Pressupostos: PSOE i Podem acorden regular el preu dels lloguers abans de quatre mesos
Acord pressupostari entre PSOE i Unides Podem (EFE / Borja Puig)

Pressupostos: PSOE i Podem acorden regular el preu dels lloguers abans de quatre mesos

Aquest dimarts, el Consell de Ministres aprovarà el projecte de pressupostos per al 2021

Actualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han escenificat aquest dimarts l'acord sobre els pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve, que aprova el Consell de Ministres d'avui. Els comptes recullen una pujada de l'IRPF per a les rendes més altes i també dues de les demandes de Podem: la regulació dels lloguers i millorar l'accés a l'ingrés mínim vital.

Tant el president espanyol com el vicepresident segon han qualificat els pressupostos de progressistes i excepcionals. Han destacat els 700 milions d'euros destinats a la gent gran, l'ampliació de la cobertura de l'ingrés mínim vital, la regulació del preu dels lloguers, una inversió que han qualificat de sense precedents en l'educació i una pujada de l'IRPF per a rendes altes per garantir la justícia fiscal.

Les negociacions es van allargar aquest dilluns fins a última hora. Després que Podem ho hagués posat en dubte al llarg de la tarda, les dues formacions que integren el govern espanyol van arribar a un acord per regular el preu del lloguer i facilitar l'accés a l'ingrés mínim vitaldos aspectes que es recolliran en el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2021.

El Consell de Ministres d'aquest dimarts aprovarà el projecte de pressupostos, després de la trobada entre Sánchez i Iglesias per desencallar la situació. El contingut concret de l'acord es detallarà després de la reunió del govern espanyol.

 

Tant la regulació del preu de lloguer com l'ingrés mínim vital eren dues de les principals reivindicacions de Podem per donar suport als comptes. En les últimes hores, la negociació s'havia tensionat perquè la formació lila reclamava compromisos concrets al PSOE i apuntava que no hi havia cap acord tancat.

En canvi, al matí, Pedro Sánchez havia avançat en la conferència de presidents autonòmics que s'aprovarien els comptes en la data prevista i que inclourien un avançament de 27.000 milions d'euros amb càrrec als fons europeus per combatre els efectes de la crisi del coronavirus.

 

Augment del 0,9% del sou dels funcionaris

El projecte de pressupostos contempla un augment salarial del 0,9% per als treballadors públics per al 2021, en línia amb la previsió de la inflació de l'any vinent i amb la revalorització prevista per a les pensions.

El govern espanyol preveu que les noves mesures fiscals i de la llei contra el frau tinguin un impacte de 6.847 milions el 2021 i de 2.323 milions més el 2022. Això s'aconseguirà gràcies als nous impostos "verds" als envasos de plàstic, un IVA del 21% per a begudes ensucrades i les anomenades taxa Google i taxa Tobin, entre d'altres.

L'esborrany pactat inclou un augment de l'impost de societats que limita les exempcions per a filials, un increment d'1 punt de l'impost del patrimoni per a patrimonis de més de 10 milions d'euros, suma 3 punts a l'impost de l'IRPF a les rendes de capital de més de 200.000 euros i augmenta 2 punts l'IRPF per a rendes de treball de més de 300.000 euros. 

La despesa que contemplen els comptes puja a 239.765 milions d'euros, un 10,3% més que aquest any. 

 

Un cop aprovats al Consell de Ministres, la intenció del govern de coalició és començar com més aviat millor el tràmit parlamentari dels comptes públics per poder aprovar-los.

Segons el calendari amb què treballa la mesa del Congrés, els pressupostos es podrien votar a la cambra baixa la setmana de l'11 i el 12 de novembre.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPSOEUnides Podem
Anar al contingut