Madrid

CiU estén la mà a col·laborar amb el govern central sense donar "xecs en blanc"

El portaveu de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha intervingut en el Debat de Política General en un discurs en què ha destacat la referència a l'obertura d'un nou cicle al Congrés que podria comportar canvis d'aliances. En aquest sentit ha estès la mà a participar en la política de l'Estat, encara que ha deixat clar que la principal prioritat de CiU és Catalunya i que les seves exigències seran fermes en aquest sentit. Zapatero s'ha limitat a agrair la col·laboració però no ha avançat esdeveniments.

Actualitzat
Josep Antoni Duran Lleida ha expressat la disposició del seu grup a col·laborar amb el govern fins que acabi l'actual legislatura encara que ha advertit que els nacionalistes catalans no donaran xecs en blanc. En la seva primera intervenció al Debat de Política General, Duran Lleida ha reconegut que s'obre un nou cicle a la cambra però ha negat que es pugui produir una "simple substitució d'uns aliats pels altres", en una clara al·lusió al deteriorament de les relacions del PSOE amb ERC després del debat de l'Estatut.

Després de subratllar el suport que CiU sempre ha tingut "contrapartides", el portaveu de CiU ha recordat al president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que "el que és barat surt car", en referència a la col·laboració parlamentària mantinguda per ERC en els darrers dos anys.

El president espanyol ha recalcat que el seu govern sempre ha estès la mà a tothom i s'hi ha reiterat. També ha respectat que CiU vinculi la política catalana amb la política del govern central, però no ha volgut anar més enllà d'assegurar que espera que el pròxim govern de Catalunya sigui socialista i que, per tant, l'entesa l'haurà de garantir amb el PSC. No obstant això, li ha agraït la disponibilitat per al diàleg.

Sobre l'Estatut, Zapatero ha compartit l'anàlisi de Duran assegurant que és una ambició de la majoria de les forces de Catalunya, i una voluntat de més autogovern. Per tot això, ha felicitat els redactors del nou Estatut, alhora que ha valorat positivament que sigui un pacte entre diversos partits, encara que ha lamentat que ERC se n'hagi despenjat finalment. Amb tot, Zapatero ha agraït el compromís de CiU amb l'Estatut.

Més carpetes obertes

Duran no només ha parlat d'aritmètica parlamentària i estratègia política. El portaveu de Convergència i Unió també ha posat sobre la taula el debat sobre la inseguretat ciutadana. Duran ha estès la mà, un cop més, en l'elaboració d'una reforma del Codi Penal que ja ha anunciat el govern.

Duran també ha preguntat al president del govern espanyol sobre política exterior, sobre economia, i sobre la política energètica. Duran ha reclamat a Zapatero que expliqui si té la intenció de tancar les centrals nuclears. En aquest sentit, ha demanat que s'obri un "gran debat". En resposta a això, Zapatero s'ha limitat a anunciar que abans que acabi la legislatura concretarà el futur de les nuclears.

D'altra banda, el líder nacionalista ha exigit al govern que tanqui la Societat Pública de Lloguer en constatar que ha estat un "fracàs". La solució que proposa Duran és que Madrid destini els recursos d'aquest organisme a les comunitats autònomes amb competències exclusives en matèria d'habitatge. Zapatero li ha retret que no hagi reconegut l'esforç que ha fet el Ministeri d'Habitatge i que el president ha valorat positivament perquè, entre altres coses, ha potenciat la construcció de pisos de protecció oficial. El president espanyol ha demanat que Duran sigui més benevolent amb la Societat Pública de Lloguer i li "doni més temps".

La immigració ha estat un altre tema abordat per Duran en el torn de rèplica. Ha advertit que bona part de la immigració entra a Espanya pels Pirineus i no només per les Canàries. Per això ha demanat que s'inverteixi en origen per evitar la necessitat de persones d'altres països a marxar de casa, però també per reforçar els controls a les fronteres del nord.

Finalment, Zapatero s'ha compromès a respectar les inversions previstes per a Catalunya i a avançar en el rescat dels peatges.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut