitatge (Europa Press)

 

Reducció de fins al 90% en l'IRPF

Actualment, el percentatge de reducció de l'IRPF per lloguer d'un habitatge és del 60%. En la proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, proposa rebaixar el percentatge de reducció general al 50%, però amb diverses modulacions que permetrien augmentar-lo.

Així, llogar un habitatge a un preu limitat per una norma jurídica o llogar-ne un de rehabilitat fa poc permetrà una reducció addicional de 10 punts en el rendiment net. En el cas de llogar un habitatge a joves d'entre 18 i 35 anys, la reducció se situarà en el 70%, 20 punts més que la reducció general.

També s'estableix una reducció del 70% per als propietaris que posin un habitatge a disposició de l'Ajuntament o la comunitat autònoma en el marc d'un programa públic per al lloguer social o a preu assequible i també per als propietaris que posin un habitatge a disposició d'entitats del tercer sector destinades a l'allotjament de persones o llars vulnerables.

En zones tensionades, incorporar al mercat de lloguer un habitatge que no hi estava suposarà una reducció del 70%. Si, en aquestes zones, es rebaixa en més d'un 10% la renda del contracte anterior, la reducció en l'IRPF arribarà al 90%, 40 punts més que la reducció de caràcter general.

En l'exemple que posa el mateix ministeri, si un propietari que lloga un habitatge per 700 euros mensuals firma un contracte nou per 630 euros, tindria dret a un benefici fiscal a l'IRPF de prop de 950 euros anuals, més del que guanyaria si mantingués el preu del lloguer.

Llogar un habitatge a persones amb ingressos reduïts també tindrà una bonificació, d'un percentatge encara per determinar.

 

UP acusa el PSOE de "sucumbir a les pressions de la patronal"

El soci de govern del PSOE, Unides Podem, que aposta fermament per aquesta regulació del lloguer, ja ha dit que no accepta la proposta de rebaixes en l'IRPF. Considera que els diners dels contribuents no poden anar "a les butxaques dels especuladors de l'habitatge", sinó que s'han d'utilitzar per millorar els serveis públics. UP acusa al PSOE de "sucumbir a les pressions de la patronal".

A més, retreu als socialistes que la proposta "no recull cap mesura dirigida als grans propietaris constituïts en empreses com Blackstone i la resta de fons voltors" que, segons consideren, "podrien seguir cobrant lloguers abusius com fins ara i especulant amb el dret a l'habitatge".

 

Un cartell de lloguer en un edifici
Un cartell de lloguer en un edifici (ACN / Mar Martí)

 

A la pàgina 17 de l'acord de govern, consultable tant al web del PSOE com al d'Unides Podem, s'hi pot llegir:

"S'impulsaran les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer en determinades zones de mercat tensionat."

També en l'acord dels pressupostos del 2020 hi havia inclosa la regulació dels preus dels lloguers.

Unides Podem considera que, amb la proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el PSOE "incompleix flagrantment l'acord de govern". El PSOE, però, considera que el document "continua complint amb els acords vigents de govern i de pressupostos".

La formació lila acusa el PSOE d'inflar "la bombolla dels lloguers" amb diners públics, segons l'equip negociador:

"És antisocial promoure que qui més té, i més ha contribuït a inflar la bombolla, es beneficiï en més d'aquests incentius sostinguts amb els diners de tots."

 

 

En la mateixa línia, el Sindicat de Llogaters ha qualificat d'"escàndol" la posició del PSOE, al qual ha acusat de declarar "la guerra a milions de persones asfixiades pel lloguer":

 

 

Manifestació a Barcelona en defensa de la llei de regulació dels lloguers, el mes de gener passat
Manifestació a Barcelona en defensa de la llei de regulació dels lloguers, el mes de gener passat (Europa Press)
ARXIVAT A:
HabitatgePSOEJosé Luis ÁbalosUnides Podem
Anar al contingut