Blocs d'apartaments al barri de Kreuzberg, a Berlín, on els lloguers queden congelats durant cinc anys
Blocs d'apartaments al barri de Kreuzberg, a Berlín
Berlín

La controvertida llei que congela els lloguers a Berlín durant 5 anys entra en vigor

Els propietaris que no respectin la norma s'exposen a multes de 500.000 euros

RedaccióActualitzat

Els lloguers estan congelats per llei a Berlín durant els pròxims cinc anys. La controvertida llei per posar fre a uns preus desbocats a la ciutat-estat ha entrat en vigor aquest diumenge, després d'haver-se aprovat a finals de gener.

El sostre dels lloguers fixat per llei és de 9,80 euros per metre quadrat, molt per sota del preu de mercat al centre de Berlín. A partir del 2022, els propietaris podran encarir els preus un 1,3% anual, per incorporar-hi la inflació.

La llei afecta els habitatges preparats per ser habitats abans del 2014. Es calcula que vincula els contractes d'arrendament d'1,5 milions d'habitatges de Berlín, ciutat on el 85% de la població viu de lloguer.

Berlín congela el preu dels lloguers durant cinc anys (EFE/Felipe Trueba)
La torre de Berlín, enmig dels edificis (EFE/Felipe Trueba)

"La política té la responsabilitat que les persones es puguin permetre viure sota un sostre", ha defensat la responsable de Desenvolupament Urbà de Berlín, Katrin Lompscher.

Tret d'algunes excepcions, els contractes nous s'hauran d'ajustar a la norma. I no fer-ho pot sortir car. Es preveuen multes de 500.000 euros. Els damnificats podran anar als tribunals perquè se'ls apliqui la congelació, si s'escau, amb efectes retroactius.

 

Una congelació pendent de recursos

La congelació entra en vigor pendent de superar diversos esculls judicials. L'oposició, tant cristianodemòcrates com liberals, ha anunciat que portarà la llei al Tribunal Constitucional. Al·leguen que les competències sobre lloguers no són dels "Länder", sinó de l'estat federal, i consideren que la norma és una intromissió a la propietat privada.

De tota manera, el tripartit d'esquerres que govern la ciutat està "tranquil" davant aquest gest.

En l'última dècada, el preu dels lloguers a Berlín s'ha duplicat.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeAlemanya
Anar al contingut