Junqueras es va sotmetre a les preguntes de Ana Pastor a "El objetivo" de La Sexta
Madrid

Junqueras: "L'1-O no cal que sigui un funcionari qui obri els col·legis"

Oriol Junqueras diu al programa "El objetivo" d'Ana Pastor a La Sexta que el referèndum és legal i vinculant

redaccioActualitzat

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va explicar aquest diumenge al programa "El Objetivo" de La Sexta, que enlloc diu que hagin de ser funcionaris els que l'1 d'octubre obrin els col·legis electorals per fer el referèndum, que la Llei Orgànica del Règim Electoral General no ho especifica:

"Enlloc no diu que hagi de ser un funcionari. Hi haurà funcionaris que ho vulguin fer i d'altres que potser no, però en qualsevol cas, com en qualsevol altres eleccions, de fet en cap s'oblida a cap funcionari en concret a participar en el procés electoral".

La periodista Anna Pastor li va preguntar pel cas d'ajuntaments com l'Hospitalet, Terrassa, Santa Coloma, Tarragona, Lleida i potser de moment Barcelona, es neguin a obrir els col·legis en aquesta convocatòria. Al que Junqueras va replicar que en les altres ocasions "no hi ha un govern que amenaci amb querelles."

Oriol Junqueras, va assegurar l'1 d'octubre hi haurà urnes a Catalunya i que es podrà votar amb normalitat. I va afegir que el resultat d'aquesta convocatòria serà vinculant.

Junqueras va negar que la convocatòria sigui il·legal.

"Com pot ser il·legal fer un referèndum si no està tipificat en el Codi Penal, com presentar una querella per cometre un delicte si no ho és?".

EUn oportunitat per transformar Espanya

En un altre moment del programa Oriol Junqueras va assegurar que el referèndum de l'1-O és també "una oportunitat per transformar Espanya".

"El referèndum és també una palanca de canvi per a tota Espanya"

El vicepresident va defensar les conseqüències positives que tindria per Espanya la independència de Catalunya. Va explicar que una victòria del "Sí" permetria en una Catalunya independent desenvolupar "moltes mesures de caràcter econòmic i social" que ara, fent al·lusió al govern de Mariano Rajoy, no deixa aplicar a Catalunya podrien ser traslladades a Espanya.

Junqueras va treure dramatisme davant d'una possible ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya i va comparar la futurible república catalana amb antics territoris colonials i Portugal

"Hi ha molts països que s'han fet independents d'Espanya i ara mantenen una magnífica relació amb Espanya".

 

A més de l'entrevista de la periodista, Junqueras va respondre a les preguntes de les persones del públic sobre diferents aspectes del que seria la nova república catalana. Junqueras ha dit que l'euro es mantindria com a moneda de curs legal i ha negat que Catalunya quedés fora de la Unió Europea.

"No hi ha directiva europea que permeti l'exclusió de la Unió Europea excepte per voluntat pròpia, com és el cas britànic"

Ha aclarit també que en una Catalunya independent es respectarà el dret a l'autodeterminació.

"Si la Vall d'Aran optés per separar-se de Catalunya, ja hem especificat que tindria dret a autodeterminar-se".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut