Vehicles fent cua en una gasolinera de l'Havana (EFE/ Ernesto Mastrascusa)
Vehicles fent cua en una gasolinera de l'Havana (EFE/ Ernesto Mastrascusa)

Cuba cancel·la la desfilada de l'1 de Maig a l'Havana per falta de combustible

La falta de gasolina s'ha agreujat en les últimes setmanes i comença a paralitzar el país

Aquest Primer de Maig no es farà a Cuba la tradicional desfilada multitudinària a la plaça de la Revolució de l'Havana. És la primera vegada des de la revolució del 1959 que la gran commemoració del Dia del Treball es cancel·la per qüestions econòmiques.

La raó és l'escassetat de combustible que viu l'illa, que fa que es formin cues de vehicles durant dies davant les gasolineres. 

Cada any centenars de milers de cubans es desplaçaven de diferents punts de l'illa fins a la plaça de la Revolució de l'Havana per celebrar el Dia del Treball. Però a causa de la carestia de gasolina, la Central de Treballadors de Cuba, el sindicat de la república cubana, i el govern cubà han decidit suspendre la desfilada multitudinària fins al centre de la capital i substituir-la per manifestacions locals i per un acte més petit al Malecón. 

"La situació del combustible determina la modificació anunciada", ha explicat el secretari general de la CTG, Ulises Guilarte de Nacimiento.

La falta de combustible s'ha agreujat en les últimes setmanes i comença a paralitzar el país. La distribució de productes agrícoles, els serveis de recollida d'escombraries o, fins i tot, el transport de treballadors i estudiants es veuen alterats.

Una moto elèctrica passa davant una filera de cotxes que esperen per poder repostar a l'Havana
Una moto elèctrica passa davant una filera de cotxes que esperen per poder repostar a l'Havana (EFE/ Ernesto Mastrascusa)

Cuba té accés a petroli de baixa qualitat, però a causa de les sancions econòmiques nord-americanes no té facilitat per refinar el combustible. Veneçuela continua subministrant petroli de bona qualitat al seu aliat cubà, però els últims anys Caracas ha reduït a la meitat el subministrament a Cuba perquè el necessita per al seu consum intern.

 

ARXIVAT A:
Cuba
Anar al contingut