Milers d'inversors han quedat atrapats en el frau de la plataforma de criptomonedes que dirigia Bankman-Fried (Reuters/FTX)
EUA

Detingut a les Bahames el guru de les criptomonedes i fundador d'FTX Sam Bankman-Fried

El fundador de la plataforma de criptomonedes FTX, que va fer fallida fa un mes, podria ser extradit als Estats Units, on li imputen vuit càrrecs, entre els quals hi ha frau electrònic i blanqueig de diners

Redacció/Agències

El fundador d'FTX, la plataforma de criptomonedes que va fer fallida fa un mes, ha estat detingut a les Bahames. Els Estats Units han demanat que s'arresti Sam Bankman-Fried i l'acusen de diversos delictes financers.

La fiscalia de Nova York li imputa vuit càrrecs, entre els quals hi ha frau electrònicblanqueig de diners o violació de les lleis de finançament de campanyes polítiques. A l'espera de si és extradit, Bankman-Fried ha declarat aquest dimarts davant un tribunal de les Bahames.

El detingut, de 30 anys, és conegut sovint amb les inicials SBF. Va marxar dels Estats Units tot i que en teoria havia de quedar-s'hi per donar explicacions al Congrés nord-americà sobre la fallida de FTX i les sospites de males pràctiques.

En la darrera publicció que va fer a Twitter, assegurava que volia col·laborar amb el Congrés.

 

Les víctimes dels fraus i estafes no són només els clients d'FTX, sinó també prestamistes. També l'acusen d'un "frau de seguretat i de valors". 

Milers d'inversors hi han quedat atrapats, i el mateix Bankman-Fried parla d'un "forat de 8.000 milons de dòlars" a la companyia. Ha demanat disculpes als clients i ha reconegut errors en la supervisió de FTX, però creu que no té cap responsabilitat penal.

Una "trama per defraudar"

La fiscalia detalla que Bankman-Fried i els seus socis van "dissenyar intencionadament una trama i un pla per defraudar, obtenir diners i propietats apartir de simulacions fraudulentes i promeses".

També recullen que va acordar enganyar els clients de la plataforma FTX.com i apropiar-se indegudament dels dipòsits, que va utilitzar per pagar despeses i deutes del fons de cobertura Alameda Research". 

La demanda que ha presentat la Comissió de Valors i la Borsa dels Estats Units, assegura:

"Mentre gastava en oficines i tota mena de propietats a les Bahames, destinava milers de milions de dòlars dels clients a inversions especulatives. El castell de cartes de SBF es va començar a enfonsar".

La crisi de liquiditat de FTX es va produir després que Bankman-Fried utilitzés en secret 10.000 milions de dòlars que provenien de fons dels clients per rescatar l'empresa Alameda Research.

Almenys mil milions de dòlars s'haurien esfumat, segons mitjans nord-americans, i les pèrdues han repercutit en tot l'ecosistema de les criptomonedes.

Important benefactor dels demòcrates

Sam Bankman-Fried va fundar FTX el 2019 i va aprofitar l'auge de les criptomonedes per convertir la companyia en un dels majors espais d'intercanvi de tokens digitals del món.

Forbes va dir fa un any que el seu patrimoni net superava els 26.000 milions de dòlars i ara ho deixa en uns 17.000.

Es va convertir en un important donant de campanyes polítiques dels demòcrates: 5,2 milions de dòlars van anar a parar a la campanya de Joe Biden el 2020. També va donar diners a mitjans de comunicacio i altres causes.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCriptomonedes
Anar al contingut