Madrid

Garzón envia Pernando Barrena i Patxi Urrutia a la presó

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha ordenat presó per als dos dirigents de la il·legalitzada Batasuna, Pernando Barrena i Patxi Urrutia, detinguts dilluns a Navarra i acusats d'integració en organització terrorista i reiteració delictiva. El magistrat dóna la raó a la fiscalia, que considera que els dos dirigents abertzales "han trencat" les mesures cautelars que se'ls havia imposat, ja que tots dos estaven en llibertat sota fiança, i que han actuat en nom d'una organització il·legalitzada i integrada a l'estructura d'ETA. Barrena i Urrutia han comparegut davant Garzón però s'han negat a respondre les seves preguntes.

Actualitzat
Les acusacions sobre Pernando Barrena s'emmarcaven en la investigació del jutge sobre la suposada vinculació d'ETA amb Batasuna i la seva xarxa de finançament a través de les herriko tabernes. En el cas d'Urrutia, la seva acusació està dins de la investigació per la desarticulació de la nova cúpula de Batasuna l'octubre passat.

Els dos dirigents abertzales han entrat en cotxe a l'Audiència Nacional per declarar davant del jutge Garzón, però s'han negat a respondre les preguntes del magistrat. Garzón, en la seva resolució, constata que tots dos dirigents han mostrat una actitud rebel davant les sentències de l'Audiència Nacional, i han seguit actuant com a membres de Batasuna, desfiant la suspensió d'activitats d'aquest partit. Segons el magistrat, des de l'octubre els dos membres de la Mesa Nacional de Batasuna han actuat en representació de la formació abertzale en més d'una trentena d'ocasions. Per això, segons Garzón, s'ha d'actuar per evitar que sembli que la justícia els dóna carta blanca perquè continuïn fent una activitat presumptament delictiva. Amb aquests, ja són 19 els membres de Batasuna empresonats per la seva suposada vinculació amb organització terrorista.

A banda d'interrogar els dos dirigents de la formació abertzale, Baltasar Garzón podria demanar la il·legalització d'ANV i EHAK. Garzón ja ha presentat imputacions contra membres de totes dues formacions, pas previ perquè es pugui decretar la suspensió de les activitats dels dos partits. Aquest procés és paral·lel al que va iniciar el Tribunal Suprem per il·legalitzar-los.

Pel que fa a la presentació de candidatures per a les eleccions del 9 de març, un cop exhaurit el termini, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica que ANV s'ha presentat per participar en diverses candidatures al País Basc i Navarra.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut