Buch condemna que Marlaska compari la situació a Catalunya amb el País Basc

Dissabte hi va haver 7 detinguts i 44 ferits, entre ells 25 agents de policia

RedaccióActualitzat

En una roda de premsa feta aquest matí, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comentat les declaracions del ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska, que havia dit que "a Catalunya, la violència ha estat de major impacte que al País Basc":

"Comparar una situació en què hi ha hagut a l'entorn de 800 morts amb el que està passant a Catalunya, que no té res a veure, és imprudent del tot. Ho lamento i ho condemno."

També s'ha referit a la possible aplicació de la Llei de Seguretat Nacional i ha dit que des del govern de la Generalitat no volen que s'apliqui:

"Estem convençuts de la competència que tenim i que l'hem exercit amb professionalitat i no hi ha cap dada objectiva que demostri que cal aplicar-la."

I sobre la violència ha manifestat:

"Emmarquem aquests grups com a antisistema i no amb una ideologia concreta, perquè n'hi ha diverses de barrejades."

Set detinguts i 44 ferits

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la roda de premsa on ha explicat que la jornada d'ahir va transcórrer sense incidents fins que "cap a les 8 del vespre, aproximadament, hi va haver un llançament de pilotes de plàstic" contra la policia. També ha dit que "després hi va haver llançament d'objectes contundents contra la línia policial per una minoria de manifestants".

Això va provocar, ha explicat Buch, "l'actuació del cos de Mossos d'Esquadra, que van anar guanyant la posició, aguantant aquests enfrontaments directes".

També ha explicat que a l'Eixample hi va haver incidents puntuals que van acabar cap a la una o les dues de la matinada.

En total hi va haver 7 detinguts i 44 atesos pel SEM. La majoria eren lleus i 25 eren agents de policia. Queden dues persones hospitalitzades, però sense que res faci pensar que la seva vida està en risc.

Per al conseller, les mobilitzacions van mostrar dues cares:

"Una vegada més s'han mostrat les dues cares, amb una manifestació pacífica que ha aplegat centenars de milers de persones, que els Mossos va garantir la seguretat de totes i la mobilitat per l'entorn dels carrers per on circulava, i l'altra cara, d'una minoria que va atemptar contra el dret de manifestació i va tenir llençar objectes contra la línia policial i enfrontaments."

A preguntes dels mitjans, ha explicat cinc furgonetes de la Policia Nacional, que "estava vetllant per la seguretat dels manifestants", van quedar envoltades. I ha declarat que va ser la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i dels mateixos manifestants van ser retirades i es van portar a un dels carrers paral·lels a Via Laietana.

Sobre el mosso ferit en caure d'una furgoneta, ha dit que s'investigaran les circumstàncies i si portava o no el cinturó o si la porta estava o no tancada.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut