L'objectiu de la mesura és reduir l'impacte del turisme i la contaminació (Guy Percival)

Amsterdam prohibeix els creuers per limitar el turisme i reduir la contaminació

És la darrera d'una sèrie de mesures per reduir l'impacte del turisme a Amsterdam, una de les ciutats europees més visitades

L'Ajuntament d'Amsterdam ha decidit prohibir l'entrada de creuers, amb l'objectiu de controlar l'excés de turisme i la contaminació a la ciutat.

De moment, el consell municipal ha aprovat tancar la terminal de creuers del port d'Amsterdam.

L'Ajuntament estudiarà ara com aplicar la mesura i amb quin calendari, amb converses amb els gestors del canal de mar del Nord, altres municipis del canal i el mateix govern neerlandès.

És la darrera d'una sèrie de mesures per reduir l'impacte del turisme a la ciutat, una de les més visitades d'Europa.

El partit de centreesquerra Demòcrates 66, al govern de la ciutat d'Amsterdam, han defensat la mesura. "Els creuers contaminants no encaixen amb les nostres ambicions de sostenibilitat ni amb la reducció del nombre de turistes", han dit en un comunicat.

Amsterdam allotjarà 18 milions de turistes aquest 2023 (Paul Arps (Wikimedia))


Reduir l'impacte del turisme a Amsterdam

Aquest 2023, es preveu que Amsterdam allotgi 18 milions de visitants. Les previsions per al 2025 és que aquesta xifra s'enfili als 23 milions, afegits als 25 milions de turistes que només la visitin un dia.

Segons una ordenança municipal, quan el nombre de visitants arriba als 18 milions, el consistori està "obligat a intervenir" per reduir la xifra.

A principis d'any, el govern municipal va llançar la campanya "Stay away" amb l'objectiu de dissuadir el turisme d'alcohol i drogues, dirigida especialment al públic britànic. Se'ls advertia de les conseqüències de beure a la via pública, consumir drogues o tenir comportaments incívics.

A més, va dictar la prohibició de fumar cànnabis al carrer, i també, la controvertida mesura de treure les treballadores sexuals de l'icònic barri vermell.

 Tot això, segons l'Ajuntament, per destensionar el centre d'Amsterdam i millorar la convivència al carrer.  

El govern d'Amsterdam també es planteja reconvertir hotels en oficines, i limitar els horaris d'obertura de bars i discoteques.

 

Segons un estudi, un gran creuer produeix per si sol la mateixa contaminació en un dia que 30.000 camions (Wikimedia)

Combatre els alts nivells de contaminació

L'altre argument per desterrar els creuers d'Amsterdam són els alts nivell de contaminació que produeixen. Un estudi del 2021 va concloure que un gran creuer va produir, per si sol, els mateixos nivells d'òxid de nitrogen en un dia que 30.000 camions.

Altres destins turístics europeus estan posant límits a l'entrada de creuers. El govern italià va prohibir que els creuers atraquessin a Venècia, col·lapsada per la gran afluència de visitants.

Marsella (França), Santorini (Grècia) i Dubrovnik (Croàcia) han endurit les restriccions a les companyies de creuers. Barcelona, per contra, no ha aconseguit resoldre el debat sobre la limitació dels creuers.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut