Guaidó adreçant-se als manifestants

Guaidó reapareix a Caracas, admet falta de suport i crida a mantenir la mobilització

El líder opositor de Veneçuela ha reaparegut aquest dimecres tornant a demanar a les forces armades que es posin "al costat del poble"
Actualitzat
TEMA:
Veneçuela

L'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, ha reaparegut aquest dimecres a la tarda després de la crida feta fa 24 hores a la sublevació dels militars contra el president Nicolás Maduro, que no va aconseguir el seu objectiu.

En un discurs al mig del carrer amb motiu de l'1 de Maig, Guaidó, que té el suport de bona part de la comunitat internacional, inclosos els Estats Units, ha admès que la seva crida no va ser escoltada:

 

"Hem de reconèixer que ahir no vam tenir prou militars amb nosaltres. Però hem d'insistir que totes les forces armades es manifestin conjuntament i es posin al costat del poble".

 

Guaidó ha assegurat que continuaran les mobilitzacions al carrer cada dia fins que "assolim la llibertat". Guaidó ha fet també una crida als funcionaris a fer aturades esglaonades a partir d'aquest dijous que acabin desembocant en una vaga general contra el govern de Maduro.


Pols als carrers

En aquest 1 de Maig, els partidaris del presient Nicolás Maduro i els seguidors de Guaidó mantenen un "tour de force" als carrers de Caracas i altres ciutats del país amb concentracions multitudinàries en suport de l'un o l'altre.Tot i alguns xocs i enfrontaments puntuals, la jornada transcorre amb normalitat.

El pols es manté des que el gener passat Juan Guaidó, que en aquelles dates presidia el Parlament veneçolà, es va autoproclamar president del país. Immediatament va ser legitimat pels Estats Units i una cinquantena de països més, entre ells Espanya.

Malgrat el suport de bona part de la comunitat internacional, Guaidó no ha pogut convèncer les forces armades veneçolanes perquè es posin al seu costat i deixin de donar suport a Maduro.


Alliberament de López i crida als militars

En la seva estratègia per fer fora Maduro del govern, aquest dimarts Guaidó va intentar posar l'exèrcit al seu costat amb un missatge d'insurrecció adreçat als militars des de l'exterior d'una base aèria dels afores de Caracas. Però la crida no va tenir el ressó esperat i els uniformats es van mantenir aliniats amb Maduro.

Abans d'això, Guaidó va amnistiar i alliberar el dirigent opositor Leopoldo López, que estava en arrest domiciliari a casa seva des de feia 5 anys arran d'una condemna judicial de 14 anys. López va estar bona part de la jornada fent costat a Guaidó, però al final del dia es va refugiar a l'ambaixada espanyola.

L'aixecament que volia liderar Guaidó va quedar finalment en un no-res efímer. Al final del dia, el president Nicolás Maduro trencava el silenci de tota la jornada per agrair la resposta dels militars:
 

"Vull felicitar-los per l'actitud ferma, lleial, valenta i de gran saviesa amb què vostès han conduït la resolució i la derrota del petit grup que ha pretès omplir de violència en l'escaramussa colpista. Vull demanar-li al poble de Veneçuela un aplaudiment a la Força Armada Nacional Bolivariana, lleial, ferma, obedient, disciplinada, subordinada a la Constitució i a les ordres del comandant en cap"

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Veneçuela Juan Guaidó Nicolás Maduro
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut