Espanya ja és el país de l'Europa occidental que més gas natural importa de Rússia

Les importacions espanyoles de gas natural procedent de Rússia no han parat de créixer en l'últim any i mig

Malgrat la guerra d'Ucraïna i les sancions econòmiques imposades per la Unió Europea, les importacions espanyoles de gas natural procedent de Rússia no han parat de créixer en l'últim any i mig.

El gener del 2022, just abans de la invasió d'Ucraïna, Rússia representava menys d'un 6% de les importacions de gas a Espanya, per sota fins i tot de Nigèria, amb un 13%. Una quarta part del gas provenia d'Algèria i un terç, dels Estats Units.

Però, un any i mig després, l'aportació russa s'ha multiplicat gairebé per cinc: el juliol va arribar al 27%, a tocar del que ve d'Algèria, i el mes anterior fins i tot va arribar a estar en primera posició. Les importacions nord-americanes, en canvi, van caure fins al 12%.

Primer vaixell de gas natural liquat que va arribar a la planta regasificadora del Musel, a Gijón
Primer vaixell de gas natural liquat que va arribar a la planta regasificadora del Musel, a Gijón (Europa Press)

Un dels cinc principals clients europeus dels combustibles russos

De fet, a la Unió Europea, Espanya s'ha situat entre els cinc principals importadors de combustibles fòssils a Rússia. Al davant encara hi ha Hongria, Bulgària, Eslovàquia i la República Txeca, que són països molt dependents històricament del gas natural i el petroli rus.

Mentre s'ha interromput el subministrament de gas rus a altres països europeus, Espanya està posant en valor les seves plantes regasificadores. Els nord-americans estarien portant el seu gas a altres destinacions més rendibles i, en canvi, els operadors petrolers espanyols han de complir els contractes que tenen amb Rússia. I és que, a diferència del que passa amb el petroli, la Unió Europea no ha imposat sancions al gas per impedir-ho.

La ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, va arribar a demanar per carta a les energètiques espanyoles que aturessin les importacions i va obrir la porta a una prohibició per part de Brussel·les. Però res d'això ha passat.

Per a Antoni Peris, portaveu del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, "les operadores són sensibles a aquesta situació, però com que no hi ha una limitació legal a comprar gas de Rússia, es fa difícil justificar per què no es compleix un contracte. Contractes que tenen unes condicions bastant oneroses en cas d'incompliment. Hi ha un nivell a partir del qual, consumeixis o no aquell gas, l'hauràs de pagar".

Tots els països europeus s'estan preparant per a l'hivern omplint els seus magatzems de gas. Però Espanya, gràcies a disposar de moltes plantes de regasificació del gas liquat que arriba per vaixell des de qualsevol punt del món, ha estat el primer que ja té les reserves completes.

 

ARXIVAT A:
EnergiaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut