Antifrau denuncia irregularitats en una compra del govern de mascaretes el 2020 a la Xina

Considera "una temeritat" l'avançament de 35 milions d'euros a un intermediari no acreditat per la compra de material sanitari en la primera onada de la pandèmia

Actualitzat

La Generalitat va pagar, gairebé a cegues, 35 milions d'euros a una empresa intermediària per rebre mascaretes i bates de protecció provinents de la Xina, durant la primera onada de la pandèmia. L'Oficina Antifrau ha investigat aquesta operació, que es va fer el 20 de març de fa dos anys, i l'ha qualificat d'"acte de temeritat que va suposar haver d'assumir un risc no controlat".

Inicialment, l'Institut Català de la Salut va fer una contractació d'emergència per valor de 60 milions i mig d'euros. I tot i que ni la llei d'emergència per epidèmia contemplava la possibilitat de fer un pagament anticipat --alerta Antifrau-- l'endemà, el Departament d'Economia va avançar 35 milions d'euros a l'empresa intermediària.

Una entitat financera va donar l'alerta del risc de l'operació i personal del mateix Departament d'Economia va anar als Mossos d'Esquadra a presentar denúncia per si els estaven estafant. Tres dies després, van tornar als Mossos a retirar la denúncia al·legant que l'empresa intermediària els havia aportat informació que consideraven suficient.

Ni Salut ni Economia han explicat a TV3 quina informació era o qui era la persona de la qual tenien referències per arribar a treure la denúncia. Un mes i mig després, l'ICS va modificar el contracte --assegurant que no necessitava tant material sanitari-- i el va deixar per 35 milions d'euros, que són els que ja havien avançat.

Mascaretes FFP2
Mascaretes FFP2 (EFE/Fernando Alvarado)

En un comunicat, l'ICS ha remarcat que no hi ha elements "corruptius" en el contracte i que tot el material va arribar. "La prioritat de totes les institucions implicades va ser l'obtenció de material de protecció en uns moments d'extrema escassetat a escala mundial", que va provocar, segons l'ICS, que els proveïdors habituals no poguessin servir el material. L'organisme també recorda que la Sindicatura de Comptes va revisar el contracte i no hi va veure cap irregularitat.


Una "temeritat"

La investigació que ha fet Antifrau qualifica d'"acte de temeritat" el pagament per diverses raons: perquè l'empresa no havia fet cap contracte previ amb la Generalitat, perquè no disposava de treballadors al seu càrrec, i perquè no es van establir ni condicions ni garanties perquè el material es lliurés.

L'operació s'hauria fet també obviant la normativa: perquè l'empresa no constava al sistema de la Seguretat Social, com requereix la llei de contractes de les administracions públiques, i perquè --diu Antifrau-- que "l'abonament dels 35 milions d'euros es va fer sense empara legal".

Antifrau, conscient que l'estat d'alarma sanitària comportava un risc de corrupció, s'havia focalitzat en l'anàlisi d'operacions de compravenda per part de les administracions. En aquest cas, denuncien que l'administració va desactivar els mecanismes de prevenció i de lluita contra la corrupció per la manera com van fer les gestions.

Les mascaretes i la resta de productes sanitaris van arribar.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut