L'IPC a Catalunya ja supera la mitjana espanyola: consulta què s'ha encarit més el 2023

Els aliments moderen la pujada però segueixen amb preus molt alts: s'encareixen un 6,9% en l'últim any

Actualitzat

Catalunya torna a patir un augment de preus més agressiu que la mitjana espanyola. Històricament, sempre havia estat així, però la tendència es va capgirar amb la pandèmia. 

Aquest mes de desembre, per primer cop des del febrer del 2020, Catalunya torna a tenir un IPC superior al del conjunt d'Espanya: al desembre, els preus a Catalunya han augmentat un 3,2% i a Espanya un 3,1%, tal com ha confirmat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística.

A Catalunya, els preus han pujat una dècima més que al novembre, quan la inflació es va situar en el 3,1%.


Els preus donen senyals de frenada

Després de molts mesos seguits de preus pels núvols, la inflació sembla que comença a donar senyals de frenada. 

La moderació es deu a la baixada de carburants, mentre que l'electricitat no ha pujat tant com l'hivern passat.

Aquesta situació en els propers mesos s'hauria de començar a notar en l'alimentació, amb uns preus que continuen molt alts: han patit un augment del 6,9% a Catalunya i del 7,3% al conjunt d'Espanya, un increment encara molt notable i persistent però més moderat que fa uns mesos.

Cal tenir en compte que al desembre els preus dels aliments solen anar a l'alça pel Nadal. Amb tot, la pujada dels aliments tant a Espanya com a Catalunya és la més petita des de fa gairebé dos anys.  

 


La inflació subjacent també es modera

Mentrestant, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar set dècimes al desembre, fins al 3,8%. Es tracta de la taxa més baixa des del març del 2022, quan es va situar en el 3,4%.

Com que els preus de l'energia i dels aliments són molt volàtils, la inflació subjacent és més estable i preocupa els economistes quan es manté en xifres elevades. 

 

 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut