El fabricant de cables Prysmian, que ocupava les instal·lacions, va tancar fa un any acomiadant 300 treballadors
El fabricant de cables Prysmian, que ocupava les instal·lacions, va tancar fa un any i va acomiadar 300 treballadors

Fabricar helicòpters, l'aposta d'una empresa osonenca a l'antiga General Cable de Manlleu

Electro-Jet compra els terrenys de Prysmian i preveu crear fins a 60 llocs de treball amb una inversió d'uns 5 milions d'euros

Actualitzat

L'antiga fàbrica General Cable de Manlleu, que fins ara ocupava l'empresa Prysmian, acollirà un projecte per fabricar-hi helicòpters. La companyia familiar osonenca Electro-Jet, que produeix maquinària tèxtil a Vic, n'ha comprat els terrenys, de més de 100.000 metres quadrats.

El projecte té l'origen en la passió de l'empresari Jordi Rovira, pilot i aficionat als helicòpters, que ara vol fabricar-ne. Treballa des de fa 10 anys en un prototip que no es fa a Europa. Ha explicat que és un negoci especialitzat:

"Creiem que és una empresa de futur, amb una especialització concreta, dificultosa de legalitzar, hi ha molt poc fabricant i el mercat és mundial, principalment als Estats Units, Austràlia i Sud-àfrica i, en menor mesura, Europa."

El model té capacitat per a 5 passatgers i es pot fer servir per a usos recreatius, però també per a la vigilància forestal. El prototip s'ha de validar a Alemanya i es començaria a fabricar d'aquí 5 anys.

Una de les naus de l'antiga General Cable
Una de les naus de l'antiga General Cable (ACN/Lourdes Casademont)

La planta tindria una capacitat de producció de 10 helicòpters anuals. A llarg termini, voldrien arribar a les 100 unitats cada any. La previsió és crear, al principi, 60 llocs de treball

El projecte l'han presentat amb l'Ajuntament i la Generalitat. La inversió inicial és d'entre 3 i 5 milions d'euros, per arribar fins als 30 milions. L'empresa té un projecte per optar als fons de recuperació europeus.


Reconversió de Prysmian

Fa més d'un any que va tancar l'empresa que ara mateix ocupa el recinte de l'antiga fàbrica General Cable, Prysmian, i va acomiadar més de 300 treballadors. La companyia, que fabricava cables d'alta i mitjana tensió, hi continuarà mantenint el laboratori d'R+D i té previst ampliar la planta amb una nova nau.

El representant de Prysmian Iberia, Jordi Calvo, va subratllar que després de temps de negociació han aconseguit trobar una "solució" per a Manlleu, un objectiu que han mantingut des que van anunciar que avançaven el tancament de la planta.

Visita de les autoritats a l'antiga fàbrica de General Cable a Manlleu
Visita de les autoritats a l'antiga fàbrica de General Cable a Manlleu (ACN/Lourdes Casademont)

L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va recordar durant la presentació del projecte que l'anunci del tancament de la planta va ser un "cop molt dur" perquè era l'empresa amb més treballadors. 

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, afirma que aquest és un bon exemple del procés de "reindustrialització" i l'aposta per les empreses amb valor que Catalunya ha de fer en els pròxims anys. 
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut