"Ens van tirar motos": el relat dels policies sobre la suposada violència de l'1-O
El tribunal que jutja els líders independentistes, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Madrid

"Ens van tirar motos": el relat dels policies sobre la suposada violència de l'1-O

Agents de la Policia Nacional asseguren que els votants de l'1-O eren "activament molt violents"

Josep Maria CampsActualitzat

En la sessió d'aquest dimarts en el judici del procés han continuat les declaracions d'agents de la Policia Nacional com a testimonis, que han continuat desgranant els relats de com van viure l'1-O.


"Activament molt violents"

El primer a declarar ha estat l'agent número 102476 que, entre altres llocs, va intervenir a l'Escola Pia de Sant Antoni de Barcelona.

El testimoni ha assegurat que s'hi van trobar "una resistència forta i violenta", però ha admès que els ciutadans concentrats no els agredien, sinó que feien "escarafalls" per obstaculitzar-los la feina:

"Al principi, la gent que trèiem es tiraven a sobre. Eren activament molt violents. La resistència era una resistència forta i violenta. Hi va haver molt forcejament, moviments de braços i cames."

"No hi va haver agressions directes amb mans altes a la cara, però sí que hi va haver molts escarafalls i molts cops de peus i altres per obstaculitzar de manera notable la tasca policial."

 


Tanques, llambordes i motos

Segons ha dit a preguntes del fiscal Jaime Moreno, "hi va haver més violència a la sortida que a l'entrada", amb llançament de tanques i altres objectes:

"Hi va haver llançaments, ens van tirar tanques grogues d'obra, van tirar cons, van tirar de tot. Van agredir els furgons. Vam haver de sortir escortant els furgons i per pujar ens van haver de donar protecció per abandonar als col·legis."

El testimoni ha afirmat que "va interpretar" que els concentrats tenien "llambordes preparades" per llançar a la policia:

Jaime Moreno: "Alguns dels objectes que llançaven? Ha dit que eren cons i tanques."

Agent 102476: "Llambordes, llambordes... Hi havia una obra per aquí a prop... fàcil de llançar."

Jaime Moreno: "Preparats, diu?"

Agent 102476: "Sí, és el que interpreto."

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Tribunal Suprem


Posteriorment, i a preguntes d'Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha afegit un nou objecte que els haurien tirat: motos:

"Ja que m'ho pregunta, va ser perquè ens van tirar, fins i tot, se m'ha oblidat comentar-ho abans, ens van tirar fins i tot motos, una moto a sobre."

"Aquí és que hi va haver actitud d'enfrontament físic, fins i tot intentant provocar-nos i arribar a l'enfrontament directe. Dic en el replegament, li estic parlant; i es va fer ús de la força."


Va rebre un cop de peu a l'escola Pau Claris de Barcelona

Aquest agent ha explicat que va resultar ferit en una altra intervenció, a l'escola Pau Claris.

A preguntes del fiscal ha explicat que li van donar un cop de peu a la mà, però en l'interrogatori posterior de Van den Eynde, ha precisat que no va ser un cop de peu que anés destinat a ell:

Van den Eynde: "Vol dir això que vostè creu que va impactar amb un peu en posar les mans per treure algú o que algú va anar a donar-li un cop de peu?"

Agent 102476: "No, no. Vaig rebre diverses puntades de peu. Aquí, estant a terra, pensi vostè que la gent es resistia activament a ser aixecada, amb la qual cosa no va ser, no era un acte de donar-me un cop de peu, però en colpejar, en intentar oposar resistència perquè no aixequés,  feien escarafalls amb les cames, amb les mans, amb les cames i d'altres."

Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, aquest dimarts al Tribunal Suprem

 

A preguntes d'aquest advocat, aquest agent s'ha contradit, afirmant primer que no havien fet servir porres -és a dir, defenses-, i immediatament després que sí:

Van den Eynde: "Per moure la gent, van fer ús de la defensa reglamentària?"

Agent 102476: "Per moure, no."

Van den Eynde: "Van haver de fer ús de la força a través de pegar a la gent?"

Agent 102476: "Sí."

Van den Eynde: "Com li pegaven vostès?"

Agent 102476: "De la forma reglamentàriament prescrita. La defensa en zones no vitals, del cos cap avall, cames."

Van den Eynde: "Ah, d'acord. Llavors: ¿vostès pegaven amb la defensa a la gent?"

Agent 102476: "Sí, vaig fer ús de la defensa i vaig pegar a la gent, quan vaig haver d'anar en auxili d'un parell d'equips nostres que sortim envoltats."

 

"Hi havia una porta que s'estava movent cap a mi"

Un altre agent, l'inspector de la Policia Nacional amb el número 82279, que va actuar a diversos col·legis de Tarragona, també consta com a ferit durant l'1-O.

Va rebre un cop a les costelles al Centre Cívic de Campclar de Tarragona quan intentava entrar per endur-se les urnes, i creu que va topar amb la porta de l'entrada:

Jaime Moreno: "Com es va produir el cop seu?"

Inspector 82279: "Doncs va ser en el forcejament. La gent de l'interior va intentar tancar la porta, estàvem forcejant amb ells i de sobte vaig notar un cop a les costelles. No sé si és la porta, però hi havia una porta que s'estava movent cap a mi. No ho sé. Vaig rebre un cop a les costelles i em vaig haver de retirar una mica."

Aquest testimoni ha explicat que el metge li va dir que estaria adolorit durant 2 o 3 setmanes, i que es tractés amb analgèsics. Ha afegit que no va estar de baixa, i ho ha justificat dient que "feia falta gent", perquè ja havien vist que "els Mossos no ajudarien".

 

 

"Van tancar les portes de vidre"

Aquest inspector, que aquell dia va intervenir en quatre centres més i va firmar l'atestat de 2 dels centres, ha afirmat que a l'escola Sant Pere i Sant Pau de Tarragona la gent es va asseure darrere de portes de vidre tancades per "resultar ferits":

"El següent va ser Sant Pere i Sant Pau. En aquest, quan ens van veure arribar, van tancar les portes i es van asseure. Hi hauria unes 50 o 60 persones. Es van asseure darrere d'una porta metàl·lica, ocupant tot l'espai per impedir la nostra entrada, i un altre grup va tancar les portes de vidre de l'escola i es van posar darrere perquè, en cas que es trenquessin, resultessin ferits."

 

4 agents ferits a l'Institut Tarragona

Aquest testimoni ha assegurat que on hi va haver més enfrontaments amb els votants va ser a l'Institut Tarragona, on hi va haver "4 companys lesionats":

"Hi havia unes 50 persones a fora. Entrem a l'interior i, al pati, hi havia unes 200 persones. Comuniquem al comandament, intentem que ens deixessin passar i, en un moment donat, en veure que ens superaven tant en nombre, es van abraonar sobre nosaltres. Hi va haver forcejaments, cops, 4 companys van resultar lesionats, dos d'ells van rebre cops de peu als testicles. A un altre el van esgarrapar al braç i un quart va rebre un cop a l'espatlla."

Posteriorment ha admès que ell anava al davant i no va veure l'"abraonament" de la gent sobre els agents. Una de les agressions, un cop de peu als testicles d'un agent, va quedar documentada videogràficament:

 

ARXIVAT A:
Judici procésReferèndum 1-O
Anar al contingut