Rabat

El rei del Marroc anuncia una reforma de la Constitució amb més poder per al Parlament i el primer ministre

Els canvis que s'han produït en les últimes setmanes al món àrab han arribat també al Marroc. El rei Mohamed VI ha anunciat, en un discurs televisat a la nació, una reforma profunda de la Constitució. Això inclou, com a punts destacats, donar més rellevància a la figura del primer ministre com a "president d'un poder executiu efectiu" i ampliar les atribucions del Parlament. El monarca ha encarregat la revisió de la Carta Magna a una comissió presidida pel constitucionalista Abdelatif Mennouni i que haurà de presentar les seves conclusions al juny. Després es farà un referèndum per aprovar el text definitiu.

Actualitzat
Mohamed VI ha explicat que un dels objectius de la nova Carta Magna serà "consagrar el nomenament del primer ministre presentat pel partit polític que hagi obtingut els millors resultats a les eleccions". Actualment, el rei designa el cap de l'executiu que desitja. Així doncs, després de la reforma, el primer ministre del Marroc serà, tal com ha definit Mohamed VI, qui assumirà totalment la responsabilitat del govern i de l'administració pública.

Les atribucions del Parlament també s'ampliaran, així com les dels partits polítics. El projecte de nova Constitució també preveu mesures per vetllar pels drets de l'home, les llibertats individuals i la pluralitat de la identitat marroquina, on la llengua berber ocupa un lloc molt important.

El discurs de Mohamed VI s'emmarca dins de la posada en marxa de l'anomenada regionalització del país, que començarà al Sàhara i que deixarà el poder de les regions en mans dels presidents dels consells regionals en lloc dels governadors, com succeïa fins ara.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut