El vídeo de la policia mostra el moment en què els paramèdics injecten el sedant al jove emmanillat a terra (Reuters)

Dos paramèdics, culpables de l'homicidi d'un jove afroamericà detingut als EUA

Elijah McClain, de 23 anys, va morir per la sobredosi de ketamina, un potent sedant, que li van injectar després de ser detingut amb violència i estrangulament a Aurora, Colorado

Redacció/AgènciesActualitzat

El jurat ha trobat culpables d'homicidi per negligència dos paramèdics dels serveis d'emergències mèdiques acusats de la mort d'un jove afroamericà detingut a la ciutat d'Aurora, a Colorado, als Estats Units. Els dos sanitaris, blancs, van administrar una sobredosi de ketamina-- un fort sedant-- al jove negre de 23 anys, després que la policia el detingués violentament i l'escanyés.

La policia va abordar el jove, que sortia d'un establiment on havia comprat unes llaunes de te gelat, perquè, segons van al·legar, havien rebut una trucada avisant que hi havia una persona sospitosa. L'autòpsia va revelar que la causa de la mort van ser les complicacions causades per la ketamina, una droga que els paramèdics li van injectar per controlar el seu estat d'agitació, segons van declarar al jutjat.

Jeremy Cooper i Peter Cichuniec abans que el jurat els trobés culpables (Reuters/Kevin Mohatt)

Aquest és el tercer judici relacionat amb la mort del jove Elijah McClain, ja que els tres policies involucrats en la detenció ja van ser jutjats. Un dels agents va ser declarat culpable d'homicidi criminal per negligència i expulsat del departament de policia.

Detenció violenta i sobredosi

Els fets van passar a finals d'agost del 2019, quan tres policies blancs van immobilitzar el jove violentament per detenir-lo i fins i tot el van estrangular, segons han demostrat les anàlisis forenses.

Als enregistraments es veu com els agents van subjectar el jove pels braços, el van posar contra una paret i després el va immobilitzar mitjançant una tècnica de control coneguda com a "restricció caròtida", que bloqueja el pas de la sang al cervell i pot causar inconsciència momentània.

Els dos paramèdics del servei d'emergències, també blancs, van arribar poc més tard, quan McCain ja estava emmanillat a terra, i li van administrar el sedant per calmar-lo.

El fiscal els acusa de no haver seguit els protocols sobre l'administració de sedants: no li van revisar els signes vitals ni els van monitorar adequadament un cop injectada la droga. El fàrmac el va deixar en coma fins que va morir, tres dies després a l'hospital, quan se li va retirar el suport vital.

La defensa va argumentar que la policia no els va explicar que havien estrangulat McCain abans. El jurat no ha acceptat aquests arguments i ha considerat culpables els dos paramèdics, Peter Cichuniec i Jeremy Cooper.

Cichuniec, que també va ser declarat culpable d'agressió, ha ingressat en presó preventiva, mentre que Cooper quedarà en llibertat sota fiança, fins que el jutge dicti la condemna que hauran de complir.

El cas, que va generar protestes contra el racisme a Colorado, també ha estat motiu d'una reforma de la policia d'Aurora.

Elijah McCain tenia 23 anys quan la policia el va detenir a Aurora el 2019 (Reuters)

Policies condemnats i expulsats

Els policies Randy Roedema, Nathan Woodyard i Jason Rosenblatt, que van participar en la detenció de McCain, van ser jutjats per aquest cas, però només Roedema va ser declarat culpable d'homicidi, mentre que els altres dos agents van sortir-ne absolts.

El 2020 dos agents de la policia d'Aurora van ser acomiadats per haver enviat a Rosenblatt una fotografia en què recreaven de forma sarcàstica l'estrangulament al lloc on va ser arrestat McClain.

 

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsRacismeDelicte d'odi
Anar al contingut