França allibera el detingut acusat de matar Khashoggi: es diu igual que un sospitós

El van detenir aquest dimarts quan marxava cap a l'Aràbia Saudita, però l'han deixat anar en veure que és homònim d'un dels 20 buscats per Turquia per l'assassinat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Jamal Khashoggi

La Fiscalia de París ha ordenat aquest dimecres l'alliberament de l'home detingut aquest dimarts a l'aeroport Charles de Gaulle com a sospitós de l'assassinat del periodista saudí Jamal Khashoggi.

Segons aquesta fiscalia, l'home detingut, Khaled Aedh al-Otaibi, es diu igual que un membre dels serveis secrets de l'Aràbia Saudita reclamat per Turquia a la Interpol per l'assassinat.

 

"Centenars" de Khaled Aedh al-Otaibi

Al-Otaibi volia volar a l'Aràbia Saudita i el van detenir al control de passaports en detectar el seu nom a la llista d'una vintena de persones sospitoses d'haver participat en l'assassinat.

Segons alguns mitjans francesos, com Le Nouvel Observateur, fonts saudites han assegurat que hi ha "centenars de persones" a l'Aràbia Saudita que es diuen igual que el detingut i que el sospitós. 

Aquest dimarts al vespre, l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a França havia emès un comunicat assegurant que l'home detingut no tenia res a veure amb l'assassinat de Khashoggi.


"L'atroç assassinat"

En aquest comunicat ja es demanava la posada en llibertat "immediata" del detingut:

"L'ambaixada insisteix que la justícia saudita ha jutjat i sentenciat tots els que van participar en l'atroç assassinat de Jamal Khashoggi i que tots estan complint condemna."

 

No ha estat fins aquest dimecres al migdia que el sistema judicial francès ha arribat a la conclusió que l'ambaixada tenia raó.

Mohamed bin Salman hauria ordenat l'assassinat de Jamal Khashoggi (Reuters)

El paper de Mohamed bin Salman

Turquia va emetre l'ordre de detenció internacional el novembre de 2018, poques setmanes després de l'assassinat de Kahshoggi al consolat saudita d'Istanbul, presumptament mort i escorxat allà mateix.

El periodista s'havia exiliat un any abans als Estats Units, des d'on va criticar durament el règim saudita per la invasió del Iemen i per decisions del príncep hereu i home fort del país, Mohamed bin Salman.

Precisament, Salman se'l considera l'autor intel·lectual de l'assassinat: és l'opinió de la CIA nord-americana, mentre que l'ONU creu que hi ha "proves creïbles" sobre aquesta autoria.

De negar-ho a condemnar a mort els presumptes assassins

En un primer moment Bin Salman va negar la participació saudita en l'assassinat, però després va acabar admetent que l'havien perpetrat agents seus, però "pel seu compte".

El desembre del 2019, el règim saudita va fer públic que el seu sistema judicial havia condemnat a mort 5 dels sospitosos, a presó 3 més i havia absolt els acusats més pròxims al govern.

El setembre del 2020les penes de mort van ser commutades per penes de presó, en un procés judicial que l'ONU va qualificar de "paròdia". De fet, fora de l'Aràbia Saudita no s'ha arribat a conèixer els noms dels condemnats.


Macron i la fi de l'aïllament diplomàtic

Aquesta doble notícia, la detenció i l'alliberament, es produeix pocs dies després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi trencat l'aïllament diplomàtic occidental a l'Aràbia Saudita viatjant al país.

Va ser aquest dissabte, coincidint amb la disputa del primer gran premi de Fórmula 1 de l'Aràbia Saudita, a Jiddah, i Macron va rebutjar les crítiques al·legant que busca preservar la pau i l'estabilitat a l'Orient Mitjà.

 

 

ARXIVAT A:
Jamal Khashoggi França Aràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut